Κενό ρευστότητας 33 δισ. ευρώ – Στον αέρα οι επιχειρήσεις σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας

Κενό ρευστότητας 33 δισ. ευρώ – Στον αέρα οι επιχειρήσεις σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας

  • |

Δύσκολα θα αντέξει μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων μια «on-off» κατάσταση στην αγορά και ένα πιθανό τοπικό lockdown, καθώς ο τζίρος θα βαίνει μειούμενος ενώ οι υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τα ταμεία θα «τρέχουν».

ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA

Στο συμπέρασμα αυτό κατέτειναν τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής στην τηλεσυνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο ορίζοντας δυσκολιών και αντοχών που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις στην Αττική από την πανδημία, αλλά και την ψυχολογία που «επιβάλλει» σε επιχειρήσεις και αγοραστικό κοινό. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:
«Στο ερώτημα εάν αντέχουμε ένα ακόμα τοπικό lockdown στην Αττική ή μια “on-off” κατάσταση στην αγορά, από την πλευρά της επιχειρηματικότητας δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το πιθανότερο είναι κάποιοι να το αντέξουν και οι περισσότεροι όχι».
Βέβαια ο Σταϊκούρας μας λέει ότι αντέχει ένα νέο γενικευμένο lockdown η οικονομία, τονίζοντας ωστόσο πως κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πως ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5% – 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.
«Αν όμως με ρωτάτε, κι αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, αν “έχεις τα όπλα, τα ταμιακά διαθέσιμα για να αντεπεξέλθεις;”, η απάντηση είναι “ναι”» απάντησε. «Έχουμε “κτίσει” ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της πανδημίας» είπε και ισχυρίστηκε πως η πλειονότητα των χρημάτων αυτών χτίστηκαν επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενός για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της κρίσης και αφετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον» πρόσθεσε ο υπουργός.

Η «χαριστική βολή»
Στην τοποθέτηση αυτή του υπουργού τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) επισημαίνουν ότι «μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στις επιχειρήσεις, που μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕτΕ, έχουν κενό ρευστότητας 33 δισ. ευρώ.
Για τις περισσότερες από τις 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν στο πρώτο lockdown και ακόμα δεν μπορούν να ορθοποδήσουν, αλλά και για πολλές άλλες, ένα ακόμα lockdown μπορεί να είναι και η “χαριστική βολή” στη βιωσιμότητά τους.
Αναμφισβήτητα, όμως, εάν ένα τοπικό lockdown πρόκειται να βοηθήσει το σύστημα Υγείας και να συρρικνώσει τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων, τότε βεβαίως δεν μπορεί παρά να εξεταστεί σοβαρά, βάζοντας για μια ακόμη φορά την οικονομία σε δεύτερη μοίρα.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα συνεχή έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει με τη συμμετοχή όλων να αποδώσουν, ώστε το σύστημα Υγείας να πάρει μία ανάσα, με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα στο υγειονομικό και οικονομικό μέτωπο.
Στο Δ.Σ. του ΠΕΣΑ είχε επισημανθεί πως οι επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουμε τη θυσία και να προχωρήσουμε σε ένα καθολικό lockdown για να αποφύγουμε στο μέλλον το “φαινόμενο του ακορντεόν” και μια κατάσταση “on-off” της αγοράς. Παράλληλα βεβαίως έπρεπε και πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όλο αυτό το διάστημα, γνωρίζοντας ότι θα ακολουθούσε το φθινόπωρο ένα δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας.
Δυστυχώς, όμως, η χαλάρωσή μας στην τήρηση των μέτρων τη θερινή περίοδο αύξησε δραματικά τα κρούσματα με αποτέλεσμα να έχουμε 100 θανάτους σε 24 ημέρες και να απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και να αποφύγουμε μια νέα καταστροφική καραντίνα».

Το σκληρό δίλημμα
Ακόμη σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ακόμα και ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο δεκαπενθήμερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση, θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, αυτές οι δεκαπέντε ημέρες σημαίνουν υψηλότερη ανεργία, θέτοντας σε κίνδυνο επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας, και – πολύ πιθανόν – νέα λουκέτα. Ταυτόχρονα, τα μέσα εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκατ. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα η ύφεση εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα περιοριστεί στο 7%, τότε θα πάμε προς το δυσμενές σενάριο του 9%, με επιπλέον απώλειες στο ΑΕΠ, που υπολογίζεται να κυμανθεί το 2020 κοντά στα 172 δισ. ευρώ.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, θα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, τόσο αυτή την περίοδο όσο και στο μέλλον, ενόψει μάλιστα του δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που ακολουθούν. Το δίλημμα που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας θα είναι η αυτοπροστασία της ευθύνης, αντί η καραντίνα των συνεπειών, και «ως αγορά, για την επαγγελματική μας επιβίωση, προτιμούμε την πρώτη επιλογή».
Σε αυτό συμφωνούν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αφού, ό,τι και να λέγεται μπροστά στις κάμερες, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι ένα δεύτερο lockdown, ακόμη και αν αυτό περιοριστεί στην περιοχή της Αττικής, θα φέρει ζημιά που θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για ένα εικοσαήμερο λουκέτο, ενώ το συνολικό ποσοστό της φετινής ύφεσης θα γίνει διψήφιο ξεπερνώντας το 10% ή ακόμη και το 11%.
Δηλαδή αναφέρονται σε μείωση του ΑΕΠ στα 166-167 δισ. ευρώ, ετήσιες απώλειες εθνικού εισοδήματος της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 205% του ΑΕΠ, πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας και μετάθεση στο τέλος του 2022 του χρόνου ανάκτησης των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν το 2019.

Άλλωστε, λόγω της μεγάλης αστικοποίησης, ένα τοπικό lockdown στην Αττική έχει σχεδόν τις ίδιες απώλειες με ένα πανελλαδικό lockdown. Η Αττική παράγει κάθε χρόνο περίπου το 50% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 90 δισ. ευρώ.
Σε ενδεχόμενο lockdown το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8% για να περιοριστεί κοντά στα 170-172 δισ. ευρώ. Ένα νέο lockdown θα στερούσε από την οικονομία περίπου 5 δισ. ευρώ επιπλέον και το ΑΕΠ θα υποχωρούσε, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, κάτω και από τα 170 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΕΣ Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην οικονομία αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ και ειδικά του κέντρου της Αθήνας ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι περισσότερο από το 47% του ΑΕΠ παράγεται στο Λεκανοπέδιο. Προσωπικά εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε μια κατάσταση “on-off” στην αγορά της Αττικής και, βεβαίως, να μην πάμε στην έσχατη λύση του τοπικού lockdown, αλλά να μείνουμε μόνο στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, που όμως οφείλουμε όλοι να τηρούμε αυστηρά.
Βεβαίως στην παρούσα κατάσταση ανωτέρας βίας τον προτελευταίο λόγο έχουν οι ειδικοί επιδημιολόγοι και τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η κυβέρνηση για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι».

w.topontiki.gr/