Εκατομμύρια ζευγάρια μάτια

Εκατομμύρια ζευγάρια μάτια

  • |

Από τότε που βγήκαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας σκορπώντας θάνατο και πόνο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάποιους που νομίζαμε ότι οριστικά είχαν χαθεί μαζί με την ήττα του ναζισμού και μαθαίναμε γι’ αυτούς από διηγήσεις και βιβλία. Μέχρι να βρεθούν αντιμέτωποι με τον δικαστή τους και να φτάσει η ώρα της απόφασης, μεγαλώσαμε τόσο που δεν είμαστε πια παιδιά, αλλά κάποιοι απέκτησαν παιδιά και πολλοί από τους παππούδες μας χάθηκαν.

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Η απόφαση του δικαστηρίου συνομιλεί με τους προγόνους μας και την Ιστορία, συνομιλεί με όλους εμάς αλλά και με τα παιδιά μας και το μέλλον: τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και τις οικογένειές τους, τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού που η δράση της Χρυσής Αυγής προσβάλλει τη μνήμη τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που πήραν το οπλάκι τους και βγήκαν στο κλαρί, τους αντιφασίστες πολίτες που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη με αποφασιστικότητα και θάρρος. Συνομιλεί επίσης με όλο τον κόσμο: η καταδίκη της Χρυσής Αυγής σε έναν πλανήτη που σκοτεινιάζει όλο και πιο πολύ θα στείλει μήνυμα ελπίδας και αντίστασης.

Η απόφαση αφορά ζώντες και τεθνεώτες. Ή όπως συγκλονιστικά το είχε γράψει ο Ρίτσος: «Οταν η καρδιά σου, που τόσο αγάπησε τον κόσμο, / θα ‘χει λιώσει / Να λείπεις… δεν είναι τίποτα να λείπεις. Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει, θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλο τον κόσμο».

Εκατομμύρια ζευγάρια μάτια την Τετάρτη θα είναι στραμμένα στην Αθήνα ζητώντας δικαιοσύνη.

efsyn.gr