Ανεμογεννήτριες Κεφαλονιάς

Ανεμογεννήτριες Κεφαλονιάς

  • |

Εδώ και μία εβδομάδα, πλοίο ελλιμενισμένο στη Σάμη Κεφαλονιάς αδυνατεί να εκφορτώσει τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που κουβαλά διότι οι κάτοικοι του νησιού αντιδρούν αποφασιστικά στην προοπτική να τοποθετηθούν επί πλέον ανεμογεννήτριες στον τόπο τους. Εχουν προηγηθεί πορίσματα ειδικών που αναδεικνύουν τον καταστροφικό ρόλο των ασύδοτων αιολικών πάρκων στο νησί και πώς αυτά υποβοήθησαν στην επέκταση των ζημιών που προκάλεσε ο «Ιανός».

Γιώργος Σταματόπουλος

Κάτοικοι, φορείς, συλλογικότητες, η Επιτροπή αγώνα για τις πλημμύρες, το Εργατικό Κέντρο, όλες οι παρατάξεις του Δήμου Σάμης παραμένουν στον χώρο του λιμανιού και δεν επιτρέπουν την εκφόρτωση καθώς δήμος, φορείς και κάτοικοι αποδίδουν μέρος των καταστροφικών πλημμυρών, που έπληξαν πρόσφατα το νησί, στα αιολικά πάρκα αλλά και στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Ο Δήμος Σάμης έχει ήδη προσφύγει στον εισαγγελέα Κεφαλονιάς αναγράφοντας στην απόφασή του τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπουν την εκφόρτωση, με κυριότερο αυτόν της καταπόνησης που θα επέλθει στο οδικό δίκτυο από το τεράστιο βάρος των ανεμογεννητριών, δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο έχει ήδη σοβαρές βλάβες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Οι κάτοικοι φαίνονται αποφασισμένοι. Ηδη κάθε απόγευμα προβαίνουν σε λαϊκές συνελεύσεις και αποφασίζουν εκεί τη συνέχιση του αγώνα τους. Βδελύσσονται την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να επιτρέψει τον ελλιμενισμό. Σημειώνει σχετικά ο εκ των αντιδρώντων Σταύρος Αντύπας, δικηγόρος: «Αποτελεί, χωρίς καμμία αμφιβολία, τουλάχιστον έλλειψη και του στοιχειώδους σεβασμού προς τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, για να μη μιλήσουμε για πολιτικό πολιτισμό, η εκτός τόπου και χρόνου απόφαση ενός συλλογικού οργάνου όπως το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και μάλιστα με διαπαραταξιακή (!) πλειοψηφία, με την οποία επιτρέπεται ο σημερινός (4/10/2020) ελλιμενισμός φορτηγού πλοίου με σκοπό την εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι ενός δήμου (Σάμης), που βρίσκεται ακόμη βουτηγμένος στα λασπωμένα απόνερα ενός πρωτόγνωρου πλημμυρικού φαινομένου».

Για να αντιδρούν τόσο μαζικά και αποφασιστικά οι κάτοικοι σημαίνει ασφαλώς ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Δεν είναι δυνατόν το κράτος και τα τσιράκια του να μη λαβαίνουν υπόψη τους τις τοπικές κοινωνίες όταν θέλουν να προβούν σε μία τάχα επένδυση. Είναι εγκληματικό κάτι τέτοιο. Αλλά θα ακολουθήσει πλήρες ρεπορτάζ για το ενδιαφέρον αυτό θέμα.

.efsyn.gr/