Ο Ακιντζί στον β’ γύρο, με μεγάλες πιθανότητες νίκης

Ο Ακιντζί στον β’ γύρο, με μεγάλες πιθανότητες νίκης

  • |

Την πρώτη ηχηρή απάντηση στις παρεμβάσεις της Τουρκίας έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι στον α’ γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα. Με ποσοστό 29,84% θωράκισαν με πολιτική εμπιστοσύνη τον Μουσταφά Ακιντζί για να αντιμετωπίσει στον β’ γύρο την ερχόμενη Κυριακή τον εθνικιστή θιασώτη των «δύο κρατών» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, παρά το ότι εξασφάλισε το 32,35%, έμεινε πίσω ακόμα και από το ποσοστό του κόμματός του, ενώ ο αριστερός υποψήφιος, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν εξασφάλισε το αξιοσημείωτο 21,68%.

Κυριάκος Πιερίδης

Με αυτό το ποσοστό το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ιστορικά υποστηρίζει τη λύση, αναμένεται να ταχθεί με τον Μ. Ακιντζί σχηματίζοντας πλειοψηφικό ρεύμα για την επανεκλογή του, με γραμμή Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ο δημοσιογράφος Χασάν Καφετζίογλου, του προεκλογικού επιτελείου του Μ. Ακιντζί, υποστηρίζει ότι το πιο σημαντικό μήνυμα του α’ γύρου είναι η απόρριψη της θέσης Τατάρ ότι «η Ομοσπονδία είναι νεκρή».

Σημαντικό είναι ότι ο Κουτρέτ Οζερσάι, μέχρι πρότινος σύμμαχος του Τατάρ στη λύση διαχωρισμού, τύπου Συνομοσπονδίας, υπέστη καθίζηση με 5,74%. Θα καθορίσει τη στάση του στον β’ γύρο με κριτήριο το ασαφές πολιτικό μέλλον του, αφού η ταύτισή του με την Αγκυρα τον οδήγησε στο περιθώριο. Ενδιαφέρον έχει και η στάση του Σερντάρ Ντενκτάς, που έλαβε 4,2% αλλά μάλλον στρέφεται περισσότερο προς τον Ακιντζί. Το Κόμμα των Εποίκων πήρε 5,36% και θα στηρίξει τον Τατάρ. Είναι άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παρεμβάσεων. Αντίθετα, οι τελευταίες ενέργειές της για άνοιγμα των Βαρωσίων έφεραν περιορισμένα κέρδη στον Τατάρ. Ο Μ. Ακιντζί αποδείχθηκε συνεπής και σταθερός στις θέσεις του, συγκεντρώνοντας ισχυρή ψήφο υπέρ του «κυπριωτισμού», από όλο το φάσμα των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων.

.efsyn.gr/