«Καρφί» από την Ολγα σε Γεραπετρίτη

«Καρφί» από την Ολγα σε Γεραπετρίτη

  • |

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που έθεταν ως «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα τα έξι ναυτικά μίλια. «Καρφί» προς τον κ. Γεραπετρίτη ήρθε από την Ολγα Κεφαλογιάννη (Kontra), η οποία, αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «βερμπαλισμούς», θέλησε να τονίσει ότι το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 η Ελλάδα «σε καμία περίπτωση δεν το έχει ξεχάσει και σε κάθε περίπτωση μπορεί οποιαδήποτε στιγμή μονομερώς να το ασκήσει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μην το ξεχνάμε και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι όταν εκφραζόμαστε δημόσια σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Η νουθεσία αυτή στρέφεται βέβαια ευθέως προς τον υπουργό Επικρατείας.

Γιάννης Μπασκάκης
Υπενθυμίζεται ότι o Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης και στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τα 12 ναυτικά μίλια «κατακόκκινη γραμμή». Επιχειρώντας να μαζέψει το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «η «κόκκινη» γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», προσθέτοντας ότι «η κυριαρχία αφορά τα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη.

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια» και «θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο». «Δημόσια διόρθωση» των «απαράδεκτων δηλώσεων υπουργών» ζήτησε κατόπιν η Φ. Γεννηματά, ενώ ακολούθησε η αντίδραση της κ. Κεφαλογιάννη φανερώνοντας τη δυσφορία στελεχών της Ν.Δ. που παραμένει.

efsyn.gr/