Το μήνυμα και οι ενεργοί πολίτες

Το μήνυμα και οι ενεργοί πολίτες

  • |

Ο δρόμος έχει πάντα τη δική του ιστορία και αυτή γράφεται πάλι, ξανά και ξανά. Από εκεί αντλεί μια ανάσα η ψυχή μας, από εκεί τρυπώνει μια αχτίδα στον ζόφο των καιρών μας, με την πανδημία να ελέγχει και να ανακόπτει κάθε προσωπικό σχέδιο, κάθε προσωπικό χάρτη. Η συσπείρωση των πολιτών είναι ό,τι πιο γνήσιο και ελπιδοφόρο υπάρχει (και γεννιέται) αυτή τη στιγμή.

Βασιλική Τζεβελέκου
Στα δικαστήρια, στο Εφετείο, στις μεγάλες λεωφόρους συναντήθηκαν (και θα ξανασυναντηθούν) αντιφασίστες για να στείλουν το μήνυμα «οι ναζί στη φυλακή», καλλιτέχνες για να σώσουν τον σύγχρονο πολιτισμό και τους ανθρώπους του, μαθητές για το παρόν και το μέλλον τους, αλληλέγγυοι για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ενεργοί πολίτες για να μη διαπραχτεί άλλη μία εγκληματική πράξη, αυτή τη φορά εναντίον του αρχαιολογικού συνόλου που διατηρήθηκε ανέπαφο εκατοντάδες χρόνια και τώρα κινδυνεύει να τεμαχιστεί. Να κοπεί κομματάκι κομματάκι, να περάσει από μικρές οπές, να στοιβαχτεί σε αποθήκες και τελικά να επιστρέψει, όποτε, όπως και εάν, στη θέση του μέρος αυτού.

Το Βυζαντινό Σταυροδρόμι του 4ου-9ου αιώνα μ.Χ., που ανακαλύφθηκε σε εξαιρετική κατάσταση στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, συσπειρώνει γύρω του συλλόγους, διεθνείς οργανώσεις, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο. Ζητούν να εφαρμοστεί η προηγούμενη εφικτή λύση, που εξασφαλίζει τη διατήρηση των αρχαιοτήτων και τη λειτουργία του σταθμού. Η καρδιά μας χτυπάει δυνατά και για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου. Στις 6 Νοεμβρίου θα εκδικαστούν στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης των εφτά φορέων κατά της υπουργικής απόφασης που θα αλλοιώσει διά παντός τον χαρακτήρα του μνημείου. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν καλέσματα για να υπερασπιστούν πάλι οι πολίτες τις αμετακίνητες βυζαντινές αρχαιότητες, άλλο ένα σημείο αναφοράς του μέλλοντός μας.

.efsyn.gr/