Επιστράτευσαν τον Τσιόδρα για να περάσουμε από την «ατομική ευθύνη» στη «γλώσσα της καρδιάς» και τη «φωνή της συνείδησης»

Επιστράτευσαν τον Τσιόδρα για να περάσουμε από την «ατομική ευθύνη» στη «γλώσσα της καρδιάς» και τη «φωνή της συνείδησης»

  • |

Έπειτα από αρκετό καιρό και μετά τις 1.259 νέες μολύνσεις από κορονοϊό και τις 102 διασωληνώσεις ασθενώνς, η κυβέρνηση της ΝΔ επιστράτευσε τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, που ήταν παρών στην ενημέρωση της Τρίτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, προκειμένου να περάσει… από την «ατομική ευθύνη» στη «γλώσσα της καρδιάς» και τη «φωνή της συνείδησης» και να κρύψει, για μια ακόμη φορά, να αποφύγει τις πολιτικές της ευθύνες για το ανύπαρκτο σχέδιό της για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Άλλωστε, η απάντηση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, όταν ρωτήθηκε για το εάν αντέχει το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτό ακριβώς αποδεικνύει: ανυπαρξία σχεδίου και αποσπασματικά μέτρα. Είναι στα όριά του, είπε ο υφυπουργός, και «αναδιατάσσουμε (η λέξη κλειδί) τις δυνάμεις μας ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου».

Από το Γιώργη Χρήστου

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πήρε το λόγο, στην αρχή, μετά τις ανακοινώσεις του καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από τα 1.295 νέα κρούσματα, τα 295 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, έκανε μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ευρώπη. «Στην Ελλάδα η επιδημία εκτινάχθηκε» σημείωσε και τόνισε πως η επιθετική αύξηση είναι προ των πυλών.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκινώντας έκανε αναφορά στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτώβρη,  για να πει: «Σε μία ημέρα ιστορική, που έχουμε πολλές ιστορικές μνήμες αντρειοσύνης από μία μικρή χώρα απέναντι στο φασισμό πριν πολλές δεκαετίες, νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων, μιλάει η φωνή της συνείδησης».

«Είναι αδύνατον, όπως βλέπετε, να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και το βλέπουμε αυτό με τους αριθμούς από την Ευρώπη, με τους αριθμούς που σιγά σιγά αυξάνουν και στην Πατρίδα μας και δυστυχώς έχουν και πολλούς νεκρούς», είπε με «ήρεμη συνείδηση» και συμπλήρωσε για τα μέτρα που γνωρίζουμε και πρέπει να τηρούμε: «…δεν μπορούμε να μπούμε στη συνείδηση των ανθρώπων, δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά των ανθρώπων, δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του απέναντι. Και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στο πώς η πανδημία θα προχωρήσει στην Πατρίδα μας…

»Είναι ώρες ευθύνης; Εγώ νομίζω αυτό που λένε όλοι για την ευθύνη και το επαναλαμβάνουν, κουράζει. Είναι η ώρα της συνείδησης. Είναι η ώρα του να μιλήσουν οι καρδιές. Είναι η ώρα που τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Και δεν είναι μια επιλογή σκλαβιάς ή δεσμών. Είναι μια επιλογή ελευθερίας. Είναι μια επιλογή ότι αυτή την στιγμή, αυτό θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

Κάλυψη στην κυβερνητική ανευθυνότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας ουσιαστικά υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα ότι φταίνε οι πολίτες για τη συνωστισμό στα ΜΜΜ και παρείχε κάλυψη στην ανικανότητά της να προστατέψει τους επιβάτες και τους εργαζομένους, από το συγχρωτισμό, και στην ανυπαρξία σχεδίου και στον τομέα αυτό, όπως, για παράδειγμα, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αγορά νέου στόλου. «Έχουμε τα μέσα μεταφοράς. Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες, το κατανοώ. Είναι αδύνατον αυτή την στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούν», είπε και προσέθεσε. «Εμείς, σαν επιστήμονες, το λέμε συνέχεια. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε στα μέσα μεταφοράς τον συνωστισμό. Όσο αυτό είναι εφικτό. Όσο είναι εφικτό».

Κυβέρνηση εν πανικώ και… νέο στρουθοκαλισμό

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε πλήρη πανικό γιατί τώρα που πληθαίνουν τα κρούσματα της επιδημίας που χρειάζονται νοσηλεία συνειδητοποιεί το βαρύ τίμημα της «με ελαφριά την καρδία» πολύμηνης επικοινωνιακής προπαγάνδας πως δήθεν «θωρακιστήκαμε» και πως δήθεν «κάναμε προσλήψεις» στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η πικρή αλήθεια είναι πως λόγω τραγικών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού πολλά νοσοκομεία απειλούνται με πλήρη κατάρρευση και κινδυνεύουν να μετατραπούν τα ίδια σε εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας. Και ήδη, υπάρχουν πολλά  παραδείγματα. Ενδεικτικά, το ΑΧΕΠΑ, το «Αττικόν», το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ογκολογικό «Άγιος Σάββας», ο «Ευαγγελισμός» κ.λπ.

Έστω και τώρα, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αναλώσιμα υλικά για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Επειγόντως με ΠΝΠ «κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων» και με επίκληση της επιδημίας να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, όπως απαιτεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο το υγειονομικό κίνημα. Μόνιμες προσλήψεις, όμως, όχι μόνον στα νοσοκομεία, αλλά και άλλες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, στους δήμους (Καθαριότητα, Παιδικούς, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κ.λπ.), στην παιδεία (εκπαιδευτικοί, σχολικές καθαρίστριες κ.λπ., παράλληλα με τάξεις των 15 μαθητών), στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (οδηγοί, αγορά λεωφορείων και συρμών κ.λπ.).

Να το επαναλάβει το ErgasiaNET, σε αντίθεση με το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης για τα περί υγειονομικού «success story», στο πρώτο κύμα της πανδημίας: όπως τότε οι εργαζόμενοι, από ελευθερία, από συνείδησης, από καρδιάς, έσωσαν τη δημόσια υγεία και την υγεία του λαού, έτσι και τώρα θα κάνουν το καθήκον τους, δε θα κιοτέψουν. Αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν τη «στρουθοκάμηλο» είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας, μη αναλαμβάνοντας την πολιτική τους ευθύνη και μη παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Λεφτά για μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στα Μέσα Μεταφοράς, στους Δήμους ισχυρίζεται ότι δεν έχει, αλλά για τους κλινικάρχες, τους εφοπλιστές, τους καναλάρχες, για να ανακεφαλαιοποιεί έμμεσα τις τράπεζες (και μέσα από το νέο Πτωχευτικό Νόμο – οικονομική φυλακή των φτωχών) έχει, και μάλιστα με τη σέσουλα.

http://ergasianet.gr