Ο… πολιτικός κύριος Τσιόδρας

Ο… πολιτικός κύριος Τσιόδρας

  • |

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικά συμπαθής, ειδικά όταν πρότασσε τις επιστημονικές του γνώσεις. Από τότε όμως κάποιοι/ες διατηρούσαν ορισμένες επιφυλάξεις, όχι για το πρόσωπο του ίδιου του κ. Τσιόδρα, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επέτρεψε στην κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται πολιτικά την ύπαρξή της για τους δικούς της σκοπούς.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Η κυβέρνηση εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, μία μέρα πριν από την εθνική επέτειο, έβγαλε από την κατάψυξη της ενημέρωσης τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος απευθύνθηκε στον λαό με όρους συναισθηματικούς και επ’ ουδενί επιστημονικούς. Σε δραματικούς τόνους ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προσπάθησε να εισαγάγει μια εικόνα «εθνικής ενότητας», μίλησε για «ζητήματα καρδιάς», ανέφερε τη λέξη «θυσία», επανέφερε τη λογική της ατομικής ευθύνης, ενώ προέβη και σε αναφορές περί αναλογιών της μάχης κατά της πανδημίας με την… επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Εφτασε μάλιστα να ισχυριστεί πως «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς», δικαιολογώντας ευθέως την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών για τις καταστάσεις συνωστισμού στα ΜΜΜ. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε σαν εκπρόσωπος ενός πρωθυπουργού, ο οποίος τον εκθέτει μπροστά στις κάμερες. Σε αυτό το πλαίσιο η θέση του «αγαπημένου τού κοινού» κ. Τσιόδρα πως η καταστολή και η άρση των ελευθεριών συνιστά «ελευθερία» λόγω της συνθήκης είναι μια θέση τουλάχιστον συζητήσιμη, αν όχι επικίνδυνη.

Οι λοιμωξιολόγοι ακόμα και τώρα όμως έχουν την επιλογή μιας άλλης κατεύθυνσης: οφείλουν να απαιτήσουν από την κυβέρνηση άμεσα την ενίσχυση των μέσων μεταφοράς, των υγειονομικών και των δομών υγείας, της μεταφοράς κονδυλίων για τη δημόσια υγεία (και παιδεία). Οφείλουν και κάτι ακόμα εξίσου επιτακτικό, να δώσουν επιστημονικά δεδομένα ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους για την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα όλων των μέτρων.

.efsyn.gr/