ΗΠΑ: Η ισότητα των φύλων στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

ΗΠΑ: Η ισότητα των φύλων στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

  • |

 

Το αίτημα για ισότητα των φύλων αναδεικνύεται σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο σημερινός πρόεδρος, ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται ευρέως ως μια ιδιαίτερα διχαστική προσωπικότητα. Από το 2016 οπότε και εξελέγει, πολύ συχνά έχει προκαλέσει με τις ακραία μισογυνικές, ρατσιστικές, αντιδημοκρατικές και γενικά αναίσθητες απόψεις και πράξεις του.

* Γράφει ο Κώστας Δουβής

 

Δεδομένου ότι η νοοτροπία μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινωνίας είναι σχετικά οπισθοδρομική σε αυτά τα θέματα, η στρατηγική αυτή του Ντόναλντ Τραμπ τον εξυπηρέτησε καλά για ένα μεγάλο διάστημα. Τον κράτησε σταθερά στο κέντρο της δημοσιότητας ενώ παράλληλα η πόλωση διατήρησε την συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

Ωστόσο η στρατηγική αυτή φαίνεται ότι έφτασε στα όριά της. Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:

Ο μισογυνισμός του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει ένα κύμα αντίδρασης στην κοινωνία. Π.χ. πολλοί του αποδίδουν μέρος της τεράστιας επιτυχίας του κινήματος κατά της σεξουαλικής βίας #metoo, το οποίο έχει φέρει το πρόβλημα στο επίκεντρο και έχει αλλάξει τα δεδομένα στο θέμα της ατιμωρησίας. (Παρόμοια ήταν η αντίδραση του κόσμου και για τις υπόλοιπες οπισθοδρομικές τάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, π.χ. το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter γιγαντώθηκε σε απήχηση και δημοφιλία.)
Μετά από λαϊκή απαίτηση, ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές, ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, επέλεξε ως συνυποψήφιά του για την θέση του Αντιπροέδρου μια γυναίκα, την Κάμαλα Χάρρις.
Ήδη από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 σημειώθηκε απότομη αύξηση του αριθμού των γυναικών στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Ουάσινγκτον και στις τοπικές Βουλές των Πολιτειών.
Παρά την ακραία πόλωση, ο Ντόναλντ Τραμπ υπολείπεται καθαρά του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2020 και όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι γερουσιαστές του κόμματός του έχουν αρχίσει να κρατάνε αποστάσεις από αυτόν, πράγμα ιδιαιτερα ασυνήθιστο για τον εν ενεργεία πρόεδρο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις το 2016 για πρώτη φορά ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα “τόλμησε” να αναδείξει μια γυναίκα υποψήφια για την θέση του Προέδρου. Ήταν η Χίλαρι Κλίντον η οποία όμως έχασε και πολλοί συμπεριλαμβάνουν το φύλο της στους παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα. Τότε συζητήθηκε έντονα το θέμα της “γυάλινης οροφής” και πολλοί συμπέραναν ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Κι όμως, μόλις τέσσερα χρόνια μετά η Κάμαλα Χάρρις έγινε η πρώτη υποψήφια Αντιπρόεδρος, και με ποιον τρόπο!

Ένα ακόμα απότοκο της στροφής στην στάση της κοινής γνώμης είναι το βίντεο που ακολουθεί. Δημιουργήθηκε από την ομάδα Lincoln Project, τα μέλη της οποίας προέρχονται από το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά αγωνίζονται για να αποτρέψουν μια ακόμα θητεία του καθώς τον θεωρούν καταστροφικό για την χώρα, για την παράταξή τους και για την ίδια τη δημοκρατία.

Το βίντεο υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο την άνοδο του αιτήματος για ισότητα των δυο φύλων στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Είναι καλοδουλεμένο και προσεγγίζει με πολύ καίριο και συναισθηματικό τρόπο το αποτέλεσμα του μισογυνισμού στην ανάπτυξη των γυναικών. Η πρόοδος που έχει γίνει είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από μέλη της συντηρητικής παράταξης και απευθύνεται στους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης, η οποία θεωρείται ως η πιο οπισθοδρομική στο θέμα της ισότητας των φύλων.

Ακολουθεί η μετάφραση του βίντεο:

 

Φαντάσου ένα μικρό κορίτσι που κοιτάζει τον καθρέφτη
αναζητώντας πρότυπα που να της δώσουν την ελπίδα
οτι μια μέρα και εκείνη θα κάνει τη διαφορά στον κόσμο.

Τώρα φαντάσου πως νιώθει όταν βλέπει γυναίκες

… να δέχονται φραστικές επιθέσεις

Ντόναλντ Τραμπ: “Τι ηλίθια ερώτηση ήταν αυτή. Τι ηλίθια ερώτηση.
Αλλά σε βλέπω συχνά, κάνεις ΠΟΛΛΕΣ ηλίθιες ερωτήσεις.”

… να κακολογούνται

Ντόναλντ Τραμπ: “Και εκείνο το τέρας (αναφέρεται στην υποψήφια Αντιπρόεδρο)

που ήταν στην σκηνή με τον Μάικ Πενς (τον Αντιπρόεδρο του Τραμπ)

ο οποίος, μιας και το ‘φερε η κουβέντα, την έσκισε [στο ντιμπέιτ].”

… να μειώνονται
Δημοσιογράφος: “Δεν σκέφτομαι [κάτι τέτοιο], κ. Πρόεδρε.”

Ντόναλντ Τραμπ: “ΟΚ, το ξέρω οτι δεν σκέφτεσαι. Ποτέ δεν σκέφτεσαι.”

Δημοσιογράφος: “Συγνώμη;;;”

… να παρενοχλούνται

Ντόναλντ Τραμπ: “Με αίματα να της βγαίνουν από… από οπουδήποτε.”

… να προσβάλλονται

Ντόναλντ Τραμπ: “Και θα την κοιτούσα ίσια στο χοντρό,

άσχημο πρόσωπο της και θα της έλεγα…”

Οι κόρες σας ακούνε.
Και απορροφούν αυτό το μήνυμα,
ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Τώρα φανταστείτε ένα διαφορετικό μέλλον για εκείνη.
Ένα μέλλον με έναν πρόεδρο που όχι μόνο εκτιμά τις γυναίκες
αλλά επιλέγει μια για να γίνει το δεξί του χέρι (Αντιπρόεδρος)
μια γυναίκα ισχυρή, μια γυναίκα με συμπόνοια
μια γυναίκα που δεν φοβάται να τα βάλει με έναν νταή

Κάμαλα Χάρρις: “Και θα ήθελα να προσθέσω ότι…

Κύριε Αντιπρόεδρε, μιλάω… Μιλάω.”

Μια γυναίκα που όχι μόνο πιστεύει στο Αμερικάνικο όνειρο,

αλλά το ενσαρκώνει

Φαντάσου αυτό το μικρό κορίτσι στον καθρέφτη,

γιατί αυτό το κοριτσάκι

είναι το δικό σου.
και οι πράξεις σου την 3η Νοέμβρη (ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ)
θα καθορίσουν ποια θα αντικρίζει στον καθρέφτη.

ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ

https://tomov.gr/