Τον λόγο έχουν οι φοιτητές

Τον λόγο έχουν οι φοιτητές

  • |

Ούτε αστυνομία χρειάζεται να παρέμβει, ούτε η δικαιοσύνη να κινηθεί· κανένας εισαγγελέας δεν είναι αναγκαίο να ασκήσει αυτεπάγγελτα δίωξη κατά εκείνων που βεβήλωσαν με την πράξη τους όχι μόνο κάθε έννοια δημοκρατίας, αλλά και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Η εικόνα του πρύτανη εξαναγκασμένου να φέρει την πινακίδα με το σύνθημα που ήθελαν αυτοί οι αδιανόητοι «επαναστάτες» συνιστά όνειδος για την έννοια άνθρωπος, είναι πράξη αηδιαστικής και αποκρουστικής βίας. Αλλο αυτό και άλλο οι κραυγές μερικών πρυτάνεων για εισβολή της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στο πανεπιστήμιο.

Γιώργος Σταματόπουλος

Αυτή η εικόνα ασφαλώς είναι κατακριτέα από τον κάθε νουνεχή. Δεν δίνει όμως το δικαίωμα στον πρωθυπουργό της χώρας να αυθαιρετήσει α-νοήτως ότι αυτό οφείλεται στον «φασισμό της Αριστεράς». Δεν περιποιεί τιμή σε κάποιον που κατέχει αυτό το αξίωμα -δεν είναι το κάθε αξίωμα… πόσο μάλλον όταν ο ίδιος, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους πρυτάνεις αποφάσισε την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Είναι αυτή η κακή σχέση που έχουν οι άνθρωποι της Δεξιάς, φιλελεύθερης ή παλαιάς, με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Φυσικά αντέδρασαν στη μονομερή τούτη πρωθυπουργική απόφαση οι πρυτάνεις -αυτό δα έλειπε, να συμφωνήσουν. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει τον τρόπο να περιφρουρήσει την ακεραιότητά της, αρκεί να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθηγητές και φοιτητές.

Είναι αλήθεια ότι έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα που δεν συνάδουν με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όταν μερικοί, αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές μιαίνουν με βίαιες πράξεις τον πανεπιστημιακό χώρο, ευτελίζουν τον ριζοσπαστικό ακτιβισμό και συντελούν στην αλυσιτέλεια των, ούτως ή άλλως, βδελυρών πράξεών τους.

Είναι καιρός πλέον οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, στον έλεγχό τους. Αν οι πρυτάνεις είναι δειλοί ή άτολμοι ή φοβισμένοι και δεν αντιδρούν στις «αντιεξουσιαστικές» επιθέσεις καλούνται οι ίδιοι οι φοιτητές να βάλουν μία τάξη όταν αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με σοβαρή διαμαρτυρία, με αμφισβήτηση, με αντίδραση προς τα κακώς κείμενα στον χώρο της Παιδείας. Αυτό να γίνει σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και όσους εργάζονται στα κτιριακά συγκροτήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -δεν έχουν χρείαν πανεπιστημιακής αστυνομίας (!). Ποτέ δεν δόθηκε σοβαρή λύση από τα πάνω, από τις κεφαλές της οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν σκαμπάζει τίποτε άλλο από τη χρήση βίας και καταστολής -μέγα παράδειγμα ο ανεκδιήγητος Χρυσοχοΐδης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βεβαίως που αποφασίζει ερήμην· εδώ που τα λέμε δεν ξέρει να κάνει και τίποτε άλλο, δεν χαμπαριάζει από διαλόγους, αγνοεί (;) ίσως ότι αυτοί οι διάλογοι οφείλουν να προηγούνται οποιασδήποτε απόφασης. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πρωτοετής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, αλλά και κάθε επιστήμης. Το ίδιο γνωρίζουν και όσοι θέλουν να λέγονται και να είναι πολίτες σε μια δημοκρατική πολιτεία.

Αντί να κομπάζει ότι θα φτιάξει αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια καλά θα κάνει να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μεριμνήσει για ανέργους και εξαθλιωμένους επαγγελματίες. Ας του το πουν οι φοιτητές, υπενθυμίζοντάς του να κοιτάξει την ουσία -να ξεχάσει τις ρίζες της Δεξιάς. Αλλά πρέπει να πάρουν τον λόγο οι φοιτητές.

efsyn.gr/