Αμπελογιάννη: Κάθε μέρα περιοριστικά μέτρα, τοπικά «lockdown», από αύριο συνολικό «lockdown» και για την ταμπακιέρα τίποτα…

Αμπελογιάννη: Κάθε μέρα περιοριστικά μέτρα, τοπικά «lockdown», από αύριο συνολικό «lockdown» και για την ταμπακιέρα τίποτα…

  • |

Περιοριστικά μέτρα που όμως όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των λαϊκών στρωμάτων και των οικονομικά αδύναμων αλλά είναι αντιφατικά, μονοκετευθυνόμενα, αφορούν κυρίως στον ελεύθερο χρόνο, τις κοινωνικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες ενώ αναλόγως την περιοχή και την χρονική στιγμή, εφαρμόζονται και με χρονοκαθυστέρηση ανάλογα με τι θέλει να κερδίσει ποιος! Και ο «ποιος» προφανώς δεν είναι κανένας από εμάς!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί: και την αρχή και την μέση και το τέλος! Και έχουμε πια πείρα και υπευθυνότητα! Ειδικά από την τελευταία έχουμε πολύ εμείς! Αυτοί που κυβερνούν, αυτοί που αποφασίζουν είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο έχουν άραγε έστω λίγο;

Με την κατάσταση της πανδημίας σήμερα να προχωράει χειρότερα από ποτέ στην διάρκεια των τελευταίων 8 μηνών δεν έχουμε προς το παρόν ακούσει από την κυβέρνηση τίποτα που να αφορά στην προστασία της υγείας του λαού στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Νοσοκομεία. Φαίνεται ότι η μόνη λύση που έχει να προτείνει η κυβέρνηση είναι η επιστροφή σε ένα ιδιόμορφο lockdown που όμως αφορά κατά κύριο λόγο τις δραστηριότητες πέρα από την εργασία, όσων ακόμη έχουμε εργασία, με εξαίρεση τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στην εστίαση και στον χώρο του θεάματος και του πολιτισμού, οι οποίοι και με την βούλα πια είτε απολύονται είτε κλείνουν οριστικά τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους.

Από την προηγούμενη Τρίτη λοιπόν σε όλη την χώρα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Από τις 5 το πρωί όμως και μετά θα μπορούμε να πηγαίνουμε στις στάσεις των λεωφορείων και του μετρό και κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, ανά 100άδες να πηγαίνουμε στις δουλειές μας. Για την κυβέρνηση το κόστος για περισσότερα δρομολόγια, περισσότερους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και περισσότερα λεωφορεία είναι μεγάλο, λέει! Έτσι λέει! Την ίδια στιγμή που ζεστό χρήμα εκατομμυρίων ευρώ μοιράζεται ασύστολα στα ΜΜΕ! Την ίδια στιγμή που δις ευρώ κατευθύνονται στις στρατιωτικές δαπάνες!

Για τους εργασιακούς χώρους η λύση που προτείνει η κυβέρνηση είναι η τηλεργασία σε ποσοστό 50% και ταυτόχρονα και η αύξηση του ωαρίου εργασίας σε 10 ώρες/μέρα με απλήρωτες τις υπερωρίες σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που είναι στην δημοσιότητα τώρα. Είναι προφανές για όλους όσοι έχουμε εργαστεί έστω και μια μέρα, ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές οι οποίες, δυστυχώς για την κυβέρνηση, δεν μπορούν να γίνουν με τηλε-εργασία. Ταυτόχρονα οι υποδομές και του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα είναι τέτοιες που ακόμη και σε αντικείμενα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί τηλε-εργασία, αυτό δεν μπορεί να γίνει πρακτικά. Τηλε-εργασία σημαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χειροτέρευση των όρων εργασίας και αμοιβής, καταστρατήγηση του ωαρίου εργασίας και του εργασιακού χρόνου και χώρου και στο βάθος οριστική απόλυση.

Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει ούτε για το πώς θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς (μέσα ατομικής προστασίας για όλους, γιατροί εργασίας και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζικά δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ, άδειες για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων που δεν συνδέονται με κανονικές άδειες, σχέδια δράσης για τις περιπτώσεις θετικού κρούσματος που εφαρμόζονται με στόχο την προστασία της υγείας και όχι τα κέρδη των εργοδοτών, εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, έλεγχοι στους χώρους εργασίας για την τήρηση των μέτρων από την επιθεώρηση εργασίας, αποσυμφόρηση των εργασιακών χώρων με δημιουργία νέων), αλλά ούτε και για το πώς θα προστατευθούν οι ίδιες οι θέσεις εργασίας και δεν θα εκτιναχτεί η ανεργία στα ύψη. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η ουσιαστική οικονομική στήριξη των ανέργων είναι παντελώς εκτός της οπτικής της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός της εστίασης, οριστικά και αμετάκλητα σε πληθώρα περιπτώσεων οδηγείται στο απόσπασμα και στην καταστροφή, κουβαλώντας και το στίγμα του ότι «αυτοί είναι οι χώροι διασποράς και μετάδοσης του covid19». Μαζί ακολουθεί και ο χώρος του πολιτισμού και των καλλιτεχνών του οποίου η καταστροφή, πέρα από την μαύρη ανεργία για τους εργαζόμενους σε αυτόν, θα είναι και τρομακτική απώλεια για όλο τον λαό!

Στο πεδίο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημόσιων δομών του, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περιορίζονται σχεδόν από την αρχή σε επικοινωνιακή πολιτική. Ούτε λόγος για αύξηση των δαπανών για την υγεία και για μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ούτε λόγος για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού και στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Από τον Μάρτη του 2020 η κυβέρνηση μοιράζει ζεστό χρήμα στον ιδιωτικό τομέα υγείας (όποιος κάνει τεστ σε ιδιωτικό κέντρο το πληρώνει, διπλασιάζει το νοσήλιο που εισπράττουν τα ιδιωτικά για ΜΕΘ), κατευθύνει τον λαό για υπηρεσίες υγείας εκεί μετατρέποντας το ΕΣΥ και τις δομές του στον μοναδικό πυλώνα υγείας που δέχεται περιστατικά covid19 (μειώνει χειρουργεία, αναστέλλει λειτουργίες κλινικών/τμημάτων), υπονομεύει τις σχέσεις εργασίας του δημοσίου νοσοκομείου δημιουργώντας στρατιές συμβασιούχων γιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην υγεία, δεν καλύπτει ούτε τα οργανικά κενά ούτε τις παρούσες ανάγκες σε προσωπικό, ενώ αντίθετα μετακινεί ή/και εντέλλει το προσωπικό να εκτελεί αλλότρια καθήκοντα ή παράτυπες και παράνομες αποφάσεις, δεν αυξάνει τους προϋπολογισμούς λειτουργίας των Νοσοκομείων, υλοποιεί την πολιτική που μετατρέπει την υγεία από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος.

Για τον χώρο της εκπαίδευσης και των σχολείων οι εξαγγελίες περιορίζονται στη δήλωση «τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτα» η οποία αφορά μόνο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ η τριτοβάθμια θα μείνει ερμητικά κλειστή! Άραγε το 50% γιατί δεν εφαρμόζεται και για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων; Γιατί στους φοιτητές εφαρμόζεται το 100%; Γιατί δεν μειώνεται ο αριθμός ανά τμήμα στα σχολεία; Γιατί δεν γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες; Γιατί δεν φτιάχνονται νέες σχολικές αίθουσες; Γιατί δεν βελτιώνονται οι κτιριακές υποδομές; Η κυβερνητική απάντηση είναι ότι είναι «μεγάλο το κόστος»! Βέβαια στην τριτοβάθμια που α) δεν χρειάζεται να είναι οι γονείς σπίτι για τα παιδιά και β) είναι λίγο «επικίνδυνοι» χώροι τα Πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά τέτοιον καιρό προφανώς το οικονομικό κόστος του κλεισίματος η κυβέρνηση δεν το «μετράει»! Ταυτόχρονα βέβαια και για να είναι και τα πράγματα σε μια σειρά στην φιλοσοφική συζήτηση για την «ατομική ευθύνη», κυβέρνηση και ΜΜΕ «κατηγορούν» τους μαθητές και τους νέους ότι «συνωστίζονται» στις πλατείες και στους δρόμους, ενώ προφανώς δεν «συνωστίζονται» στις αυλές των σχολείων των 70 ατόμων και στις σχολικές αίθουσες των 25 μαθητών ανά τμήμα! Η μαθητική κοινότητα είναι σε αναβρασμό από τον Σεπτέμβρη! Χρέος μας να σταθούμε πλάι τους!

Με το δεύτερο συνολικό «lockdown» προ των πυλών και ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη και χωρίς κανένα ενδοιασμό την υλοποίηση της νεοφιλελευθερης πολιτικής της σε όλα τα πεδία! Βλέπει την πανδημία σαν ευκαιρία για να περάσει το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων του πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της και την εργαλειοποιεί. Την ίδια χρονική στιγμή με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση περνάει τον πτωχευτικό κώδικα και εντατικοποιεί την λεηλασία της λαϊκής ιδιοκτησίας και περιουσίας, ολοκληρώνει τις ανατροπές στα εργασιακά με το νομοσχέδιο Βρούτση, ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση και βάζει στον πάγο την λειτουργία των σωματείων, εμπορευματοποιεί την υγεία και την παιδεία, δυναμώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του δημοσίου μέσω των Αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ, οδηγεί και τα μικρομεσαία στρώματα στην καταστροφή αφού αντί για πραγματική οικονομική στήριξη, αυτό που τους προτείνει είναι αναστολές και τοκογλυφικό δανεισμό από τις τράπεζες.

Τέλος οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που κήρυξαν και αυτές ένα ιδιόμορφο συνδικαλιστικό «lockdown», που παρέλυσαν την συνδικαλιστική δράση, που βρήκαν την ευκαιρία να μην θέτουν τη «δράση» τους στην κρίση των εργαζομένων, αφού αναστέλλουν ακόμα και τις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, σε μια περίοδο που πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, να βρουν τρόπους ζωντανής επαφής και συζήτησης, να δώσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση για να αγωνιστούν για τη ζωή και τα δικαιώματά τους, πρέπει να αποδοκιμαστούν από την πλειοψηφία των εργαζομένων. Και όπως λέει ο λαός «Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» και αυτοί δεν κάνουν ούτε για μούτσοι!

Το πρώτο «lockdown» το έκαναν για να «κερδίσουμε» χρόνο και να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το τωρινό άραγε για ποιο λόγο θα το κάνουν; Ο χρόνος κερδήθηκε την άνοιξη του 2020. Μήπως δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή; Ρητορικό το ερώτημα.

Η Βάσω Αμπελογιάννη είναι γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν. Άρτας, γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Άρτας της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

http://ergasianet.gr