Πότε θα αρθεί το lockdown;

Πότε θα αρθεί το lockdown;

  • |

Την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να μπει σε δεύτερο καθολικό lockdown από το πρωί του Σαββάτου, αποτελεί ήδη ερώτημα εάν θα κρατήσει όντως τρεις εβδομάδες ή αν το «λουκέτο» θα παραταθεί και εντός Δεκεμβρίου. Επί της ουσίας, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας με νοσηλείες και γιατρούς στο «κόκκινο» λόγω ελλείψεων προσωπικού και κλινών.

Αν και το Μαξίμου τον έχει «αδειάσει» επανειλημμένα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα το lockdown το οποίο απέρριπτε κατηγορηματικά ως σενάριο λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικαλούμενος μάλιστα τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο Στέλιος Πέτσας έσπευσε να υποστηρίξει πως η άρση του «λουκέτου» συνδέεται με τη μείωση σε έναν συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης: Lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου: Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό, τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha έθεσε ως στόχο ώστε να αρθούν τα μέτρα τα 300- 400 κρούσματα ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για αριθμούς που έχουμε να δούμε στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμάται πως ακόμη και στο θετικό σενάριο η άρση του lockdown δεν θα είναι οριζόντια, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά.

Σε νέες δηλώσεις του το Παρασκευής στον Ant1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown εάν δεν φτάσουμε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.

“Το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι τα κριτήρια αυτά που θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε στο τέλος του μήνα. Είναι πολλά τα κριτήρια αλλά μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο αυτό που είδαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να μπορούμε να συμβιώσουμε με τον ιό, ήταν του Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε 200,300, 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Ξαφνικά όταν άρχισε να γίνεται 800, 1500 και 2000 η πίεση στο σύστημα υγείας έγινε πολύ μεγάλη και απότομη. Άρα, με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο” είπε o Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε πως πιθανότερο σενάριο είναι να βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. «Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία. Όπως επισήμανε το πότε θα επιβληθεί το επόμενο εξαρτάται από τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου.

«Λουκέτο» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων που έχει ανακοινωθεί, βλέπει και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε πως «θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου». «Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «είναι σταθερά υψηλά το ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Αττικής». Μάλιστα είπε ότι η εξάπλωση είναι πάνω από το 1% στο Λεκανοπέδιο κοντά στο 1,5% και φαίνεται ότι είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος. Στο ερώτημα που βρισκόμαστε σήμερα είπε ότι: «Έχει ανέβει από προχθές που ήταν 60.000 ενεργά κρούσματα αλλά από μέρα σε μέρα αλλάζει η τάση και η μέτρηση της Τετάρτης 04/11/2020 έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα».

://tvxs.gr/