Δική τους η ευθύνη

Δική τους η ευθύνη

  • |

Είναι αλήθεια ότι η αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα απέτρεπαν ή θα συγκρατούσαν τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά αυτή αδιαφόρησε εγκληματικά. Δεν τόλμησε να προβεί σε μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία [πήρε, λέει, από τον Μάρτιο εκατόν σαράντα πέντε γιατρούς!], αρνήθηκε τη διενέργεια δημόσιων και δωρεάν τεστ. Και πώς να τολμήσει όταν έχει να λογοδοτήσει στους κλινικάρχες και στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού;

Γιώργος Σταματόπουλος

H κυβέρνηση έχει αποτύχει να δείξει ότι είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από το τι θέλουν οι εκλεκτοί της. Η πανδημία, βέβαια, ήταν βούτυρο στο ψωμί της και μπόρεσε να επιβάλει αντεργατικά νομοσχέδια -έδειξε στην ουσία το πραγματικό της πρόσωπο: απλήρωτες υπερωρίες, πτωχευτικός νόμος, δηλαδή κατάσχεση της λαϊκής περιουσίας, απαγόρευση διά νόμου [και διά ροπάλου] των διαδηλώσεων, ασύστολη αστυνομική βία και καταστολή, γελοιοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, απύλωτοι υπουργοί, αντιφατικοί και αυτοαναιρούμενοι, μεγαλομανία [εγωτική] πρωθυπουργική. Τι άλλο να κάνουν; Κάνουν ό,τι ξέρουν καλά: να μισούν οτιδήποτε αριστερό και να προσπαθούν να το εξορίσουν [εξαφανίσουν] και να το εξευτελίσουν -αλλά δεν φαίνεται να τους γίνεται η χάρη.

Τι άλλο είχαν πει στην κυβέρνηση κόμματα της αντιπολίτευσης; Να προβεί σε μαζικές προσλήψεις και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε φτωχό και άπορο να κάνει το τεστ· να επιτάξει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών και να θέσει σε κυκλοφορία τα ανενεργά τουριστικά λεωφορεία. Ουδέν έπραξαν οι της κυβέρνησης και κυρίως ο εγωλάγνος, ίσως και εγωπαθής, πρωθυπουργός.

Η απραξία τους, προϊόν ίσως αυτής της εγωλαγνείας, τους ανάγκασε τελικά να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να προβούν στην ταπεινωτική γι’ αυτούς κήρυξη νέου αποκλεισμού. Το «οίκαδε» είναι η μόνη τους απελπισμένη λύση, τρανταχτή απόδειξη της ανεπάρκειάς τους. Δεν αρκούν τα φιλελεύθερα φληναφήματα και η επίδειξη αστυνομικής βίας· η αλόγιστη χρήση βίας ταιριάζει μόνο σε τυραννικά καθεστώτα και αυτό πρέπει κάπως να το αντιληφθεί ο υπουργός Προστασίας [για δες…] του Πολίτη.

Η αχαλίνωτη διασπορά του ιού είναι καθαρά δική τους ευθύνη· η προσπάθειά τους να την μετακυλίσουν σε συγκεντρώσεις, σε πλατείες και στην ατομική ευθύνη, όπως και των τηλεοπτικών καναλιών εξάλλου, δεν αποφέρει καρπούς. Ο ίδιος ο Τσιόδρας, διάβασα, αποδίδει τη συντριπτική πλειονότητα της έκρηξης των κρουσμάτων σε κλειστούς χώρους, οπότε πάει κι αυτό το «όπλο» τους.

Είναι να τους κλαιν οι ρέγγες. Επιπλέον αρχίζουν ψίθυροι για τον λόγο και τη στάση της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του θανάσιμου ιού, αλλά αυτό είναι υποψίες μόνο μερικών που δεν πείθονται εύκολα από τη δημόσια εικόνα και τον λόγο που εκεί ακούγεται.

Ο ακούσιος εγκλεισμός δεν έχει καμιά σχέση με τον εκούσιο· ο πρώτος εμπεριέχει βία, ο δεύτερος είναι επιλογή.

ww.efsyn.gr