Ο Πολάκης και οι νέοι δεξιοί -ισμοί

Ο Πολάκης και οι νέοι δεξιοί -ισμοί

  • |

Λύσσαξαν τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια βλέποντας την ανάρτηση του Πολάκη να ευωχείται με την παρέα του σε φιλικό σπίτι. «Να παρέμβει εισαγγελέας» ούρλιαζαν, «υπονομεύει το “θεάρεστο” λοκντάουν της κυβέρνησης, την ίδια τη δημοκρατία». Κιχ βεβαίως για το ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος που καταντήσαμε στη βάρβαρη οικουρία, ούτε λέξη για την ανεπάρκεια και την ανικανότητα των κυβερνώντων να σταματήσουν με καίρια μέτρα τη διασπορά του ιού.

Γιώργος Σταματόπουλος

Πιαστήκανε από αυτή την κίνηση οι «φιλελεύθεροι» καθωσπρεπιστές, πολιτικοί της κακιάς ώρας και εστίασαν εκεί την αντιπαράθεσή τους με την αντιπολίτευση, η οποία, είναι αλήθεια, τους έχει ξεγυμνώσει τις τελευταίες μέρες – και έχει δίκιο. Τα δεξιά τζιμάνια βρήκαν λόγο να μιλάνε διότι, είναι επίσης αλήθεια, έχουν χάσει τη φωνή τους – τι να πουν τη στιγμή που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, αδυνατώντας να δώσουν λύση στην πίεση που δέχεται, με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, το εθνικό σύστημα υγείας;

Σε λίγο θα μας πουν, το υπονόησαν ήδη, ότι τα κρούσματα πληθαίνουν και φταίει γι’ αυτό ο πρώην αν. υπουργός Υγείας, που δεν υπακούει στις σοφές εντολές της απαγόρευσης συγχρωτισμού. Γούστο έχει ότι μερικοί από αυτούς το πιστεύουν κιόλας και το διαλαλούν στην τηλεοπτική συχνότητα. Μπορεί να ήταν [ήταν] άστοχη και προκλητική, ίσως και ανεκδιήγητη η ανάρτηση του Πολάκη, όχι όμως και να του ασκηθεί δίωξη διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις της συνετής (;) μας κυβέρνησης.

Πρέπει να ντρέπονται όταν κάνουν λόγο για πολακισμό, την ώρα που ανθούν και θάλλουν και μολύνουν την ατμόσφαιρα, την πολιτική και τον πολιτισμό οι: αδωνισμός, μπογδανισμός, κυρανακισμός, τελευταία πετσισμός και δεν συμμαζεύεται. Φαίνονται εξάλλου καθαρά τα αποτελέσματα αυτών των -νεοϊσμών στα φερέφωνά τους στις τηλεοπτικές εκπομπές όπου οι πλείστοι εκπομπάρχες εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως.

Τολμάνε και μιλάνε για λαϊκισμό οι και περιφρονητές του λαού, οι απίθανοι αυτοί νεοπολιτικοί, που το μόνο καινόν που έχουν προσκομίσει στην πολιτική σκηνή είναι το κενόν της πολιτικής τους υπόστασης. Καινόκενοι, αλλά και κενόκαινοι -όπως και να τους αποκαλέσει κανείς δίκιο θα έχει-, αυτό είναι λυπηρό για τις επόμενες γενιές, αλλά η αλήθεια δεν μπορεί πλέον να επικαλυφθεί με νεοφιλελεύθερες σούπες και παρδαλές καπιταλιστικές πομφόλυγες και παραδοξολογίες του προηγούμενου αιώνα· και του προ-προηγούμενου. Αμφιβάλλω αν έχουν κάποια επαφή με τα κιτάπια των ιδεολογικών, όπως ισχυρίζονται, προγόνων τους.

Λοιπόν, για να συνεννοούμεθα: δεν φταίει ο ατίθασος Πολάκης για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, είναι τουλάχιστον γελοίο, ούτε μπορεί να καταστεί η κίνησή του πεδίο πολιτικής σύγκρουσης. Εάν κάνει κάτι τέτοιο και ο πρωθυπουργός, διότι οι υφιστάμενοί του το έχουν ήδη κάνει σημαία τους, απλώς θα αποκαλύψει την ένδεια των επιχειρημάτων του και την ατολμία του να πάρει εγκαίρως ουσιαστικά μέτρα για τη μη διασπορά του ιού.

Και ο Πολάκης καλείται βεβαίως να σεβαστεί τη νέα «ηθική» που επικρατεί πλέον στις ανθρώπινες σχέσεις, σχέσεις απομόνωσης και μοναξιάς, δυσπιστίας, οργής, φόβου, ακόμα και πανικού. Είναι ευκαιρία για τον Ελληνα πρωθυπουργό να αποδείξει ότι δεν είναι έρμαιο της επικοινωνιακής συντυχίας και της μικροπολιτικής.

efsyn.gr/