Η Κίνα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Η Κίνα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

  • |

Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε τροχιά μέτριας ανάκαμψης, αλλά η επιβράδυνση της Κίνας αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο να επιστρέψει η κρίση στα ανεπτυγμένα κράτη, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ε. Νοβότνι χαρακτηρίζει την ανάπτυξη της Κίνας «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους βραχυπρόθεσμα, είπε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Το πιο επείγον ζήτημα εδώ είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. “Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα – από τον περασμένο χρόνο, την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ βάσει της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης – αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία».

Ο Νοβότνι είπε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο στην επιδείνωση των δυσκολιών της Κίνας καθώς και η ευρωζώνη δεν καταφέρνει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Με άλλα λόγια, οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς – και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ο Νοβότνι.