Γιατί είναι λάθος τα οριζόντια μέτρα

Γιατί είναι λάθος τα οριζόντια μέτρα

  • |

Ας συμφωνήσουμε σε δύο βασικά. Πρώτον, τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία δημιουργούν ζήτημα ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία θυσιάζουμε για την αναγκαία προστασία της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά πρέπει να είναι αποτελεσματικά στην ανάσχεση της ανησυχητικής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Χάρης Ιωάννου

Αφού ελήφθησαν με καθυστέρηση μέτρα σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, π.χ. στη Θεσσαλονίκη, άρχισε εκ νέου η οριζόντια εφαρμογή αυστηρών μέτρων σε όλη τη χώρα, δείγμα έντονης ανησυχίας, έως και πανικού, στα κυβερνητικά κλιμάκια.

Εκλεισαν με το «έτσι θέλω» τα εμπορικά καταστήματα παντού, ισοπεδώνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και σε περιοχές, όπως π.χ. η Αττική, όπου το πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο. Την ίδια ώρα τα Δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά για λόγους μη υγειονομικούς, ενώ ο συνωστισμός στα ΜΜΜ ουδέποτε αντιμετωπίστηκε.

Χθες ακολούθησε η -επίσης οριζόντια- απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα το βράδυ, που ούτως ή άλλως ελάχιστοι κυκλοφορούσαν λόγω κλειστής εστίασης. Για τη Θεσσαλονίκη είναι κατανοητό, αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί χρειάζονται τέτοια μέτρα στην Αρτα με 4 κρούσματα ή στις Σποράδες, την Κω ή τη Λακωνία με ένα (!) κρούσμα την ημέρα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, με αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα με την Ελλάδα, έκλεισε την εστίαση, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, όχι όμως τα εμπορικά της καταστήματα. Ούτε βέβαια επέβαλε τις αστειότητες με τα αχρείαστα χαρτιά και τα SMS που παρουσιάζονται μάλιστα και ως… καινοτομία.

Η Γερμανία έχει περισσότερες ΜΕΘ, θα απαντούσε με θράσος ένα κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνοι, εσείς οκτώ μήνες τι κάνατε;

efsyn.gr