Λέξεις με ιστορία

Λέξεις με ιστορία

  • |

Οπως ήταν αναμενόμενο, το lockdown ψηφίστηκε ως η λέξη της χρονιάς για το 2020 από το αγγλικό λεξικό Collins. Αυτή η επιλογή δείχνει ότι η φετινή κυρίαρχη λέξη, που περιγράφει την εμπειρία που μοιράζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι ως επιβαλλόμενο μέτρο αναχαίτισης του ιού, θα μείνει στην Ιστορία και ίσως για αιώνες στα χείλη των μελλοντικών απογόνων μας.

Στην πρώτη δεκάδα για το 2020 βρίσκονται και άλλες λέξεις που συνδέονται με την πανδημία, όπως η επίσης προβλέψιμη «coronavirus» (κορονοϊός) και «social distancing» (κοινωνική αποστασιοποίηση), «self isolate» (αυτοαπομόνωση), «key worker» (εργαζόμενοι σε καίριες για την κοινωνία θέσεις) και «furlough» (αναστολή σύμβασης εργασίας). Κι αυτές θα μείνουν στην Ιστορία.

Τάσος Σαραντής

Οι λέξεις είναι μονάδες του λόγου και οι κυρίαρχες λέξεις μονάδες του κυρίαρχου λόγου. Και η γλώσσα αντανακλά τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γι’ αυτό και σύντμηση «BLM» ξεχώρισε επίσης, υπογραμμίζοντας άλλο ένα γεγονός που σηματοδότησε τη φετινή χρονιά, τις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter».

Η βαρύτητα των κυρίαρχων λέξεων είναι διαχρονική, αποτυπώνει και συνάμα γράφει την Ιστορία. Η φράση «απεργία για το κλίμα» («climate strike») ψηφίστηκε από το Collins ως ο πιο πολυσυζητημένος όρος για το 2019. Αν και ακούστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2015 μετά την πρώτη κινητοποίηση κατά τη Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ συνέβαλε στην εκτόξευση της χρήσης της κατά 6.000% μέσα σε μια χρονιά. Και το 2017, λέξη της χρονιάς ανακηρύχθηκε ο όρος «fake news», η χρήση του οποίου αυξήθηκε κατά 365% από το 2016 και εκτοξεύεται έως τις μέρες μας.

//www.efsyn.gr