Στις κάλπες η χώρα

Στις κάλπες η χώρα

Στο δρόμο προς τις κάλπες οδηγείται η χώρα μετά την απόφαση του πρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο.

Με το «διάγγελμα» που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό «καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση» καθώς όπως σημείωσε με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της και τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο λαός.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα διερευνητική εντολή για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής έλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο στις 10:00 π.μ

Η εντολή εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τον κ. Μεϊμαράκη να απαντά άμεσα και να ενημερώνει τον κ. Παυλόπουλο πως θα τιμήσει «την από το Σύνταγμα εντολή διακρίβωσης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Το διάγγελμα Τσίπρα

Αντιδράσεις

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξέφρασαν και την ετοιμότητα τους για τις εκλογές.

ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, τόνισε ότι «η ΝΔ είναι πανέτοιμη εδώ και καιρό, ουδέποτε είχαμε εμπιστοσύνη σε όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας. Τα ψηφοδέλτια μας είναι έτοιμα». Και πρόσθεσε: «Τη μάχη την κερδίζουν οι ηγέτες και όχι αυτοί που αμέριμνοι παραδίδουν την εντολή. Το θέμα θα μπορούσε να είχε λυθεί σε ένα έκτακτο συνέδριο».

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους εταίρους», χαρακτηρίζοντας τον «πονηρούλη, ψευτράκο και τακτικιστή». Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «η ΝΔ θα πάρει την εντολή και θα την αξιοποιήσει. Θα εξαντλήσω όλα τα όρια ώστε να δούμε αν μπορεί η παρούσα Βουλή να δώσει λύση».

Ποτάμι

«Ο κ. Τσίπρας είχε λύσεις. Η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη στη Βουλή όποτε χρειαζόταν, του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία. Όμως η πονηρή σκέψη: να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο, τον οδηγεί σε μια τραγική για την χώρα επιλογή. Κάτι αντίστοιχο έκανε και τον προηγούμενο μήνα», υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης, ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς, τους αντιλαϊκούς νόμους, για να ενισχυθεί η μοναδική δύναμη που μπορεί να στηριχτεί πάνω της το εργατικό λαϊκό κίνημα, να ηγηθεί της πάλης για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για το ίδιο το μέλλον της νέας γενιάς», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΠΑΣΟΚ

Ως δραπέτευση του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά, την απόφασή του να παραιτηθεί και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις.

ΑΝΕΛ

Εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις κόκκινες γραμμές τους στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν οιΑνεξάρτητοι Έλληνες.