Ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής παίρνουν θέση για το Μακεδονικό

Ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής παίρνουν θέση για το Μακεδονικό

  • |

Λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βλέπουν ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. 

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΚΙ.ΝΑΛ. και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για λύση συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. 

«Μένουμε στις κατευθύνσεις της Εθνικής Γραμμής που εδώ και χρόνια ακολουθούμε, από το 1995 με την “Ενδιάμεση Συμφωνία” του Αντρέα Παπανδρέου, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε η κ. Γεννηματά για να συμπληρώσει ότι «θέλουμε λύση συνολική και  αποτελεσματική που θα  διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν, με αλλαγή του Συντάγματος».

«Ναι σε λύση, λοιπόν, αλλά όχι  σε οποιαδήποτε λύση», ξεκαθάρισε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι με βάση αυτό «θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνώρισε ότι «βεβαίως και χρειάζεται συμβιβασμός, βεβαίως και έχουμε αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα με τον όρο «Μακεδονία» από τον Απρίλιο του 1993 Απρίλιο, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και, βεβαίως, η εθνική γραμμή που έχει δημιουργηθεί και έχει επιβεβαιωθεί άπειρες φορές, από τότε μέχρι σήμερα, είναι αυτή».

Ωστόσο, έσπευσε να κάνει λόγο για «μία σύνθετη ονομασία, erga omnes όμως, για εσωτερική και εξωτερική χρήση, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, τα οποία έχουν το καθένα από αυτά τη σημασία τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Ελλάδα Μετά ΙΙ».

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «μπορεί να συμφωνηθεί, δηλαδή να συνομολογηθεί και να υπογραφεί μία διεθνής συμφωνία η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται, αλλά θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με τις αντιπαροχές της ελληνικής πλευράς, αφού κυρωθεί πολύ αργότερα από τη Βουλή των Ελλήνων. Εδώ θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία ισχύει 25 χρόνια και η οποία μας επέτρεψε τώρα να διαπραγματευόμαστε με πιθανότητες επιτυχίας γύρω από το όνομα, είναι μία συμφωνία απλοποιημένης μορφής που δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά έχει προφανώς αναδείξει όλες τις έννομες συνέπειές της και αυτό κρίθηκε και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχουν παραχθεί αυτά τα νομικά αποτελέσματα».

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την Κέρκυρα σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκάθαρη θέση την οποία δεν αλλάξαμε ποτέ. Εμείς λέμε για μία σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων με νομική εγγύηση μέσω μίας Διεθνούς συνθήκης. Δεν λαϊκίσαμε για αυτό το εθνικό θέμα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα (πριν από την επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ) ότι «είμαι από αυτούς που περιμένουν με αγωνία το τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ γιατί πιστεύω ότι δεν θα βρούμε κι άλλες θετικές στιγμές στην ιστορία όπου θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Άλλοι απεύχονται το τηλεφώνημα, εγώ είμαι από αυτούς που το περιμένουν».

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε από τη Βέροια ότι το Κίνημα Αλλαγής, τηρεί υπεύθυνη στάση στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι «ακολουθεί την εδώ και δεκαετίες χαραγμένη εθνική γραμμή». Μιλώντας στη Νομαρχιακή Συνέλευση του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι «μια ονομασία έναντι όλων και με άρση κάθε αλυτρωτισμού, είναι η λύση που θα έπρεπε να επιδιώκει μια υπεύθυνη κυβέρνηση».

efsyn.gr