Απολύσεις επικουρικών εργαζομένων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Απολύσεις επικουρικών εργαζομένων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προαναγγέλλει η κυβέρνηση

  • |

Τη στιγμή που τους επόμενους μήνες συμπληρώνουν διετία εκατοντάδες επικουρικοί εργαζόμενοι του ΕΣΥ που προσλήφθηκαν το 2018 και ενώ βρισκόμαστε απέναντι σε πιθανό νέο κύμα της πανδημίας κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει απολύσεις επικουρικών εργαζομένων, με το πρόσχημα των προτεραιοτήτων στις ανάγκες, και προχωρά σε επιλεκτικό σχεδιασμό ανανέωσης συμβάσεων συγκεκριμένων μόνο κατηγοριών επικουρικών εργαζομένων.

Με έγγραφό του, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις ΥΠΕ και από τα Νοσοκομεία να προχωρήσουν σε εκτίμηση του ύψους της δαπάνης που θα προκληθεί από τυχόν παράταση έως 31/12/2020 όλων των ενεργών συμβάσεων επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και τραυματιοφορέων. Ουσιαστικά, το υπουργείο Υγείας με το συγκεκριμένο έγγραφο αποκλείει την ανανέωση συμβάσεων πολλών κατηγοριών επικουρικών εργαζομένων (διοικητικών, τεχνικών, βοηθών θαλάμου, τεχνολόγων ακτινολογικού κα.) που συμπληρώνουν διετία τους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει απόλυση τους.

Μιλώντας στη Βουλή, στις 20 Ιούλη 2020, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στο πως σκοπεύει η κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα των συμβασιούχων στην υγεία και στο ενδεχόμενο μονιμοποίησης τους, λέγοντας ότι  επειδή ο αριθμός των συμβασιούχων είναι μεγάλος θα πρέπει να μπουν προτεραιότητες και να υπάρξει σωστός σχεδιασμός.

Το σχετικό απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο, από το 5ο λεπτό και μετά


Όπως σχολιάζει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, η κυβέρνηση μιλά για προτεραιότητες και σχεδιασμό, από τον οποίο προφανώς εξαιρούνται μια σειρά από ειδικότητες εργαζομένων, που στην πράξη καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, όπως οι διοικητικοί, οι τεχνικοί κτλ., οι οποίοι το επόμενο διάστημα είναι αντιμέτωποι με το σοβαρό ενδεχόμενο απόλυσης τους, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας.

Απέναντι στα παραπάνω το υγειονομικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΣΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

http://ergasianet.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.