N.Δ. – συριζα αναβιώνουν τον δικομματισμό, ανταλλάσσουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ναρκοθετούν την απλή αναλογική

N.Δ. – συριζα αναβιώνουν τον δικομματισμό, ανταλλάσσουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ναρκοθετούν την απλή αναλογική

  • |

Σε δύο μήνες από σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά με την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική καθιερώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από το δικομματισμό που, με την αλόγιστη πελατειακή πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), υπερχρέωσε τη χώρα και προκάλεσε τη χρεοκοπία της, με αποτέλεσμα την επιβολή σ’ αυτήν από τους δανειστές της των τριών Μνημονίων και τη φτωχοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της.

Μανόλης Δρεττάκης

Οσοι καθιέρωσαν την απλή αναλογική (τώρα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. εξαφανίστηκαν) θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν στην επιδίωξη σύγκλισης με άλλα κόμματα με βάση συμφωνία για ένα κοινό ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχουν «κληροδοτήσει» στη χώρα τα Μνημόνια και η πανδημία του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα όσα έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Αντί, όμως, γι’ αυτό, τι παρατηρούμε:

Η Ν.Δ., πολέμιος της απλής αναλογικής, επιδιώκοντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αποσπώντας μια κλεμμένη αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν με το δικό της εκλογικό σύστημα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καλλιεργεί την πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναβιώνοντας τον δικομματισμό. Αυτή η επιδίωξή της έχει οδηγήσει τον αρχηγό της και πρωθυπουργό να επιτίθεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένους από τους υπουργούς και τους βουλευτές του να ακολουθούν την ίδια ή ακόμα πιο εμπρηστική φρασεολογία, ναρκοθετώντας την απλή αναλογική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα της Ν.Δ. στην αναβίωση του δικομματισμού, με τον αρχηγό του να επιτίθεται και εκείνος με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον πρωθυπουργό και στη Ν.Δ. και το «παράδειγμά» του το ακολουθούν στελέχη του κόμματος όχι μόνο με την ίδια και χειρότερη φρασεολογία αλλά και με συμπεριφορά που θυμίζει ανάλογη συμπεριφορά παλαιότερα βουλευτών της Ν.Δ. Και σαν να μη έφτανε αυτό, επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, κόμμα με το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, έγινε ο άλλος πόλος του δικομματισμού, συμβάλλοντας στη ναρκοθέτηση της απλής αναλογικής που επιδιώκει η Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ, με τον νέο αρχηγό του, προσπαθεί να εμφανιστεί ως κάτι νέο, ενώ δεν είναι παρά η συνέχεια εκείνου που φέρει τεράστιες ευθύνες για όσα προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, συγκυβέρνησε με τη Ν.Δ. και «πλήρωσε» πανάκριβα τη σύμπλευσή του αυτή. Τώρα προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με σοσιαλιστικό προσανατολισμό και 10 προαπαιτούμενα που, προφανώς, αποκλείουν την επανάληψη συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Δικαιολογημένη, επομένως, είναι η επίθεσή του εναντίον της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού, που, με εντολή του, τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Αδικαιολόγητη, όμως, εκείνη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράδοξη είναι η απαίτησή του, πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα είναι πρώτο στις εκλογές. Με τον τρόπο αυτόν, και το κόμμα αυτό ναρκοθετεί την απλή αναλογική.
Η Ν.Δ. ασκεί εξουσία και πριν από αυτήν άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα δεσμεύονταν να υλοποιήσουν τα όσα υπόσχονταν προεκλογικά, όταν, όμως, ανέλαβαν την εξουσία, τα σημαντικότερα από αυτά τα πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων ή, ακόμα χειρότερα, εφάρμοσαν τα εντελώς αντίθετα. Τώρα, έχουν αποδυθεί σε μια ακατάσχετη παροχολογία, ενώ γνωρίζουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση και η υπερχρέωση της χώρας, καθώς και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ευρωζώνης δεν θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τα όσα υπόσχονται.

Εστω και την ύστατη ώρα, καλό θα ήταν η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων να γίνει μέσα σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο. Οι αρχηγοί και τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορούν να καταλογίσουν στην κυβέρνηση τα μύρια όσα για την καταστροφική πολιτική που εφάρμοσε σε όλους τους τομείς και θεσμούς, χρησιμοποιώντας τον πλούτο της γλώσσας μας και αποφεύγοντας απαξιωτικούς και απρεπείς χαρακτηρισμούς. Από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της Ν.Δ. πρέπει να εγκαταλείψουν την αλαζονική στάση τους απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να χρησιμοποιήσουν και αυτοί τον πλούτο της γλώσσας μας στην κριτική που ασκούν εναντίον τους. Σε κάθε περίπτωση, και τα τρία κόμματα θα πρέπει να σκεφθούν από τώρα, με δεδομένη τη στάση τους που προαναφέρθηκε, τι θα πράξουν αν, όχι μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική, αλλά ούτε στη δεύτερη και στην τρίτη, με την ενισχυμένη της Ν.Δ., καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

*Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

efsyn.gr