Μικρή η αύξηση της δύναμης της Ν.Δ. Διασπορά των μεγάλων απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ

Μικρή η αύξηση της δύναμης της Ν.Δ. Διασπορά των μεγάλων απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ

  • |

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν αναμενόμενο σε ό,τι αφορά την πρωτιά της Ν.Δ. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ο υπερδιπλασιασμός της διαφοράς που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η συντριπτική ήττα του κόμματος αυτού.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τις μεταβολές που σημειώθηκαν στη δύναμη των πέντε κομμάτων τα οποία ξεπέρασαν στις φετινές εκλογές το όριο του 3%, των δύο που το πλησίασαν και ενός που ενώ το είχε ξεπεράσει το 2019, δεν τα κατάφερε το 2023. Το άρθρο στηρίζεται στα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019 και στα αποτελέσματα 21.638 από τα 21.707 εκλογικά τμήματα των φετινών εκλογών.

Μανόλης Δρεττάκης

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνονται οι ψήφοι που πήραν τα κόμματα που προαναφέρθηκαν στις εκλογές του 2019, στη 2η στήλη οι ψήφοι που πήραν στις φετινές εκλογές και στην 3η οι διαφορές τους. Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά των κομμάτων αυτών.

Από το πρώτο και το δεύτερο μέρος του Πίνακα φαίνεται ότι στις φετινές εκλογές σε σχέση με εκείνες του 2019 στην Επικράτεια:

● Η Ν.Δ. αύξησε τη δύναμή της σε ψήφους κατά λιγότερο από το 7% και τα ποσοστά της ούτε κατά 1% (μόλις 0,94%). Η μικρή αυτή αύξηση κάθε άλλο παρά θρίαμβο συνιστά. Η αύξηση προέρχεται από κεντρώους ψηφοφόρους που στις εκλογές του 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

● Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ μεγάλες απώλειες ψήφων (598.601, δηλαδή το ένα τρίτο της δύναμής του το 2019) και μείωση των ποσοστών του κατά 11,46 εκατοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα το 2023 να τον χωρίζουν 20,72 εκατοστιαίες μονάδες αντί των 8,32 το 2019. Η μη αναμενόμενη καθίζηση της δύναμής του οφείλεται, ανάμεσα στα άλλα, από τη μια μεριά στη στήριξη της Ν.Δ. από όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετεί και από την άλλη στη σωρεία σοβαρών λαθών τόσο του αρχηγού του όσο και κορυφαίων στελεχών του σε όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου όσο και την τελευταία εβδομάδα.

● Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αύξησε τη δύναμή του σε ψήφους σχεδόν κατά 50% και το ποσοστό του πάνω από 40%. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από την επανάκαμψη κεντρώων ψηφοφόρων που το 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

● Το ΚΚΕ αύξησε κατά πάνω από 40% τη δύναμή του σε ψήφους και κατά πάνω από 36% το ποσοστό του. Η αύξηση αυτή προέρχεται από αριστερούς ψηφοφόρους που το 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

● Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αύξησε τη δύναμή της κατά 45% και το ποσοστό της κατά 20%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην προσέλκυση ακροδεξιών ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

● Τα ΛΟΙΠΑ κόμματα (δηλαδή όλα εκτός των 5 πρώτων) το 2023 συγκέντρωσαν 292.733 περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι το 2019 ή 4,48 εκατοστιαίες μονάδες. Αν όμως ληφθεί υπόψη ότι το ΜέΡΑ25 είχε μπει στη Βουλή, η αύξηση των ΛΟΙΠΩΝ κομμάτων ανέρχεται σε 455.732 ψήφους ή 7,93 εκατοστιαίες μονάδες.

● Το ΜέΡΑ25 έχασε το 1/5 των ψήφων που είχε πάρει το 2019 και πάνω από το 1/5 του ποσοστού του, με αποτέλεσμα να μην εκλέξει βουλευτές.

● Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ υπερδιπλασίασε τη δύναμή της σε ψήφους και σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της και πλησίασε το 3%. Η αύξηση προέρχεται από αριστερούς ψηφοφόρους που το 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

● Η ΝΙΚΗ, ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, πέτυχε ποσοστό που είναι πολύ κοντά στο 3%.

● Με βάση τα παραπάνω δεν αποκλείεται τα κόμματα ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ να ξεπεράσουν το 3% στις νέες εκλογές και αντί 5κομματική να έχουμε 7κομματική Βουλή

Από την ανάλυση αυτή φαίνεται ότι σημειώθηκε διασπορά των μεγάλων απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες καρπώθηκαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (με το σύνολο κερδών των 4 κομμάτων σε ψήφους να ανέρχεται σε 583.198, περίπου όσες έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι στην επικράτηση της Ν.Δ. δεν συνέβαλαν μόνο η σωρεία των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ και όσα προαναφέρθηκαν, συνέβαλε και η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25. Και τα τρία κόμματα, όπως ανέφερα στο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 15.5.23, πριμοδότησαν τη Ν.Δ. και υπονόμευσαν την απλή αναλογική, με αποτέλεσμα στις εκλογές στα τέλη Ιουνίου με την ενισχυμένη αναλογική το κόμμα αυτό θα επιτύχει άνετη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, παρ’ όλο που θα εξακολουθήσει να είναι μειοψηφία στον λαό.

*Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.