Σταματήστε να τσακώνεστε για τις καρέκλες του καταστρώματος ενώ το πλοίο καίγεται και βυθίζεται!

Σταματήστε να τσακώνεστε για τις καρέκλες του καταστρώματος ενώ το πλοίο καίγεται και βυθίζεται!

  • |

από τον John Miksad 13 Σεπτεμβρίου 2023

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τρεις αλληλένδετες υπαρξιακές κρίσεις:

-Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ξηρασίες, καταιγίδες, πλημμύρες, φονικούς καύσωνες, πυρκαγιές και πλησιάζει ταχύτατα τα παγκόσμια σημεία καμπής. Εκτός από το θάνατο και την καταστροφή που προκύπτουν από αυτές τις φυσικές καταστροφές, ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο κλιματικοί πρόσφυγες στον κόσμο. Φανταστείτε τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο μιας δεκαπλάσιας αύξησης των προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

-Πανδημίες- Το Covid σκότωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς και εκατομμύρια άλλους σε όλο τον κόσμο και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα βιώσουμε περισσότερες πανδημίες με μεγαλύτερη συχνότητα ως αποτέλεσμα των απελευθερώσεων σε βιολογικά εργαστήρια, της συνεχιζόμενης εισβολής σε άγριους βιότοπους και της εργοστασιακής γεωργίας. Μια πρόσφατη έκθεση εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια άγνωστοι ιοί στο ζωικό βασίλειο με 850.000 από αυτούς να είναι δυνητικά μεταβιβάσιμοι στον άνθρωπο.

-Πυρηνικός αφανισμός- Το Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων έθεσε το συμβολικό “Ρολόι της Ημέρας της Καταστροφής” στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το πλησιέστερο στην 75χρονη ιστορία του. Ο πυρηνικός πόλεμος ήταν εκτός του συλλογικού μας ραντάρ (για να το πούμε έτσι) για πολλά χρόνια. Τώρα, ως αποτέλεσμα του πολέμου δι’ αντιπροσώπων μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών υπερδυνάμεων στην Ουκρανία και της νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών, βρισκόμαστε και πάλι μόνο μια φρικτή απόφαση ή ένας φοβερός λανθασμένος υπολογισμός μακριά από τον αφανισμό. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι μια πλήρης πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα σκότωνε πέντε δισεκατομμύρια από τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και θα έβαζε τέλος στον πολιτισμό. Ακόμη και μια σχετικά μικρότερη ανταλλαγή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσε να αφανίσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Φυσικά, θα παίρναμε μαζί μας και πολλά άλλα είδη. Δεν λέγεται MAD (Mutually Assured Destruction – Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή) για το τίποτα.

Αυτές οι απειλές…

-απειλούν όλους τους ανθρώπους όλων των εθνών. Αυτές οι απειλές δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, όλα τα έθνη του κόσμου έχουν κοινά συμφέροντα.

-δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με μιλιταρισμό, ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά πάνω από 880 δισεκατομμύρια δολάρια για το Πεντάγωνο, ποσό που υπερβαίνει το 50% των ομοσπονδιακών διακριτικών δαπανών και είναι περισσότερο από ό,τι οι επόμενες 10 χώρες μαζί.

-είναι σχετικά νέες στην ανθρώπινη ιστορία και, ως εκ τούτου, απαιτούν νέες λύσεις.

-δεν μπορεί να επιλυθούν από ένα μόνο έθνος. Απαιτούν, εξ ορισμού, διεθνή συνεργασία.

Έχουμε κολλήσει σε ένα παρωχημένο και καταστροφικό παράδειγμα που χαρακτηρίζεται από το “η ισχύς κάνει το δίκαιο”, τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος, τους ατελείωτους αγώνες εξοπλισμών που οδηγούν στην αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή (MAD), την αντιμετώπιση του κόσμου ως γεωπολιτικής σκακιέρας και τον πρακτικά συνεχή πόλεμο για τη γη, τους πόρους, την ισχύ και την ιδεολογία. Ενώ μας λένε επανειλημμένα από την κυβέρνησή μας πόσο κρίσιμοι είναι αυτοί οι πόλεμοι, ουσιαστικά παλεύουμε για τις καρέκλες του καταστρώματος ενώ το πλοίο καίγεται και βυθίζεται.

Αυτές οι υπαρξιακές απειλές απαιτούν ένα νέο παράδειγμα διεθνών σχέσεων που θα χαρακτηρίζεται από:

-ισχυρούς, εκδημοκρατισμένους διεθνείς θεσμούς.

-αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.

-ένα τέλος στη δαιμονοποίηση του άλλου.

-αμείλικτη διπλωματία που οδηγεί σε εμπιστοσύνη και συνεργασία.

-διεθνείς συνθήκες σε όλους τους τομείς. Είμαστε ασφαλείς μόνο όταν όλα τα έθνη αισθάνονται ασφαλή.

-ένα τέλος στον συγκρουσιακό προσανατολισμό των μεγάλων δυνάμεων.

-πολύ μικρότερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς και χρήση διεθνών μη βίαιων συστημάτων για την επίλυση των συγκρούσεων.

-μια μείωση που οδηγεί στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

-ένα τέλος στον βάρβαρο θεσμό του πολέμου. Ο πόλεμος πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με τη δουλεία, την παιδική εργασία και τη μεταχείριση των γυναικών ως κινητών πραγμάτων.

-την ανάγκη να επικεντρωθούμε (χρόνος, ενέργεια, προσοχή, χρήματα) στις πραγματικές απειλές για την ασφάλεια και την προστασία μας.

Οι άνθρωποι μου λένε ότι η ανθρωπότητα βρισκόταν σε πόλεμο σε όλη τη διάρκεια της καταγεγραμμένης ιστορίας. Απαντώ λέγοντας ότι είμαστε (υποτίθεται) λογικά πλάσματα με ενσωματωμένο εξελικτικό ένστικτο επιβίωσης. Αν αυτό είναι αλήθεια, μπορούμε να αλλάξουμε όταν απαιτείται. Τώρα απαιτείται να εξελιχθούμε, αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο που έχουν κολλήσει στο παλιό παράδειγμα. Πιστεύω ότι οι λαοί αυτών των εθνών θα πρέπει να απαιτήσουν αυτές τις αλλαγές από τις κυβερνήσεις τους που μας οδηγούν όλους στην καταστροφή μας. Σκεφτείτε να συμμετάσχετε ή να δημιουργήσετε μια μη βίαιη δράση στις 21 Σεπτεμβρίου, που είναι η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης, για να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία. Όλα όσα αγαπάμε εξαρτώνται από αυτό. Το ρολόι της Ημέρας της Καταδίκης χτυπάει όλο και πιο κοντά στα μεσάνυχτα.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι είτε θα μάθουμε να ζούμε μαζί ως αδελφοί και αδελφές είτε θα χαθούμε μαζί ως ανόητοι. Η επιλογή είναι δική μας.

Ο John Miksad είναι Συντονιστής Κεφαλαίων του World Beyond War.

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.