Πώς θα μπείτε στην Ιατρική με 10.000 μόρια + 100.000 ευρώ!

Πώς θα μπείτε στην Ιατρική με 10.000 μόρια + 100.000 ευρώ!

  • |
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια, υπήρξε το ανοιχτό ερώτημα για τον τρόπο εισαγωγής σε αυτά – Η αλήθεια πίσω από τις απατηλές διακηρύξεις

O υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ανακοίνωση του σχετικού νομοσχεδίου (με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»), θέλοντας να δώσει εγγυήσεις ότι στα μη κρατικά πανεπιστήμια η είσοδος δεν θα γίνεται απλώς μέσω του… ταμείου, δεν δίστασε να τα συνδέσει με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Χρήστος Κάτσικας Χρήστος Κάτσικας

Όπως ανέφερε, οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή (δηλαδή των Πανελλαδικών) επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Εξήγησε ότι o κατώτατος Βαθμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) των αντίστοιχων σχολών των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων, θα αποτελεί ως προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στα υπό ίδρυση μη κρατικά ΑΕΙ.

Θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Κριτήρια εισόδου (Δικαίωμα Εγγραφής) στα Νομικά   Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ)

 

Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το πρόγραμμα

 

Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου

 

Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής

 

Να το ξεκαθαρίσουμε. Αν φυσήξουμε τη σκόνη που εντέχνως δημιουργούν οι «μαλαματένιες» διακηρύξεις του υπουργού Παιδείας θα ανακαλύψουμε ότι σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια θα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ.

Κοντολογίς εάν κάποιος υποψήφιος κυνηγά μια σχολή που απαιτεί πολύ υψηλά μόρια εισαγωγής (π.χ. Ιατρική στην Αθήνα), δεν θα είναι αναγκασμένος να πιάσει το σχεδόν απόλυτο άριστα στους βαθμούς (δηλαδή περίπου 19.000 μόρια που είναι η βάση εισαγωγής για την Ιατρική στο ΕΚΠΑ), αλλά του αρκεί να ξεπεράσει μόνο τον χαμηλότερο μέσο όρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) του πεδίου (ούτε καν, δηλαδή, την ΕΒΕ που έχει θέσει η ίδια η σχολή), προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Όταν αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν εννοεί την ξεχωριστή ΕΒΕ με τους διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας που πρέπει να πιάσουν οι υποψήφιοι για την είσοδο σε κάθε Τμήμα (πχ Ιατρική Αθήνας 18,8). Εννοεί την ΕΒΕ του κάθε πεδίου! Δηλαδή, την κατώτερη βάση ολόκληρου του πεδίου, όχι του κάθε Τμήματος! Πχ, στην Ιδιωτική Ιατρική θα μπαίνεις με την ΕΒΕ του Πεδίου Υγείας, δηλαδή από 8 ή 9 ή 10! Το μόνο επιπλέον που χρειάζεται είναι να διαθέτει και 80 ή 90 ή 100.000 ευρώ για τα δίδακτρα.

Ελάχιστη Βάση εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο
Επιστημονικά Πεδία Μέσος όρος Πεδίου Ελάχιστη Βάση εισαγωγής του πεδίου
1o επιστημονικό πεδίο

 

11,12 8,9

 

2o επιστημονικό πεδίο

 

11,96 9,57

 

3o επιστημονικό πεδίο

 

12,12 9,69

 

4o επιστημονικό πεδίο

 

10,37 8,29

 

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά (το απολυτήριο δηλαδή που δίνουν τα Ιδιωτικά Σχολεία) θα σπουδάζουν χωρίς καν να δίνουν εξετάσεις! Την ίδια στιγμή που «χτενίζει» το νέο σύστημα πρόσβασης για το δημόσιο Λύκειο που θα περιλαμβάνει προαγωγικών κρυφο-πανελλαδικών εξετάσεων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, με Τράπεζα Θεμάτων. 

Ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι αυτό είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, όμως όχι για άμεση υλοποίηση. «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο για να μην υπάρχει ανισοτιμία στο θέμα «δίδακτρα» ανάμεσα στα δημόσια και στα ιδιωτικά ΑΕΙ ο καλός υπουργός Παιδείας δίνει τη δυνατότητα και στα δημόσια Πανεπιστήμια να επιβάλλουν δίδακτρα στις σπουδές! Μην είμαστε και αχάριστοι!

Είναι σαφές ότι δημιουργούνται πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό σηματοδοτεί η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κατά τ’ άλλα, η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω διεθνών και επί πληρωμή απολυτηρίων είναι το “κερασάκι στην τούρτα” της κατάργησης του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος