Μα, γιατί δεν αποταμιεύουμε; Ελα ντε…

Μα, γιατί δεν αποταμιεύουμε; Ελα ντε…

  • |

Οκεντρικός μας τραπεζίτης -αλλά όχι μόνον αυτός- ανησυχεί για το «κενό αποταμίευσης». Δηλαδή για τα πολύ χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης από νοικοκυριά κυρίως και επιχειρήσεις δευτερευόντως, σε μεγάλη απόσταση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Και γιατί αυτό είναι πρόβλημα; Γιατί -εξηγούσε χθες (27/5) ο κ. Στουρνάρας σε εκδήλωση της Eurobank και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- αυτό προκαλεί την υψηλή εξάρτηση της χώρας από την εξωτερική χρηματοδότηση, δηλαδή τον εξωτερικό δανεισμό, άρα την αύξηση του εξωτερικού χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις.

Και γιατί δεν αποταμιεύουμε; Πολλά ακούστηκαν στην εκδήλωση, άλλα από τον κ. Στουρνάρα και άλλα από τους συντάκτες μελέτης που παρουσιάστηκε: Γιατί υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, γιατί δεν υπάρχει επαρκής τραπεζικός ανταγωνισμός, γιατί τα επιτόκια καταθέσεων είναι χαμηλά (τι λες τώρα;), γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλά ποσοστά αυτοαπασχόλησης και ιδιοκατοίκησης, γιατί δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένη η αγορά κεφαλαίων στη χώρα μας με φορολογικά κίνητρα επένδυσης ή γιατί το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιητικό.

Δεν λέμε, μπορεί να παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους στο «κενό αποταμίευσης» για κάποια κοινωνικά στρώματα. Αλλά το ενδεχόμενο να μη μας περισσεύει ούτε σάλιο για να αποταμιεύσουμε όσοι είμαστε «εξαρτημένοι από τον μισθό» -που θα ’λεγε και ο Μητσοτάκης- το εξετάζουν ο κεντρικός τραπεζίτης και οι μελετητές των τραπεζών; Το ενδεχόμενο να μη βρίσκουμε φέτα με 6,28 ευρώ το κιλό, λάδι με 10 ευρώ το λίτρο και νοίκι με κάτω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος παίζει ή τους είναι αδιανόητο; Η πιθανότητα το μισό και πλέον του πληθυσμού στα μισά του μήνα να αναγκάζεται να βάλει χέρι και στα λίγα έτοιμα που φυλάει για ώρα ανάγκης περνάει από το μυαλό τους; Ή ζουν σε εκείνο το παράλληλο σύμπαν κατοικούμενο από ραντιέρηδες που κολυμπούν σε χρήμα που δεν προλαβαίνουν να σπαταλήσουν; Γι’ αυτό το σύμπαν υπάρχει λύση, «ευθανασία του ραντιέρη» την έλεγε ο Κέινς, που τον έχει εις βάθος μελετήσει, αλλά δεν τολμά να υπενθυμίσει, ο κεντρικός τραπεζίτης.

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/434440_ma-giati-den-apotamieyoyme-ela-nte

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.