Η «Νέα Τάξη” στη Μέση Ανατολή

Η «Νέα Τάξη” στη Μέση Ανατολή

  • |

Ένας χρόνος πολέμου στη Γάζα: ένας πικρός απολογισμός
του Θόδωρου Κουτσουμπού

[ Το κείμενο αποτελεί τη βάση της ομιλίας του Θόδωρου Κουτσουμπού στην πολύ πετυχημένη εκδήλωση για την Παλαιστίνη που οργάνωσε η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 – 380ή ημέρα του πολέμου. Ο άλλος εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Παλαιστίνιος αγωνιστής, σ. Χασάν Κούτσι, Πρόεδρος της Παροικίας “Το Παλαιστινιακό Σπίτι”. ]

 

1. Σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, 380 ημέρες από τον ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη σφαγή -κυριολεκτικά!- στην πόλη Beit Lahia, στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας, αργά το βράδυ του Σαββάτου. 73 άνθρωποι νεκροί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά. Δεκάδες άλλοι τραυματισμένοι, μερικοί ακόμη παγιδευμένοι στα ερείπια καθώς τα σωστικά συνεργεία δύσκολα μπορούν να πάνε λόγω των βομβαρδισμών. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων wafa ένα ολόκληρο συγκρότημα κατοικιών καταστράφηκε στην πόλη των 90.000 κατοίκων παλαιότερα. Λίγες ώρες πριν, το Ινδονησιακό νοσοκομείο της πόλης είχε γίνει στόχος βομβαρδισμών. Πιο πέρα, η πυκνοκατοικημένη πόλη Jabalia και ο καταυλισμός προσφύγων έχουν περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό και βομβαρδίζονται από ξηρά και αέρα. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι  φέρονται να σκοτώθηκαν σε επίθεση αργά την Παρασκευή. Όλη η βόρεια Γάζα για 15η ημέρα τελεί υπό στρατιωτική κατάληψη, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ανθρωπιστική βοήθεια και με πλήρες μπλακ άουτ στις επικοινωνίες. 400.000 άνθρωποι, στη βόρεια Γάζα, όπου τώρα έχουν επικεντρωθεί οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο θανάτου από τους βομβαρδισμούς, τις ασθένειες και τη λιμοκτονία.

Το πρωί της Κυριακής καπνός υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στα νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο, το Ισραήλ  πραγματοποίησε τουλάχιστον 12  αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, στη σκληρότερη επίθεση που γνώρισε η πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα. (Πληροφορίες  από BBC)

Η Βηρυτός βομβαρδίζεται
Εικόνα από Beit Lahia
Kαταγράφω τίτλους ειδήσεων από το Al Jazeera και Palestine Chronicle :

● Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει 30 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

● Περισσότεροι από 11.300 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Από τους 11.300 οι 3.300 κρατούνται χωρίς καμιά απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.

● Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους στο Wadi as-Seeq της Δυτικής Όχθης.

● Δύο αγρότες Παλαιστίνιοι στο χωριό Τζαλούντ της Δυτικής Όχθης τραυματίστηκαν από επίθεση όχλου δεκάδων ένοπλων φασιστών εποίκων που έβαλαν φωτιά σε τρία σπίτια και ένα πτηνοτροφείο.

● Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 59χρονη Παλαιστίνια καθώς μάζευε ελιές στο χωριό της, Faqqu’a, ανατολικά της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη. Η συλλογή ελιών είναι μια “ολοένα και πιο επικίνδυνη δραστηριότητα”, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR), λόγω των καθημερινών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού και των ακροδεξιών – φασιστών εποίκων που εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους αγρότες να μαζέψουν τις ελιές τους, τους χτυπούν και καταστρέφουν συστηματικά τα ελαιόδενδρα.

Είναι μερικές εικόνες από τα διαδραματιζόμενα στην Παλαιστίνη στις 20 Οκτωβρίου του σωτηρίου έτους 2024.

Ένα χρόνο και πλέον μετά την έφοδο των Παλαιστινίων ανταρτών στη Γάζα και τη διάρρηξη του φράχτη της μεγαλύτερης υπαίθριας φυλακής στον κόσμο, όπου τους έχουν κλείσει από το 2007, η αιματοχυσία συνεχίζεται υπό την εκκωφαντική σιωπή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Οι ίδιοι “παγκόσμιοι ηγέτες” όταν δεν σιωπούν, όταν δεν “νουθετούν” το Ισραήλ και τον υπόδικο ακροδεξιό πρωθυπουργό Νετανιάχου, δηλώνουν την ικανοποίησή τους για την εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ.

Οι δολοφονίες επίλεκτων ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης, της Χαμάς, ή της Χεζμπουλάχ, υπήρξε πάντοτε κεντρικός στόχος της ισραηλινής πολιτικής του σιωνιστικού κράτους, μέθοδος του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών τους. Όμως, οι μαζικοί θάνατοι αμάχων δεν είναι παράπλευρες ζημίες σε έναν πόλεμο κατά ηγετών ή κατά ένοπλων μαχητών. Υπάρχει μια εσκεμμένη στόχευση κατά των προσφυγικών καταυλισμών, σχολείων, νοσοκομείων – ακόμη και η δύναμη παρατηρητών του ΟΗΕ (UNIFIL) στα σύνορα του Λιβάνου δέχθηκε τα πυρά των ισραηλινών τανκς και είχε τραυματίες, ενώ ο Νετανιάχου τους απείλησε αν δεν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Η εσκεμμένη στόχευση αμάχων, μαζί με τη λιμοκτονία του πληθυσμού που επιβάλλει η πολιορκία, συνιστούν εγκλήματα πολέμου, καταγγέλλουν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αλλά η “διεθνής κοινότητα”, που είναι έτοιμη να κάνει στρατιωτική επέμβαση σε κάποιο από τα κράτη που τα χαρακτηριζει παρίες, τηρεί σιγήν ιχθύος. Στην πράξη εξοπλίζουν, δίνουν βόμβες και συμμετέχουν με τεχνολογία και στρατιωτικό προσωπικό στην προστασία του κράτους του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινοάρ
Παρά τις μαζικές καταστροφές και δολοφονίες, παρά τις δολοφονίες ηγετών, του Χανίγιε της Χαμάς, του Ναστράλα της Χεζμπουλάχ και τώρα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, ο πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει, η αντίσταση και η επανάσταση δεν “εξαλείφονται”. Πριν ένα χρόνο, αμέσως μετά τις 7 Οκτώβρη 2023, ο Νετανιάχου είχε υποσχεθεί ότι “θα τελειώσουμε τη Χαμάς” αφήνοντας να εννοηθεί σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Τώρα, μετά τη δολοφονία το Σινουάρ, λέει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Επ’ αόριστο. Στην πραγματικότητα ο πόλεμος έχει επεκταθεί στον Λίβανο, στα Υψώματα του Γκολάν και τη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ, ενώ επίκειται το πολεμικό πλήγμα κατά του Ιράν που έχει εξαγγείλει ο Νετανιάχου. Μια, ευρεία πολεμική ανάφλεξη απειλεί την περιοχή και παραπέρα.

2. α) Να μείνουμε στη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ. Το “εξοντώστε την ηγεσία” είναι κανόνας, ιδίως από την εμπειρία της γερμανικής επανάστασης του 1919 και τις δολοφονίες της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λήμπκνεχτ. Το Ισραήλ, με την συμμετοχή και συνενοχή τού αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και όλων των θεσμών της (ιμπεριαλιστικής) Δύσης, πάντα στόχευε την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης και επανάστασης: Αμπού Τζιχάντ, Αμπού Ιγιάντ, Γιάσερ Αραφάτ, όλη η κοσμική ηγεσία του εθνικοαπελευθερωτικού επαναστατικού κινήματος του Παλαιστινιακού λαού εξοντώθηκαν με πράξεις κρατικά οργανωμένης δολοφονίας. Ο Αραφάτ, παρά την υποταγή του στις συμφωνίες του Όσλο, όταν αντιστάθηκε στη Ραμάλα, δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο. Τώρα εξοντώνεται η θρησκευτικής απόκλισης ηγεσία της επανάστασης.

Όμως, η Παλαιστινιακή επανάσταση και ο Παλαιστινιακός λαός έχουν βαθειές ρίζες στην ιστορία και αυτοί οι θάνατοι, αυτές οι θυσίες, το αίμα των μαρτύρων, είναι το αίμα που ποτίζει το δέντρο της λευτεριάς. Οι δολοφονίες των στελεχών της Φατάχ δεν μπόρεσαν να σβήσουν την παλαιστινιακή επανάσταση, ούτε θα μπορέσουν τώρα οι δολοφονίες ηγετών της Χαμάς. Νέοι ηγέτες θα ανδρωθούν και θα συνεχίσουν τον επαναστατικό αγώνα.

β) Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ ξεσκεπάζει όλα τα ψέματα και τις ατιμίες των προπαγανδιστών του Ισραήλ και των ενσωματωμένων της διεθνούς και ελληνικής δημοσιογραφίας. Τελικά, δεν ήταν στο Κατάρ και δεν ζούσε σε πολυτελή ξενοδοχεία. Ούτε κρυβόταν σε τούνελ, ούτε κυκλοφορούσε ντυμένος γυναίκα, ούτε κρατούσε για ασπίδα όμηρους δίπλα του.

Ο Γιαχία Σινουάρ πολεμούσε στη Ράφα, που ο ισραηλινός στρατός την έχει καταλάβει από τον περασμένο Μάιο. Πολεμούσε με το όπλο στο χέρι μέχρι την τελευταία του πνοή. Άφοβος. Τραυματισμένος, βρέθηκε με ένα ηλεκτρικό καλώδιο στο χέρι για να ανακόψει την αιμορραγία. Όταν το drone των Ισραηλινών τον φωτογράφιζε, του πέταξε ένα ξύλο. Δεν σας φοβάμαι. Σκοτώθηκε πολεμώντας, με μια σφαίρα στο μέτωπο και μέσα στα συντρίμια που άφησε ο κανονιοβολισμός του ισραηλινού τανκ. Από τα 62 χρόνια του, τα 23 τα πέρασε στις ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκε το 2011, ύστερα από ανταλλαγή αιχμαλώτου Ισραηλινού στρατιώτη με Παλαιστίνιους φυλακισμένους αγωνιστές.

Αν και εμείς, ερχόμαστε από μια άλλη παράδοση, εκείνη της Οκτωβριανής επανάστασης, της αριστερής αντιπολίτευσης των μπολσεβίκων-λενινιστών – τροτσκιστών και στη χώρα μας από την παράδοση του αντιφασιστικού και κομμουνιστικού αντάρτικου, τιμάμε τον Γιαχία Σινουάρ ως ανυπότακτο ηγέτη του μαχόμενου λαού της Παλαιστίνης, σύμβολο του αγώνα για τη λευτεριά της Παλαιστίνης, ενάντια στη σιωνιστική εποικιστική αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό.

7 Οκτώβρη 2023. Πλημμύρα Αλ Άκσα
3. Το ότι βρέθηκε στην Χαν Γιουνίς με δύο συντρόφους του και πέθανε πολεμώντας, σε μια περιοχή εκκαθαρισμένη από το στρατό του Ισραήλ, δείχνει ότι ο αντάρτικος, ανορθόδοξος πόλεμος, όταν έχει τη στήριξη και την κάλυψη του λαού, ακόμη και απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις, είναι ανίκητος.

Oι μάχες συνεχίζονται, η αντίσταση συνεχίζεται και το Ισραήλ δέχεται ισχυρά πλήγματα και στη Γάζα με τις αντιστασιακές οργανώσεις και στο Λίβανο στις μάχες με τη Χεζμπουλάχ. Μόνο σε μία ημέρα, την προηγούμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, ο ισραηλινός στρατός (IDF) είχε 4 νεκρούς και 57 τραυματίες από πλήγμα με πύραυλο από τη Χεζμπουλάχ, ενώ από τις Ταξιαρχίες Al Qassan 15 στρατιώτες.

Ο διεξαγόμενος πόλεμος στη Γάζα είναι ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος του Ισραήλ στα 76 χρόνια της ύπαρξής του, σε μια αναμέτρηση όχι με τακτικούς στρατούς, αλλά με ένοπλους μαχητές του επαναστατικού κινήματος απελευθέρωσης.

O λαός της Παλαιστίνης, στη Γάζα (και δεν αφήνουμε έξω τη Δυτική Όχθη που αντιστέκεται ενάντια στον ισραηλινό στρατό κατοχής και τις επιθέσεις των φασιστών εποίκων) παρά την στρατιωτική κατοχή, τους ανελέητους βομβαρδισμούς που ξεπερνούν κάθε όριο, ακόμη και τους βομβαρδισμούς στο Β΄Π.Π, παραμένει ανυπότακτος, με συλλογική ανθεκτικότητα και δύναμη. Δεν διαλύθηκε, δεν κατακερματίστηκε σε αντιμαχόμενες φατρίες απελπισμένων ανθρώπων, παρά τους μαζικούς θανάτους, την πείνα και τις ασθένειες και τον ψυχολογικό πόλεμο του Ισραήλ. Παρά το βαρύ τίμημα.

4. Στον ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα, συνοπτικά έχουμε:

● 80 κέντρα υγείας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

● 34 νοσοκομεία καταστραμένα.

● 131 νοσοκομειακά οχήματα καταστράφηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα.

● 162 δομές υγείας.

●  885 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σκοτώθηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε 1.043 επιθέσεις σε δομές υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις 7 Οκτωβρίου 2023. (Πηγή https://www.ohchr.org/en/press-releases/2024/09/un-expert-shocked-death-another-palestinian-doctor-israeli-detention

Τα νοσοκομεία είναι επίλεκτος στόχος, όπως και τα σχολεία.

Συνολικά, έχουμε μέχρι σήμερα (20 Οκτωβρίου 2024):

● 42.500 νεκρούς

● 99.536 τραυματίες

● 11.000 αγνοούμενους, θαμένους κάτω από τα ερείπια.

● Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ιδίως παιδιά, πεθαμένους από πείνα ή εκτός νοσηλευτικών δομών.

Στο Λίβανο έχουμε από την 1η Οκτωβρίου 2024 πάνω από 2.200 νεκρούς, 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Επίλεκτος στόχος είναι επίσης οι δημοσιογράφοι. 128 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί ως νεκροί από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και τη Διεθνή Ομοσπονδία (εκ των οποίων οι 122 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί, 3 Λιβανέζοι και 1 Σύρος). Όπως σημείωνε ο  Guardian, οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό, αν και είναι σαφές ότι δεν είναι μαχητές, και έχουν διακριτικά που ξεχωρίζουν. Ο IDF δεν θέλει να υπάρχουν μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία για τις μαζικές δολοφονίες που στοιχειοθετούν  εγκλήματα πολέμου.

5. «Νέα Τάξη” στη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένγιαμιν Νετανιάχου, που αν δεν γινόταν ο πόλεμος θα ήταν φυλακή για διαφθορά, αναφέρει ως πολεμική στόχευσή του όχι μόνο την “εξάλειψη της Χαμάς” και των άλλων “τρομοκρατών” (μια πολύ αόριστη κατηγορία που μπορεί να περιλάβει τους πάντες), αλλά επίσης την εγκαθίδρυση μιας “νέας τάξης” στη Μέση Ανατολή.

Eίναι εφιαλτικό, αλλά τον όρο “νέα τάξη”, χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για να επιβάλει τη “χιλιόχρονη βασιλεία” του Τρίτου Ράιχ. Η Νέα Τάξη (με την έννοια της αναδιοργάνωσης, γερμανικά : Neuordnung ) ήταν το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που επιχείρησε να επιβάλει η ναζιστική Γερμανία στις περιοχές της Ευρώπης που κατέκτησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα 6 εκατομμύρια Εβραίοι που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα θανάτου του ναζισμού ήταν το αποτέλεσμα της “νέας τάξης”.

Ο Νετανιάχου στον ΟΗΕ δείχνει το χάρτη της Νέας Τάξης. Έχει εξαφανίσει εντελώς την Παλαιστίνη
Ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ, πριν την επίθεση της Χαμάς και των άλλων αντιστασιακών ένοπλων οργανώσεων, κρατώντας ένα χάρτη στα χέρια, ο ακροδεξιός σιωνιστής ηγέτης περιέγραφε μια νέα Μέση Ανατολή, όπου η Παλαιστίνη ήταν εντελώς εξαφανισμένη. Ο Νετανιάχου μίλησε για “μνημειώδες μεταμορφωτικό σχέδιο”. Ήταν Α Νew Middle East “From the River to Meditteranean without Palestine.” (Mια νέα Μέση Ανατολή “Από το Ποτάμι μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα χωρίς Παλαιστίνη”. Το ίδιο επανέλαβε και φέτος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ προτρέποντας τον κόσμο και ιδίως τους Άραβες ηγέτες να ξεχάσουν τους Παλαιστίνιους. Αυτό που περιέγραφε ο Νετανιάχου είναι μια στρατηγική με βάση τις νέες συνθήκες του πολέμου, ευθυγραμμισμένη με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, που υπέγραψε το Ισραήλ αρχικά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπό την αμερικανική εποπτεία του τότε προέδρου Τράμπ (το 2020) και στη συνέχεια και με άλλες αραβικές χώρες και διευθέτηση των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία. Βέβαια, εκείνη η συμφωνία δεν προέβλεπε την ισοπέδωση της Γάζας, ή της Βηρυτού. Το δόλωμα όμως είναι το χρήμα. Λεφτά και οικονομικές συναλλαγές με τα αντιδραστικά κράτη του Κόλπου, και ξεχάστε τους Παλαιστίνιους… που άλλωστε “αποτελούν το 2% του αραβικού κόσμου”.

Η επιχείρηση Πλημμύρα Αλ Άκσα της 7ης Οκτωβρίου 2023 ανατίναξε τις συμφωνίες Αβραάμ.

Η “Νέα Τάξη” στη Μέση Ανατολή δεν είναι απλώς ένα σιωνιστικό επεκτατικό σχέδιο υπό την εγγύηση των ΗΠΑ. Είναι μέρος των στρατηγικών σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για ευρύτερη αναμέτρηση παγκόσμιων διαστάσεων που στοχεύουν την Κίνα και τη Ρωσία. Στην εποχή της ιμπεριαλιστικής κρίσης και παρακμής, ο ιμπεριαλισμός με αδήριτη αναγκαιότητα οργανώνει πολέμους και καταστροφές, εξωτερικεύοντας τις εσωτερικές του αντιφάσεις με πολέμους και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων.

Εκφράζοντας τα σχέδια ιμπεριαλιστικού μετασχηματισμού της Μέσης Ανατολής, το 2003, η Κοντολίζα Ράις, υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, είχε τονίσει:

«Σήμερα, η Αμερική και οι φίλοι και σύμμαχοί μας πρέπει να δεσμευτούμε για έναν μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό στη Μέση Ανατολή».

Η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ κατέστρεψε ολοσχερώς την αραβική αυτή χώρα και αργότερα ακολούθησαν η Λιβύη, ο εμφύλιος στη Συρία με τη στρατιωτική επέμβαση στρατών 60 και πλέον χωρών.

Η αποτυχία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο Ιράκ, μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ και η επιχείρηση Al Aqsa Flood ανατινάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αν και οι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα με την ολοκληρωτική καταστροφή κάθε οικονομικής, κοινωνικής και κρατικής δομής και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες.

Στο γεωστρατηγικό “παιχνίδι” της Μέσης Ανατολής διασταυρώνονται ευρύτερες, παγκόσμιας εμβέλειας δυνάμεις, με διαφορετικές οικονομικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες επέβαλε ο Τραμπ, αλλά στηρίζει ο Μπάιντεν (και η Χάρις υποψήφια των Δημοκρατικών στις προσεχείς εκλογές) και όλο το αμερικανικό ιμπεριαλιστικό κατεστημένο, ήταν η αμερικανική αντίδραση στο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας προς την Ευρώπη. Οι συμφωνίες επιχειρούσαν να εμπλέξουν και την Ινδία ως εν δυνάμει δυναμικό αντίπαλο της Κίνας και του δρόμου της, του Μεταξιού.

Η “νέα τάξη” και η “ανάπλαση” της Μέσης Ανατολής, απαιτεί και προϋποθέτει την καταστροφή του Ιράν, της πιο ισχυρής δύναμης στην περιοχή, που βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ και των ΗΠΑ και κατηγορείται για στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Σε συνδυασμό με τον άλλο μεγάλο πόλεμο που μαίνεται εδώ και διόμισυ χρόνια μεταξύ Ουκρανίας (με την στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη του ΝΑΤΟ και της Δύσης και της Ελλάδας), ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ρίχνει τα δικά του καύσιμα (από τα οποία δεν έχει έλλειψη) στην πολεμική πυρκαγιά που οδηγεί στον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος στη Γάζα “αναπλάθει” τη Μέση Ανατολή ανοίγοντας τις πύλες της κολάσεως για τον Καταστροφικό Αρμαγεδώνα. Η δυναμική του δεν μένει τοπικά περιορισμένη, επεκτείνεται στο Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη (που για να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα έχουν σταλεί ισχυρές ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – με ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας), το Ιράκ και το Ιράν. Στα εμπλεκόμενα μέρη είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, που υπό την αμερικανική ποδηγέτηση έχουν συστήσει στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και είναι στενοί του σύμμαχοι. Αυτή η στρατηγική δεν είναι μόνο του Μητσοτάκη και της Δεξιάς, έχει συμβάλει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και είναι πολιτική όλου του αστικού πολιτικού φάσματος. Είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική που εμπλέκει βαθιά την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Την κυπριακή κυβέρνηση ήδη την προειδοποίησε η Χεζμπουλάχ να μην επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί το έδαφός της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Η δε Ελλάδα του Μητσοτάκη έχει την διεύθυνση της διεθνούς ναυτικής -ιμπεριαλιστικής- πολεμικής δύναμης στην Ερυθρά θάλασσα, με αρχηγείο στη Λάρισα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 1/3 των πλοίων που δέχθηκαν επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης είναι ελληνικά που διακινούν εμπορεύματα και πολεμικά εφόδια προς το Ισραήλ. Αυτό, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλες βάσεις παίζουν κομβικό ρόλο στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Μητσοτάκης, μάλιστα, είναι ο μόνος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διακήρυξε δημόσια ότι “είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία”. Οι ανατροπές όμως στις τοπικές ισορροπίες, απειλούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις οδηγώντας σε ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή του 1922, η ελληνική μπουρζουαζία υπό τον Μητσοτάκη με τη συνέργεια όλων των αστικών κομμάτων, σέρνεται πίσω από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις – ρισκάροντας τις ζωές των παιδιών των εργατών και αγροτών για τα βουλιμικά κέρδη των εφοπλιστών και λοιπών καπιταλιστών.

6. Ενέργεια και γεωγραφία

Για τον ιμπεριαλισμό, παλαιότερα για τον βρετανικό και σήμερα για τον αμερικανικό, η κυριαρχία πάνω στις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια κυριαρχία τους. Η θέση της Παλαιστίνης στην καρδιά της αραβικής πετρελαιοφόρας Μέσης Ανατολής και στο σημείο επαφής δύο ηπείρων, με τεράστια γεωπολιτική σημασία, είναι η αιτία δεινών. Στους αρχαίους χρόνους, η Γάζα ήταν κέντρο εμπορίου και πολιτισμού, συνδέοντας τους λαούς της Μέσης Ανατολής με τους κατοίκους του Αιγαίου και ευρύτερα της Μεσογείου. Από τις Σταυροφορίες μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δυτικός ανερχόμενος καπιταλισμός αρχικά και ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός από τον 20ό αιώνα, εποφθαλμιούν τη προικισμένη από τη γεωγραφία, τη φύση και την ιστορία -τους Άγιους Τόπους των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών- Παλαιστίνη.

Η αιτία του παρόντος πολέμου δεν είναι οι “ισλαμοφασίστες” της Χαμάς, όπως λέει η δυτική ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και η προπαγάνδα του Νετανιάχου – που δεν διστάζει να έχει ανοιχτούς φασίστες και ρατσιστές υπουργούς στην κυβέρνησή του (Μπεν Γκβιρ – δημόσιας ασφάλειας, Σμότριτς – οικονομικών, Ελιγιάχου – πολιτιστικής κληρονομιάς). Κατ’ αρχήν πρέπει να ειπωθεί ότι ο φασισμός και ο ναζισμός είναι το σάπιο παράγωγο της κρίσης και ιστορικής παρακμής του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της “ριγμένης” από το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών Γερμανίας και των άλλων δυνάμεων. Τα καθεστώτα του Κόλπου, με τα οποία οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διατηρούν τις πιο αγαστές σχέσεις, είναι αντιδραστικά, βάρβαρα, καπιταλιστικό-φεουδαλικά και πρέπει να ανατραπούν από τα κινήματα των λαών, όμως δεν είναι “φασιστικά”. Ο ιμπεριαλισμός, η Γερμανία πρωτίστως, δεν μπορεί να ξεπλύνει την οργάνωση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου του χιτλερισμού  υποστηρίζοντας το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Ούτε η Γαλλία, γενέτειρα του αντισημιτισμού, η Βρετανία, η Ιταλία, και οι ΗΠΑ, μπορούν να ξεπλύνουν την συνενοχή τους στην εξόντωση των Εβραίων. Αιτία του πολέμου είναι η επιδίωξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για έλεγχο και κυριαρχία στην ενέργεια, το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στη διώρυγα του Σουέζ και στο σημείο επαφής των δύο ηπείρων και στο υπογάστριο της Ρωσίας.

7. Ο σπόρος της καταστροφής

Οι Μεγάλες Δυνάμεις μοιράζουν τον κόσμο στη
συμφωνία της Τεχεράνης
Ο σπόρος της καταστροφής φυτεύτηκε πριν 107 χρόνια, το 1917, όταν η Μεγάλη (τότε) Βρετανία έδωσε Υπόσχεση για ίδρυση Εβραϊκής κρατικής εστίας (κράτους) στη γη της Παλαιστίνης για τους Εβραίους της Ευρώπης. Μέσα στο κλίμα αντισημιτισμού που φούντωνε στην Ευρώπη, ο αντισημίτης υπουργός εξωτερικών Μπάλφουρ υποσχέθηκε στον βαρώνο του τραπεζικού συστήματος Ρότσιλντ την ίδρυση Εβραϊκής εστίας, σε μια περιοχή όπου υπήρχε μια ελάχιστη μειοψηφία Εβραίων (κάτω από το 10%) σε μια λαοθάλασσα Αράβων επαναστατημένων ενάντια στην (καταρρέουσα) Οθωμανική αυτοκρατορία. Με βάση την πολιτική του διαίρει και βασίλευε, χειριζόμενοι τους συντηρητικούς Άραβες σεῒχηδες, οι Βρετανοί έβαλαν τα θεμέλια της εμφύτευσης ενός κράτους – προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Η αποσυντιθέμενη βρετανική αυτοκρατορία, όπως συνέβη και με την Ελλάδα μετά το 1946, μεταβίβασε στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό την επικυριαρχία στην Παλαιστίνη. ΗΠΑ, Βρετανία, ήταν οι κύριες δυνάμεις στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 (η Ελλάδα, τότε δεν ψήφισε υπέρ της ίδρυσης του νεοσύστατου κράτους – χρειάστηκε ο Κων/νος Μητσοτάκης το 1990 για να προχωρήσει η Ελλάδα στην πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ).

Συμβολή, στην πρώτη φάση ίδρυσης του Ισραήλ είχε και η Σοβιετική Ένωση, υπό την ηγεσία τού Στάλιν. Aντίθετα με τη γραμμή των κομμουνιστών της Τρίτης Διεθνούς των πρώτων χρόνων, πριν τους καταπνίξει η γραφειοκρατική σταλινική μηχανή, στα πλαίσια των συμφωνιών της Γιάλτας, ο Στάλιν ξεπούλησε τους Παλαιστίνιους Άραβες αγρότες, όπως ξεπούλησε το ελληνικό αντάρτικο.

Ο ρόλος του Στάλιν ήταν αποφασιστικός για την ίδρυση του
Ισραήλ πάνω στο έδαφος της Παλαιστίνης
Η βοήθεια της σταλινικής μηχανής ήταν αποφασιστική για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, όχι μόνο διπλωματική/πολιτική, αλλά και με μεταφορά χιλιάδων Εβραίων από την ΕΣΣΔ και τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης στην Παλαιστίνη, ακόμη και με αποστολή όπλων από την Τσεχοσλοβακία.

Οι ιμπεριαλιστές, ποδοπατώντας τα δικαιώματα του γηγενούς Αραβικού Παλαιστινιακού λαού στην εθνική αυτοδιάθεση, πάνω στο έδαφος της Παλαιστίνης εμφύτευσαν ένα εβραϊκό κράτος με κατοίκους από την Αμερική, τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη. Με την συνεργασία των σιωνιστών μετέφεραν τους Εβραίους – θύματα της φασιστικής, ναζιστικής κτηνωδίας, αλλά και του “δημοκρατικού” ιμπεριαλισμού από τις πατρίδες τους στη Γη της βιβλικής επαγγελίας. Έτσι απαλλάσσονταν από τον “αιώνιο Εβραίο” και την υποχρέωση επιστροφής των περιουσιών που έκλεψαν από τους Εβραίους και τις αποζημιώσεις στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Συγχρόνως έχτιζαν ένα κράτος-τραμπούκο στη Μέση Ανατολή για την υπεράσπιση των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων τους.

Μιλώντας για τη σημασία του ισραηλινού κράτους για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Αλεξάντερ Χέιγκ είχε πει το 1982 για το Ισραήλ: «To Iσραήλ είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο που δεν μπορεί να βυθιστεί». Αυτός είναι ο λόγος της αφειδούς χρηματοδότησης του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια πάνω από 3,8 δις δολαρίων ετησίως, προμήθειας εξοπλισμών, συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, διπλωματικής και κάθε είδους βοήθειας από τις ΗΠΑ. Και όπως το είχε πει παλιότερα, το 1986, ο νυν υπό απόσυρση πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν: «To Iσραήλ είναι η καλύτερη επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αν δεν υπήρχε το Ισραήλ, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να το εφεύρουν». Και το εφηύραν!

Τώρα, στις συνθήκες του πολέμου μετά τις 7 Οκτώβρη του 2023, οι παντός είδους ενισχύσεις στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ, αλλά και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν εκτιναχτεί στα ύψη.

8. Διεθνής αλληλεγγύη

Οι λαοί, η εργατική τάξη όλου του κόσμου, πρέπει δώσουν αμέριστη τη διεθνή και διεθνιστική τους υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Σε σημαντικό βαθμό το κάνουν. Από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έως τη Νέα Υόρκη εκατοντάδες χιλιάδες κινητοποιούνται σε μαζικές διαδηλώσεις για να σταματήσει ο εξοπλισμός του στρατού του Ισραήλ με βόμβες που χρησιμοποιούνται για τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης και τώρα και του Λιβάνου. Φοιτητές οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις και στήνουν σκηνές έξω από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Βρετανία και άλλων χωρών. Η πολυπληθής εβραϊκή παροικία της Νέας Υόρκης και ομάδες όπως η jewish voice for peace, που παλαιότερα κατέλαβαν το Καπιτώλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, προ ολίγων ημερών απέκλεισαν τη Wall Street, το Ναό του Χρήματος. “Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα. Όχι όπλα στο Ισραήλ. Επιστροφή των ομήρων. Όχι στο όνομά μας”, είναι μερικά από τα συνθήματά τους. Το ίδιο στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και Αφρικής.

Αντισιωνιστές Εβραίοι στη Νέα Υόρκη αποκλείουν το
χρηματιστήριο της Wall Street
Στην Ελλάδα συχνές είναι οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και καταγγελίας του σιωνιστικού κράτους και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Πέρα από κεντρικές διαδηλώσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σχεδόν όλα τα Σάββατα από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, με εξαίρεση κάποιες βδομάδες το καλοκαίρι, το ΕΕΚ μετέχει σε διαμαρτυρία συνδικάτων και συλλογικοτήτων στο Σύνταγμα. Ακόμη και θεατρικές παραστάσεις έδωσαν το έναυσμα για μεγάλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη και σύντροφοι του ΕΕΚ πρωτοστάτησαν στο πολύ ενδιαφέρον -και συγκινητικό- τριήμερο στον κινηματογράφο STUDIO, με ζωγραφιές παιδιών από την Παλαιστίνη, προβολές παλαιστινιακού κινηματογράφου, απαγγελία ποιημάτων και συζητήσεις. Σημαντικό και ενθαρυντικό είναι ότι σωματεία εργαζομένων όπως οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να φορτώσουν σε πλοίο κοντέινερ με όπλα για το Ισραήλ από το λιμάνι του Πειραιά. Σε πανεπιστήμια η πίεση του φοιτητικού κινήματος ανάγκασε τους υπεύθυνους Σχολών να διακόψουν τη συνεργασία με εταιρίες και θεσμούς του Ισραήλ που παράγουν όπλα για το στρατό που δολοφονεί παιδιά και αμάχους, το λαό της Παλαιστίνης. Το ίδιο με πολιτιστικές δράσεις που ευνοούν το σιωνιστικό κράτος. Αντίθετα, κοινές πολιτιστικές δράσεις Παλαιστινίων και Εβραίων δημιουργών βρίσκουν υποστήριξη όπως η προβολή της ταινίας No Other Land…

Με τη μεγάλη παράδοση αλληλεγγύης και τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα που έχουμε στην Ελλάδα, το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη πρέπει να αναπτυχθεί και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια, σε πόλεις και χωριά.

Δεν αρκεί το “καμιά εμπλοκή της Ελλάδας” (στον πόλεμο). “Κάτω η συνένοχη στα εγκλήματα του Ισραήλ (και του Νετανιάχου) κυβέρνηση Μητσοτάκη”, είναι το σωστό. Αυτή η δεξιά φιλο-ιμπεριαλιστική κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί από τη μαζική  κινητοποίηση της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Όχι συμμετοχή στον πόλεμο. Όχι στη χρησιμοποίηση των βάσεων στον πόλεμο γενοκτονίας του Ισραήλ. Να κλείσουν οι Βάσεις. Ενάντια στην προμήθεια με καύσιμα στην αεροπορία και το ναυτικό του Ισραήλ και των ΗΠΑ από τη Μότορ Όιλ και άλλους καπιταλιστές. Μαζί με τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων, για αυξήσεις μισθών, την ανεργία, ενάντια στην ανασφάλεια, τα εργατικά ατυχήματα, το αίτημα Λευτεριά στην Παλαιστίνη είναι ουσιώδες να τίθεται στις γενικές συνελεύσεις, στους εργατικούς αγώνες και σε τοπική κλίμακα στους δήμους. “Κάτω ο ιμπεριαλισμός, ο σιωνισμός και η αντεργατική δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους φασίστες υπουργούς της” πρέπει να είναι η γραμμή μας, προετοιμάζοντας το έδαφος για να έλει η εργατική τάξη στο προσκήνιο με γενική απεργία διαρκείας.

https://www.neaprooptiki.gr/i-nea-taxi-sti-mesi-anatoli/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.