Ο απουσιολόγος, η Πυργιώτη και το Νόμπελ

Ο απουσιολόγος, η Πυργιώτη και το Νόμπελ

  • |

«Το κενό βράζει»… Θα μπορούσε, βέβαια, να μας πει και «χθες βγήκα ραντεβού με τον Σπάιντερμαν» – λιγότερη εντύπωση θα μας έκανε, άσε που δεν θα το πιστεύαμε. Σιγά μην έβγαινε ο Σπάιντερμαν με τον ηλικιωμένο καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής. Ούτε ο Ακουαμαν δεν θα του καθόταν! Αλλά η φράση «το κενό βράζει» μας εντυπωσίασε. Ο άτιμος (δεν του το ’χα) έκανε και δραματική παύση μάλιστα. Ηξερε. Κάτι τέτοια ευχαριστούν τους φυσικούς (δεν πάμε καλά λέμε!). Και μετά την παύση, άρχισε να μας εισάγει στη θεωρία του χάους. Ημασταν που ήμασταν, δεν είχαμε πια μάτια να ορθανοίξουμε με τα όσα ακούγαμε.

Νόρα Ράλλη

Διότι, Βιργινίτσα μου, σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, ό,τι αρχίζει ωραίο μπορεί να τελειώσει με πόνο – η Φυσική σ’ το λέει αυτό και όχι οι πικραμένες καρδιές. Εξηγούμαι: τα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα έχουν το χαρακτηριστικό της ευαισθησίας στις αρχικές συνθήκες. Μη μου ταράζεσαι: τα μη γραμμικά συστήματα δεν πάνε από δρόμο. Εχουν δικό τους θεό, δηλαδή θεωρήματα: της ευσταθούς πολλαπλότητας, της ασταθούς απλότητας, της μικροαστικής φαυλότητας. Κοινώς, κάνουν ό,τι τους κατέβει. Μια μικρή διαταραχή/αλλαγή, σου λέει, σε ένα σύστημα μπορεί να προκαλέσει έντονα και μη αναμενόμενα αποτελέσματα σε ένα άλλο, παντελώς άσχετο! Το κλασικό παράδειγμα είναι η έκφραση «το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στη Νέα Υόρκη» (ή «έγινε η Αριστερά κυβέρνηση στην Ελλάδα» ή «έκλεψε ένα παξιμάδι ο Γιάννης Αγιάννης στο Παρίσι και μπήκε ο Μητσοτάρχας φυλακή»). Προφανώς, η αλλαγή στις βαρομετρικές συνθήκες που προκαλεί το φτερούγισμα μιας πεταλούδας είναι κάτι ανεπαίσθητο, ωστόσο, επειδή τα μετεωρολογικά φαινόμενα διέπονται από μη γραμμικούς νόμους, αυτή η ανεπαίσθητη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μια πολύ μεγάλη διαταραχή, όπως ένας τυφώνας στην άλλη άκρη της Γης.

Το ίδιο συνέβη και με την υπόθεση Πυργιώτη – Σκέρτσου: Ηταν να έρθει ένα υπερτεράστιο πλοίο, στη Σύρο, γεμάτο Ισραηλινούς (ως τουρίστες τούς παρουσίασαν). Και κάποιοι έκαναν ως όφειλαν: άπλωσαν μία επίσης τεράστια παλαιστινιακή σημαία στο λιμάνι. Οι Ισραηλινοί δεν κατέβηκαν, ο Ακης Σκέρτσος έκανε λόγο για φασισμό, αντισημιτισμό και ρατσισμό, καθώς και για «αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές συλλογικότητες που λειτουργούν τελευταία και ως φασιστικές πολιτοφυλακές, εκφοβίζοντας αθώους πολίτες», και για μια Ελλάδα που είναι «φιλόξενη και ειρηνική χώρα, που στέκεται με ευαισθησία και έμπρακτη υποστήριξη σε κάθε λαό που υποφέρει». Σύμφωνα με το θεώρημα της υπέρτατης μπουρδολογίας (από τα πρώτα που μαθαίνεις στην Ανωτέρα Σχολή Πολιτικής Αγυρτείας), όταν αντιστέκεσαι σε δολοφόνους άμαχου πληθυσμού, είσαι ρατσιστής. Οταν πνίγεις αθώους στη θάλασσα, είσαι «φιλόξενη και ειρηνική χώρα». Οταν κάνεις τη δουλειά άλλων, μη αποδεχόμενος γενοκτονία ασύλληπτου μεγέθους, «εκφοβίζεις αθώους πολίτες». Και φυσικά, όταν τολμάς να «αντιμιλήσεις» σε αυτόν τον Σκέρτσο ή Κυριάκο (που βέβαια δίνει συνεντεύξεις μόνο σε συγγενείς, οπότε εκεί δεν αντιμιλάει μήτε ξανθιά μύγα με γαλανά μάτια), τότε ο εν λόγω πολιτικός γίνεται ο απουσιολόγος/ασφαλίτης της τάξης, και σε «επαναφέρει» στην τάξη (του).

Την ίδια στιγμή, το πρότυπο αυτής της κυβέρνησης, αυτής της Ν.Δ., αυτού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να μετονομαστεί το μέγαρο όπερας του Kennedy Center στην Ουάσινγκτον σε «Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ», ενώ ο κλανητάρχης έχει ήδη θέσει το κάπως δημοκρατικό Κέντρο Κένεντι υπό τον προσωπικό έλεγχό του. Επιπλέον, ανώτερα στελέχη έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις ώστε στο όρος Ράσμορ να σκαλιστεί η αφεντομουτσουνάρα του και στο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων να αντικατασταθεί η μορφή του Βενιαμίν Φραγκλίνου, «πατέρα» των ΗΠΑ, από αυτή του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

«Τα εγκλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν συστηματικά, βίαια, αδυσώπητα, αλλά ελάχιστοι έχουν μιλήσει γι’ αυτά. Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε: έχουν ασκήσει μια σχεδόν επιστημονική χειραγώγηση της εξουσίας παγκοσμίως, παριστάνοντας την παγκόσμια δύναμη του Καλού. Πρόκειται για μια λαμπρή, ευφυή και απόλυτα επιτυχημένη πράξη ύπνωσης». Αυτά είχε πει στον λόγο του ο Χάρολντ Πίντερ σαν πήρε το Νόμπελ. Είκοσι χρόνια μετά, τα λόγια του υπάρχουν, η αλήθεια τους είναι εκεί, αλλά εμείς μάλλον περιμένουμε πότε θα πετάξει η κωλοπεταλούδα στο Πεκίνο, μπας και αλλάξει κάτι σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/480250_o-apoysiologos-i-pyrgioti-kai-nompel

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.