Πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σκοπεύει να θεσπίσει την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Πρόκειται για ένα μέτρο παραπλανητικό και υποκριτικό. Προσπαθεί να παρακάμψει ένα σοβαρό ζήτημα όπως η έκθεση παιδιών και εφήβων στο ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πατροπαράδοτη λογική της λογοκρισίας και της αστυνόμευσης. Το πρόσφατο παράδειγμα της Αυστραλίας έχει ήδη αποδείξει πόσο εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί η οποιαδήποτε απαγόρευση ενώ αρκετοί φορείς όπως η UNICEF προειδοποιούν πως οι νέοι θα οδηγηθούν σε πλατφόρμες με ακόμα λιγότερη επίβλεψη και έλεγχο.
Ελένη Πελέκη
Η στοχοποίηση του διαδικτύου για τα προβλήματα της νεολαίας είναι μία ακόμη αφορμή για περιστολή των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο πλέον δημοφιλής τρόπος ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης για την νεολαία (και όχι μόνο) και συχνά είναι το πρώτο βήμα στη πολιτικοποίηση και την ριζοσπαστικοποίηση χιλιάδων νέων. Από τα κινήματα Occupy στις ΗΠΑ και την Αραβική Άνοιξη μέχρι το πρόσφατο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κάλυψαν το κενό που αφήνουν πιο παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και βοήθησαν να μεταδοθούν ειδήσεις, ιδέες και δράσεις.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν είναι προβληματικός ο τρόπος λειτουργίας τους. Οι πλατφόρμες αυτές παραμένουν επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος έξω από κάθε κρατικό ή κοινωνικό έλεγχο. Λειτουργούν με όλο και μεγαλύτερο βαθμό ασυδοσίας και μέχρι στιγμής δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για την ευθύνη που φέρουν. Κρυμμένες πίσω από μυστηριώδεις αλγόριθμους οι πλατφόρμες δεν λογοδοτούν για την δημοσίευση και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, ακόμα κι όταν φτάνουν σε επίπεδα ακραίας συνωμοσιολογίας που γίνεται επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο όπως συνέβη την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα, με μέτρα όπως αυτό που προτείνει η κυβέρνηση η ευθύνη μεταφέρεται για άλλη μία φορά σε ατομικό επίπεδο, στα ίδια τα παιδιά και τους νέους και στις οικογένειες τους.
Υπάρχει ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων εφήβων στο διαδίκτυο; Φυσικά. Αλλά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι πέρα για πέρα υποκριτικό. Μια στοιχειωδώς υπεύθυνη αντιμετώπιση θα περιλάμβανε σύγχρονα μαθήματα εξοικείωσης με το ίντερνετ και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από καταρτισμένο προσωπικό, την ύπαρξη σχολικών συμβούλων, καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους, με τη χρήση τεχνικής νοημοσύνης, ακόμα και αναβαθμισμένα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και προστασίας, κοκ. Αυτά όμως προϋποθέτουν γενναιόδωρη χρηματοδότηση της παιδείας, για την βελτίωση των υλιτοτεχνικών υποδομών και την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού που όπως ξέρουμε δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.
Εθνικό Απολυτήριο
Το σχέδιο της, όπως συμπεραίνουμε από τις ανακοινώσεις για το Εθνικό Απολυτήριο και το διάλογο που ξεκίνησε μέσα στο Φεβρουάριο είναι η εντατικοποίηση των εξετάσεων και όλης της σχολικής εμπειρίας. Από το 2027-28 για την απόκτηση απολυτηρίου και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μετρούν οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων και από την Α’ Λυκείου και οι Πανελλαδικές εξετάσεις με βάση εισαγωγής. Το άγχος των πανελλαδικών θα εξαπλωθεί και στα τρία χρόνια του λυκείου με τους καθηγητές/ριες να έχουν μικρότερο λόγο αφού τα θέματα θα προκύπτουν από τράπεζα θεμάτων και θα αξιολογούνται με “διαφάνεια” από επιτροπές (όχι από τους καθηγητές/ριες που δίδαξαν την ύλη και γνωρίζουν τα παιδιά).
Όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση εντατικοποιείται και μετατρέπεται σε μια σειρά εξετάσεων που όλες τους τα καθορίζουν το μέλλον των παιδιών. Οι μαθητές/τριες και οι οικογένειες τους θα καλούνται από το γυμνάσιο, αν όχι από το δημοτικό, θα προετοιμάζονται για αυτή την τριετία εξετάσεων, με ατελείωτες ώρες φροντιστηρίων. Έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές στο παρελθόν και έχει τονιστεί από φορείς και σωματεία εκπαιδευτικών πως αυτά τα μέτρα στην ουσία εμποδίζουν την πρόσβαση χιλιάδων παιδιών σε ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την παιδεία (με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 να ξαναμπαίνει στην ατζέντα) φαίνεται να στοχεύει στην δημιουργία ευάλωτων πελατών για ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τα φροντιστήρια μέχρι τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Εκτός από το άμεσο οικονομικό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες οικογένειες που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές και για την τις επιστήμες και για ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά που ήδη σε αρκετές περιπτώσεις περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής ζωής τους με το άγχος της επόμενης εξέτασης και το φάντασμα ενός αβέβαιου μέλλον να πλανάται γύρω της είναι λογικό να γίνονται ευάλωτα θύματα σε κάθε λογής απάτες στο διαδίκτυο και στην ζωή γενικότερα. Ένα σχολείο – εξεταστικό κέντρο όχι μόνο δεν τα προετοιμάζει για την ενήλικη ζωή αλλά τους στερεί το χρόνο και το χώρο για να αναπτύξουν την προσωπικότητα και την ταυτότητα τους. Αντί για εξετάσεις, θα πρέπει να χτίσουμε ένα δίκτυ προστασίας, αντί για απαγορεύσεις θα έπρεπε να τους δώσουμε τα εφόδια να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να αξιοποιούν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία. Αντί για το καρότο ενός “χαρτιού” που ίσως τους σώσει από το “μαστίγιο” της ανεργίας θα έπρεπε να τα βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν μια υγιή σχέση με τη γνώση, τις τέχνες και τις επιστήμες.
Οι απαγορεύσεις και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την νεολαία και για όλη την κοινωνία είναι οι συλλογικοί αγώνες της ίδιας της κοινωνίας. Απέναντι στις αυταρχικές λογικές του ατομικισμού πρέπει να προτάξουμε τις ιδέες των συλλογικών διεκδικήσεων και της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε εμείς όσο κι αν μας το απαγορεύουν.
https://rproject.gr/article/peitharhia-kai-exetaseis-einai-mellon-tis-neolaias









Σχόλια (0)