Το τρίκυκλο του Μάη | γράφει ο Γιώργος Σολτάτος

Το τρίκυκλο του Μάη | γράφει ο Γιώργος Σολτάτος

  • |

Πάει θα  μας τρελάνουνε. Καλά ο Κυριάκος δεν θέλει να αναφερθεί στο παρελθόν και για το ποιος σκότωσε τον Λαμπράκη και έχει τους λόγους του. Θα δούμε  παρακάτω γιατί. Εσείς από το μέγαρο Μάξιμου την ξέρετε την ιστορία καλά; Δηλαδή τον Λαμπράκη το σκότωσαν ο Γκοτζαμάνης και  ο Εμμανουηλίδης.; ‘Έτσι λέτε. Και έτσι πιστεύετε;  Αν δεν το πιστεύετε γιατί δεν λέτε την αλήθεια;  Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα.

  • γράφει ο Γιώργος Σολτάτος | red line

Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή.

Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Α’ Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Γρήγορα, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της δεξιάς κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

Όταν το πρωί της 23ης Μαΐου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφθασε στο πολιτικό γραφείο, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση, αναφώνησε οργισμένος: «Μα ποιος κυβερνά επιτέλους αυτήν τη χώρα;». Η πολιτική θύελλα που ξέσπασε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έπειτα από πέντε περίπου μήνες εκλογική ήττα της ΕΡΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιωάννης Πασαλίδης, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του, κατήγγειλε ως υπεύθυνη της δολοφονίας την κυβέρνηση Καραμανλή και κάλεσε τον λαό σε «ξεσηκωμό», ώστε «η επίθεσις να γίνη η αρχή του τέλους της κυβερνήσεως του αίματος».

Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ακόμη δριμύτερος στη δήλωσή του: «Η Ένωσις Κέντρου καταγγέλλει και ενώπιον του έθνους και ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης τον αρχηγόν της ΕΡΕ κ. Καραμανλή, ως ηθικόν αυτουργόν της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού Γρ. Λαμπράκη».

Σε σημείωμα που συμπεριλαμβάνεται στο αρχείο του, υπαγορευμένο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο Κ. Καραμανλής αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η πολιτική ευθύνη δια το έγκλημα λογικώς απεκλείετο: Πρώτον, διότι η κυβέρνησίς μου μόνον ζημία ηδύνατο να αναμένη εξ αυτού. Δεύτερον, διότι ο Λαμπράκης, ως πολιτικός παράγων, ήτο ασήμαντος, δια να μην είπω ανύπαρκτος. Και τρίτον και σπουδαιότερον, διότι μόνον οι ηλίθιοι θα ηδύναντο να οργανώσουν μιαν επισφαλή δολοφονίαν με τρίκυκλον και εν μέσω Αγοράς..

Είναι αλήθεια ότι στο ίδιο σημείωμά του ο Κ. Καραμανλής παραδέχεται, έμμεσα, σχέδια ακροδεξιών και ευθύνες αστυνομικών οργάνων, όταν αναφέρει:

«Κατά την διάρκειαν της ομιλίας του Λαμπράκη συνεκεντρώθησαν εις τον δρόμον εξτρεμιστικά στοιχεία της δεξιάς με πρόθεσιν να τον αποδοκιμάσουν. Φαίνεται ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί οργανωμένοι, που είχαν ως σκοπόν, όχι να δολοφονήσουν, αλλά να ‘στραπατσάρουν’, όπως έλεγαν, τον Λαμπράκη και να προκαλέσουν σύγχυσιν μεταξύ των κομμουνιστών. Φαίνεται δε, επίσης, ότι ορισμένα αστυνομικά όργανα ηνέχθησαν τα σχέδια αυτά, πιστεύοντας ότι με τον τρόπον αυτόν εκπληρούν την αντικομμουνιστικήν αποστολή των».

Αυτά είναι μερικά που αναφέρονται στην Βικεπεδια για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. (τηρήθηκε η ορθογραφία του κειμένου)

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω  ο ίδιος ο Καραμανλής αφού δεν γνωρίζει «ποιος Κυβερνάει αυτό τον τόπο» , δέχεται ότι  υπήρχαν οργανωμένοι που είχαν σκοπό να δολοφονήσουν .  Τα συμπεράσματα δικά σας.

Έτσι λοιπόν ο μεν Κυριάκος  έχει λόγους να μην θυμάται . ‘Εσείς «συντρόφια» της πρώτης φοράς αριστερά γιατί θυμάστε μόνο τον Γκοτζαμάνη;;; Γιατί ;;;

Δεν πιστεύω να σας συνδέει τίποτα με τον Καραμανλή;;; ‘Η λάθος νομίζω;;;

Προβοκάτσια είπε η   κα Ακριβοπούλου εναντίον του Καραμανλή ήταν η δολοφονία του Λαμπράκη. (Εκπομπή Δεύτερη ματιά, την 28 Μάη 2018)..

(Μην ξεχνάμε ότι η εν λόγω Κυρία έχει αναλάβει την πολιτική καθοδήγηση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.)

Τώρα τι να σχολιάσει κανείς για  αυτά που έγραψε ο Παπαδημούλης . Τι σχέση έχει η δολοφονία του Λαμπράκη με την δολοφονία Μπακογιάννη;; Εκτός αν εννοεί ότι και τους δύο τους δολοφόνησε το παρακράτος;;; Αυτό εννοεί ;;; Ας το πει καθαρά για να το καταλάβουμε.

Από την άλλη μεριά , γράφει ο Θανάσης Καρτερός στην Αυγή  στις 30 Μάη 2018.

« Ποιος Λαμπράκης παιδιά ,ποια τρίκυκλα ; Πάρτε τα 400, αν τα βρείτε και αυτά  και βαδίστε με τον Κυριάκο προς το 2030..  Κεφάλι χωρίς μνήμη είναι θέση αφρούρητη ,σύμφωνα  με την ρήση που αποδίδεται στον Ναπολέοντα. Νεανικό κεφάλι  χωρίς μνήμη κόβεται ευκολότερα , συμπληρώνουμε. Φαντάζεστε μια νεολαία που βαδίζει  ακέφαλη προς το πεπρωμένο  που της επιφυλάσσει ο Κυριάκος . Εδώ και αν ανατριχιάζεις.»

Τώρα τι να πείς στο Θανάση. Να μιλήσεις για τα 400 ;; Απλά ο Κυριάκος αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του.. που μετέτρεψαν τους Νέους και όχι μόνο  σε ηλεκτρονικούς ζητιάνους, αφού για να πάρεις επίδομα πρέπει να υποβάλεις ηλεκτρονική αίτηση!!!!. Να μιλήσεις για το κεφάλι χωρίς μνήμη ;; Μα κάθε μέρα αυτό προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του . Αυτό δεν έκανε και με την ανακοίνωση  του σε απάντηση των όσων είπε ο Κυριάκος, όπως παραπάνω ανέφερα. Σταμάτησαν δηλαδή στον Γκοτζαμάνη και στον Εμμανουηλίδη.

Και για να μην ξεχνάμε . Σαν σήμερα το 1957 ο Στέφανος Σαράφης στρατηγός του ΕΛΑΣ , στέλεχος του ΚΚΕ και Βουλευτής της ΕΔΑ σκοτώνεται στη Λ. Αλίμου από  αμερικανικό, στρατιωτικό αυτοκίνητο , που οδηγούσε Αμερικανός σμηνίας. (‘ολως τυχαίως)

Αγρίνιο 31  Μάη 2018                                                  Γιώργος Β. Σολτάτος

Υ.Γ. Και επίσης μην ξεχνάμε ότι  την πρώτη  Μάη  το 1976, σκοτώθηκε ο Αλέκος Παναγούλης, όλως τυχαίως και εκεί δεν μάθαμε ποτέ  πραγματικά πως.