Αγαπητέ Σπυράκο

Αγαπητέ Σπυράκο

Αγαπητέ 10χρονε Σπυράκο, είσαι 10 χρονών και είσαι στο 1987. Πηγαίνεις στην πέμπτη δημοτικού και όλα είναι τέλεια…

Έτσι θα έπρεπε να είναι…

Το μονό που σε νοιάζει αυτή την στιγμή είναι πως θα βρεις χρόνο να βρεθείς με τα παιδιά, να παίξεις μπάλα, ή βολτούλες με τα ποδήλατα.

Να το χαρείς όσο μπορείς φιλέ, γιατί σε λίγα χρόνια όλα αυτά θα τελειώσουν. Θα είναι όλα, όπως τον Ιούνιο και μετά που σταματούν τα σχολεία. Μόνος στο χωράφι για όλο το καλοκαίρι και χωρίς φίλους, όλη μέρα στον καπνό μέχρι το τέλος Αυγούστου, που θα ξαναγυρίσεις σπίτι, εκεί κάπου στα 1999, θα καταλάβεις, γιατί όλοι χαίρονταν, όταν σταματούσαν τα σχολεία: Τότε φίλε θα ανακαλύψεις  την Λευκάδα!!!

  • του Σπ. Καρ.

Να ξέρεις, ότι είσαι πολύ τυχερός, έχεις δυο γονείς που κάνουν τα πάντα για σένα και μια αδερφή, που νοιάζεται πιο πολύ για σένα, παρά για τον εαυτό της. Τη μαμά σου μην την παίρνεις και πολύ στα σοβαρά, ας σε μαλώνει συνέχεια, σ΄ αγαπάει. Θα το καταλάβεις το 2004, που θα πεθάνει ο μπαμπάς. Θα μείνετε δυο σας, θα δεις, δεν θα κλάψει ποτέ μπροστά σου, ότι και να γίνει, μην αναστατώνεσαι. Ήξερες ότι θα πεθάνει ο μπαμπάς. Εννιά χρόνια ήταν άρρωστος. Όλοι το περιμένατε. Α… Μια βραδιά σου είχε πει «πονάω, κάνε κάτι». Δεν έκανες ποτέ τίποτα, γιατί δεν μπορούσες… Ε λοιπόν μικρέ μου, αυτό το κάτι θα το κανείς το Μάρτη του 2018. Θα βρεθείς συμβατός δότης μυελού των οστών. Θα ΄ναι για κάποιον άλλον, αλλά θα νιώσεις όμορφα, θα ξαλαφρώσεις από τις ενοχές εκείνης της βραδιάς.

Καλά έκανες και πήγες στίβο στον «κόνδωρ». Πρέπει να γυμνάζεσαι μικρέ μου φίλε. Το 1995 θα είσαι στις ειδικές δυνάμεις. Θα τρως σε εστιατόρια που πάνω από τον πάγκο του φαγητού στο τοίχο, θα γραφεί, «επίλεκτοι των επιλέκτων». Θα είσαι τυχερός, γιατί θα κάνεις άλμα με αλεξίπτωτο. Απλά μικρέ μου φίλε, να προσέχεις. Μην αφαιρείσαι τόσο, μην ταξιδεύει το μυαλό σου τόσο… Θα χτυπήσεις σε άλμα με αλεξίπτωτο, θα έχεις λάμες στο ένα πόδι και σπάσιμο στο άλλο… Για δύο μήνες σε νοσοκομείο και άλλους πέντε σπίτι με αναπηρικό…. Για να μάθεις να αφαιρείσαι ηλίθιο μικρό!   Αλλά μην αγχώνεσαι θα ξαναπερπατήσεις και όχι μόνο… Θα τρέχεις κανονικά και θα υπηρετήσεις τα πέντε χρόνια που υπόγραψες στο στρατό. Θα σου πρότεινα να μην μένεις πολλές ώρες μέσα στο σπίτι διαβάζοντας. Ok… Στην έκτη θα είσαι σημαιοφόρος στην  παρέλαση, σαν ένας από τους καλυτέρους μαθητές. Για το γυμνάσιο και το λύκειο δεν θέλω να σου πω. Δεν θες να ξέρεις, πίστεψε με!!! Μικρέ όλα καλά θα πάνε. Θα δεις… Θα είναι μια γεμάτη ζωή μέχρι τα 41 που μπορώ να ξέρω. Δεν πρόκειται να βαρεθείς καθόλου. Σε 13 χρόνια θα γνωρίσεις την γυναίκα της ζωή σου και θα την παντρευτείς. Μετά από 10 χρόνια μαζί της, θα έχετε ένα όμορφο γιο και έξυπνο σαν εσένα!!! Θα νιώσεις τότε μικρέ μου φίλε τα ίδια συναισθήματα που νιώθει και ο μπαμπάς σου, όταν μπαίνει σπίτι το βράδυ. Θα έχετε το ίδιο χαμόγελο… Ίσως σε αγχώσω λίγο, αλλά θα μοιάζετε κιόλα! Μικρέ… βγες από το σπίτι και παίξε… Δεν θα καταλάβεις για πότε η τούρτα σου θα έχει πολλά κεράκια και θα φαίνεται πολύ μικρή. Τούρτα θα έχεις για πρώτη φόρα στα γενέθλια σου στα 38. Έχασες πολλά… Έπρεπε να σου παίρνουν σαν μικρός, τώρα δεν έχει πλάκα! Και μην αγχώνεσαι… Δεν θα σου βγει σε καλό… Σε ψωρίαση θα σου βγει στα 39 σου… Όλα καλά θα πάνε, θα δεις!

Πάντως να ξέρεις, ότι μέσα σου θα το ξέρεις, ότι τα πήγες καλά μέχρι εδώ και ας μην πήρες «χάρλευ» ακόμα. Αυτό δεν έπρεπε να το μάθεις. Συγγνώμη… απλά θα μπορούσες και καλύτερα!! Αυτό βέβαια, το ακούς και τώρα από τους δασκάλους. Όταν έρχεται η μαμά σου στο σχολείο να ρωτήσει… Μικρέ μου φίλε, αυτό θα το κάνει μέχρι την πρώτη λυκείου… υπομονή! Απλά πρόσεχε στα οικονομικά σου. Θα με θυμηθείς! Για την πολιτική κατάσταση δεν θα σου πω. Δεν θα με πιστέψεις, ρε μικρέ. Θα νομίζεις ότι σου κάνω πλάκα! Για τελευταίο θα σου πω, ότι θα ζεις το 2018 με μια όμορφη γυναίκα και ένα καταπληκτικό παιδάκι… Βγες έξω και τρέξε να παίξεις μικρέ…