ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  • |

Τα προηγούμενα χρόνια και όταν η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση ένα από τα ζητήματα καθημερινής άσκησης αντιπολιτευτικής τακτικής ήταν το θέμα των προσφύγων . Με όπλο τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε φίλα προσκείμενους μεγαλοεπιχειρηματίες και ιδίως μέσω των καναλιών τους ο ΣΥΡΙΖΑ έφταγε για τις μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών γιατί τους…. καλούσε εδώ να λιάζονται!!!


Γράφει ο Δημήτρης Μπακής


‘Όμως  με το που έγινε κυβέρνηση η Ν.Δ. τα πράγματα άλλαξαν όχι φυσικά ως προς τις ροές αλλά ως προς την πολιτική στάση στο πρόβλημα αυτό. Συνοπτικά η θέση πλέον είναι, ότι το θέμα έχει γεωπολιτικές διαστάσεις και εκφράζαμε τη δυσαρέσκειά μας γιατί η Ευρώπη δεν είναι και πολύ αλληλέγγυα.

Και βεβαίως όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθεί και αυτή να βρεί λύση τι θα γίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και φυσικό είναι ανάμεσα σε όλα τα άλλα να υπάρξει όπως και προηγούμενα επί ΣΥΡΙΖΑ  το ζήτημα προώθησης αυτών των δύστυχων ανθρώπων που είναι είτε θύματα των πολέμων (εμφυλίων και μη) είτε της πείνας και της ανέχειας των χωρών που προέρχονται, στην ενδοχώρα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ  όταν είχε τεθεί το ζήτημα και υπήρξε πιθανότητα να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην περιοχή του Αγρινίου ο Δήμος και ο δήμαρχος με απόλυτο τρόπο είχε αρνηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σήμερα, όπως είπε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εμμένει στην ίδια θέση αλλά με ηπιότερο τρόπο και στο ερώτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης εάν υπάρχει σχέδιο για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην περιοχή μας, είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει ζήτημα για να υπάρξει κάτι τέτοιο.

Όμως το θέμα έχει τεθεί και αθηναϊκα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι  το στρατόπεδο του 2/39 στο Μεσολόγγι έχει επιλεγεί να είναι ένα από αυτά που άμεσα μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και δη να χρησιμοποιηθεί  ως κέντρο μεταφοράς.

Το πιθανότερο είναι αυτό αργά ή γρήγορα να συμβεί. Και εάν όχι το στρατόπεδο εντός της πόλης, οι εγκαταστάσεις στο πεδίο βολής του στρατοπέδου.  Στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως γνωρίζουμε υπάρχουν και στο Αγρίνιο και δεν θα είναι καθόλου απίθανο να προταθούν και αυτές για παρόμοιο σκοπό. Αν και είναι δύσκολο επειδή είναι εγκαταστάσεις και αποθήκες της αεροπορίας, σκέψεις μπορεί να υπάρξουν.

Ο δήμος Αγρινίου το πρόβλημα εάν είναι πρόβλημα σίγουρα αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ζήτημα. Η άρνηση δεν προσφέρει τίποτε εκτός από κάποιους ψήφους ακροδεξιών και ρατσιστικής κατευθύνσεως.

Και επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χώρος στην περιοχή ούτε ευσταθεί αλλά ούτε και μπορεί να βρει, έδαφος αποδοχής από την όποια κυβέρνηση. Και χώρους μπορούν να βρούν οι αρμόδιοι που αντιμετωπίζουν τα ζήτημα και όταν αυτοί να βρεθούν. Έτσι η δημοτική αρχή μπορεί πολύ γρήγορα και ξαφνικά να βρεθεί μπροστά σε μη αναστρέψιμα ζητήματα, που όντως να δημιουργούν προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και να μην μπορεί να αντιδράσει ουσιαστικά και γόνιμα και για την περιοχή αλλά και για να βοηθήσει τους πρόσφυγες πού όντως χρειάζονται την βοήθεια και την αλληλεγγύη όλων μας.

Έτσι δεν θα ήταν καθόλου κακό από τώρα ο δήμος Αγρινίου, να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο  να κληθεί να συμμετάσχει στο όποιο κυβερνητικό σχέδιο για το θέμα. Και φυσικά η προετοιμασία δεν μπορεί να είναι άλλη παρά από τον χώρο υποδοχής αυτών των ανθρώπων.

Σε αυτή την κατεύθυνση καθόλου άσχημη δεν θα ήταν ή ιδέα να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος χώρος εγκατάστασης των προσφύγων ο παλιός οικισμός στο Ορφανό των Κρεμαστών. Χώρος που ναι μεν ανήκει στην ΔΕΗ αλλά αφ’ ενός είναι εγκαταλελειμμένος  αλλά έχει και υποδομές που γρήγορα και με λίγα χρήματα είναι εφικτό να υποδεχτεί πάνω από 500 πρόσφυγες που είναι ο αριθμός  που υπολογίζεται ότι αναλογεί στις δυνατότητες της περιοχής.

Φυσικά για το ζήτημα φιλοξενίας προσφύγων στα Κρεμαστά θα υπάρξουν και αντιδράσεις. Όμως είναι σίγουρο ότι αυτές θα καμφούν γρήγορα εάν ο χώρος αυτός που ερημώνει και απαξιώνεται καθημερινά επιλεγεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες (οικογένειες με παιδιά κ.λ.π.).

«Το ζήτημα της υποδοχής και της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών είναι κεντρικό και χρειάζεται υπεύθυνη αντιμετώπιση. Κατά την άποψη μας χρειάζεται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και σε αυτό το σχέδιο είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες αλλά και η αρχή της αναλογικότητας για κάθε περιοχή ή κάθε Δήμο. Αναφορικά με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου τονίζω ότι ήδη φιλοξενεί περίπου 200 μετανάστες, που απ’ ότι γνωρίζαμε θα παρέμεναν για ένα πεντάμηνο, αλλά ήδη έχει περάσει περίπου ένας χρόνος. Θεωρούμε λοιπόν ότι αναλογικά με τον πληθυσμό του Δήμου, ήδη φιλοξενούμε ικανό αριθμό προσφύγων.

Επιπρόσθετα ας μην ξεχνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι το ιστορικό 2/39 Σ.Ε. βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, λίγα μόλις μέτρα από την Πύλη και τον Κήπο των Ηρώων, εκεί όπου έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες εποποιίες της Νεώτερης Ιστορίας των Ελλήνων.

Κατά συνέπεια είναι πέραν πάσης λογικής να εγκατασταθούν μετανάστες εντός του αστικού ιστού, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οι απαραίτητες κοινωνικές υποδομές και λειτουργικές δομές».

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» του Αγρινίου την Τρίτη 8 Οκτωβρίου