Λιμπερτέ, εγκαλιτέ, Μπάτσε ολέ

Λιμπερτέ, εγκαλιτέ, Μπάτσε ολέ

  • |

«Στα 15 μου βρέθηκα εγκλωβισμένος σε μια διαδήλωση στο Χαλέπι, τραυματισμένος από δύο σφαίρες στο χέρι. Εκείνο το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι έζησα ξανά το Χαλέπι». Ο 24χρονος Αμίρ Αλ Χάλμπι, πολιτικός πρόσφυγας από τη Συρία, τα τελευταία τρία χρόνια ζει στη Γαλλία.

Κορίνα Βασιλοπούλου

Στα 24 χρόνια του είναι ένας ταλαντούχος φωτορεπόρτερ, συνεργάζεται με τα πρακτορεία AFP και Polka και το 2017 κέρδισε το δεύτερο βραβείο της κατηγορίας «Spot News» από το World Press Photo. Κάλυψε για λογαριασμό του γαλλικού AFP τον εμφύλιο στην πόλη του, γλίτωσε από τον Ασαντ, από τους τζιχαντιστές, αλλά έφαγε το ξύλο της ζωής του στη «δημοκρατική» Γαλλία του Μακρόν.

Πριν από δυο Σάββατα, ο Αμίρ Αλ Χάλμπι κάλυπτε τη διαδήλωση στο Παρίσι κατά του διαβόητου πλέον νόμου Καθολικής Ασφάλειας. Βρισκόταν στην πλατεία της Βαστίλης όταν δέχτηκε στο πρόσωπο ένα δυνατό χτύπημα από κλομπ αστυνομικού κι έπεσε κάτω, παρόλο που, όπως είπε, είχε όλα τα διακριτά χαρακτηριστικά του επαγγέλματός του. Περαστικοί τον βοήθησαν να σηκωθεί και κάλεσαν το ασθενοφόρο. Ο Αμίρ είχε σπασμένη μύτη, μώλωπες στο πρόσωπο και χρειάστηκε ράμματα στο ένα βλέφαρο.

Θυμάται ότι λίγο πριν δεχτεί το χτύπημα είχε τραβήξει φωτογραφίες αστυνομικών που έδερναν κάποιον. Ισως να ήταν ο λόγος που κι αυτός έγινε θύμα. Γιατί ο νέος νόμος του Μακρόν –που τον στέλνει για αναθεώρηση «για τα μάτια του κόσμου», όπως ισχυρίζονται πολλοί– προβλέπει φυλακή και τσουχτερό πρόστιμο για όσους δημοσιοποιούν φωτογραφίες ή βίντεο αστυνομικών σε ώρα υπηρεσίας «με βλαπτικό σκοπό».

Διατάχθηκε ΕΔΕ για τον τραυματισμό του Σύρου πρόσφυγα-φωτορεπόρτερ και όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις καταδίκασαν με δριμύτητα. Και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν γιατί αυτό που συνέβη στον Αμίρ ήταν μια εικόνα από ένα ζοφερό και πολύ κοντινό μέλλον, όπου η πληροφορία θα αποτελεί αδίκημα και δίκιο θα είναι ο νόμος του κουμπουροφόρου. Γιατί, όσο κι αν δεν συμφέρει εμάς τους γραφιάδες να το λέμε, πολλές φορές μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Στο Παρίσι, στην Αθήνα και στον κόσμο όλο.

.efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.