Επικίνδυνα παιχνίδια

Επικίνδυνα παιχνίδια

  • |

Ποσώς ενδιαφέρουν την κοινωνία, η οποία κινδυνεύει από την πανδημία αλλά και από τη βαθιά οικονομική κρίση, τα διάφορα παιχνίδια της κυβέρνησης. Ούτε τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που εκτίθενται.

Ντάνι Βέργου

«Διαπιστώνουμε όλοι πως τα στοιχεία ούτε δημόσια είναι ούτε επαρκή. Από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον πρώτο επιστήμονα πρέπει η εικόνα να είναι πλήρης», τονίζουν μονότονα στην «Εφ.Συν.» μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μόνιμη επωδός των ειδικών επιστημόνων: όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και καλύτερη πληροφόρηση.

Το ζήτημα που υπογραμμίζει η πανδημία είναι ότι η δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι χρονίως υποβαθμισμένη. Δεν έχει στηριχθεί -από καμία κυβέρνηση- ο εθνικός οργανισμός προστασίας της υγείας.

Οταν ιδρύθηκε το ΚΕΕΛ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων), μετέπειτα ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), αντιμετωπίστηκε ως μια ευκαιρία για εξουσία. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που για χρόνια κυβέρνησαν διαδοχικά, φέρουν την κύρια ευθύνη.

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια χαμένη ευκαιρία. Δεν έφτανε η αλλαγή ονόματος (σε ΕΟΔΥ: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) ούτε ότι το πηδάλιο ανέλαβε σπουδαίος καπετάνιος, ο καθηγητής Θ. Ρόζενμπεργκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως μια ευκαιρία για να αποκαλύψει τη διαφθορά των προηγουμένων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) και όχι για να οργανώσει τον Οργανισμό όπως πρέπει.

Ανέλαβε ξανά η Ν.Δ., ήρθε η πανδημία κι ο Οργανισμός αποδείχθηκε «λίγος». Προσέλαβε εκατοντάδες άτομα για τη συλλογή δειγμάτων (βλέπε ΚΟΜΥ), σημαντικό, αλλά μόνο αυτό. Αμέτρητες οι διαμαρτυρίες των πολιτών που προσπάθησαν αυτό το 10μηνο να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για να λάβουν οδηγίες. Μια επίσκεψη στον ιστότοπό του αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την πλήρη διάλυση: οδηγίες ξεπερασμένες που κρέμονται από τον Μάρτιο, ελλιπείς πληροφορίες για τους πολίτες, ανεπαρκείς εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.