Πάμε για τρέλες, όπως οι Σεϊχέλες

Πάμε για τρέλες, όπως οι Σεϊχέλες

  • |

Οποιος βιάζεται σκοντάφτει – και στην πανδημία. Μπορεί να χαίρομαι σε ατομικό επίπεδο –και έχοντας κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου– για τη σταδιακή «επιστροφή στην κανονικότητα», ως δημοσιογράφος όμως δεν μπορώ να μη βαράω τα κουδούνια για τους κινδύνους που συνοδεύουν το βιαστικό άνοιγμα.

Γιώργος Τσιάρας

Οχι για να κάνω αντιπολίτευση –δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κάτι διαφορετικό, είναι πολλά τα λεφτά Αρη–, αλλά γιατί παρατηρώ σε καθημερινή βάση, εξ επαγγέλματος, πόσο ακριβό τίμημα σε ζωές αλλά και σε χαμένες εργατοώρες και μονάδες ΑΕΠ πληρώνουν όσα κράτη βιάζονται να πουν το «φτου ξελευτερία για όλους». Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, δυστυχώς, είναι η Ινδία, όπου η κυβέρνηση Μόντι κήρυξε, από τον Γενάρη ακόμα, τη νίκη επί του κορονοϊού και σήμερα δεν προλαβαίνει κυριολεκτικά ούτε να μετρήσει τους νεκρούς της και βάζει δίχτυα στον Γάγγη για να μαζεύει τις αδέσποτες σορούς των αδικοχαμένων «νικητών».

Ναι, όμως η Ινδία δεν ήταν εμβολιασμένη, θα πείτε, γι’ αυτό την πάτησε. Αλλά δεν είναι έτσι, ούτε ο εμβολιασμός αρκεί από μόνος του για να νικήσει τον ιό, αφού κι αυτός ο άτιμος όλο εξελίσσεται, δεν κάθεται ακίνητος για να τον εξουδετερώσουμε με μια βολή. Δείτε τις Σεϊχέλες, τον μικρό εξωτικό παράδεισο στον Ινδικό με τους μόλις 100.000 κατοίκους: είναι το κράτος με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στον πλανήτη – πάνω από 65%. Κι όμως, τα κρούσματα κορονοϊού διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Σεϊχέλες, προξενώντας τεράστια ανησυχία στις Αρχές αλλά και στον ΠΟΥ.

Ο λόγος; Η τοπική κυβέρνηση βιάστηκε να ανοίξει τον τουρισμό ήδη από τις 25 Μαρτίου. Ομως κανείς δεν υπολόγισε –αν και ήταν εδώ και μήνες δεδομένη– τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των δύο σκευασμάτων που χορήγησαν, το κινεζικό Sinopharm και το AstraZeneca, απέναντι στη λεγόμενη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που ήρθε με τους πρώτους τουρίστες και τώρα κυριαρχεί στο αρχιπέλαγος. Κι έτσι, ξανά-μανά τα κεφάλια μέσα με κλείσιμο σχολείων, ακύρωση εκδηλώσεων και απαγόρευση συναθροίσεων, κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, και βέβαια οι τουρίστες όπου φύγει φύγει…

efsyn.gr