Τα πλήθη της Ρόδου και η κυρία Γιούλα

Τα πλήθη της Ρόδου και η κυρία Γιούλα

  • |

Η… έκκληση «πάτα το κουμπί Κιμ!», που πολλές φορές διατυπώνεται μέσω των social media, και η άποψη ότι στη χώρα μας πρέπει να επιβληθούν… άλλου είδους μνημόνια, που θα λήξουν «όταν σβήσει ο ήλιος», ξαναήρθαν στη σκέψη πολλών στο θέαμα της υποδοχής παίκτη που αποχώρησε από ριάλιτι επιβίωσης.

Αρτεμις Σπηλιώτη

«Γκρεμίστηκαν» τα τείχη της Ρόδου για να υποδεχτούν έναν άνθρωπο που επέλεξε να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι, να πεινάσει, να διψάσει, να κυλιστεί στις λάσπες, να τρέξει στο λιοπύρι με έπαθλο την αναγνωρισιμότητα. Η πανδημία, το γεγονός ότι η Ρόδος είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς που το τελευταίο που χρειάζεται είναι έξαρση κρουσμάτων, δεν απέτρεψε το πλήθος που αδυνατώ να καταλάβω τι ακριβώς πήγε να αποθεώσει, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι η βλακεία είναι ανίκητη.

Και η βλακεία τροφοδοτείται από το τεράστιο έλλειμμα παιδείας. Ως κοινωνία έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στην «αριστεία» που μετριέται με τους βαθμούς του σχολείου, τις επιδόσεις μας στα μαθηματικά, στο συντακτικό και στον αριθμό των παραποτάμων του Αλφειού και αφήσαμε στην άκρη όλα τα υπόλοιπα. Εναπόκειται μόνο στη φιλοτιμία και το όραμα κάποιων εκπαιδευτικών –είναι περισσότεροι από όσοι νομίζουμε– να πάνε παρακάτω την εκπαιδευτική διαδικασία και να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας και κυρίως αυτά που δεν είναι σε θέση να τα βοηθήσει, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Αναρωτιέμαι –όπως και πολλοί άλλοι γονείς– πώς ακριβώς θα αξιολογηθούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εν μέσω πανδημίας αφουγκράστηκαν τις ανάγκες των παιδιών μας, ασχολήθηκαν και έσκυψαν στα προβλήματα, συζήτησαν ατελείωτες ώρες μαζί τους και με τους γονείς, ώστε να προστατευτεί ο ψυχισμός τους, να διατηρήσουν την επαφή τους με το σχολείο-κύτταρο κοινωνικοποίησης, και βοήθησαν χιλιάδες οικογένειες να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του πολύμηνου λοκντάουν. Πώς αξιολογούνται η ενσυναίσθηση και η αφοσίωση των χιλιάδων εκπαιδευτικών; Προσωπικά, είμαι ευγνώμων που φέτος το δικό μου παιδί είχε μια σπουδαία, αφοσιωμένη δασκάλα, την κα Γιούλα. Την ευχαριστώ ολόψυχα.

efsyn.gr/