Η επανάσταση του παγωτού

Η επανάσταση του παγωτού

  • |

Τα ξέρετε τα Ben & Jerry’s; Ωραία παγωτά, αμερικανικής προέλευσης. Οχι από τις πιο γνωστές μάρκες, αν και τα τελευταία χρόνια τα βρίσκεις σε αρκετά ψυγεία. Οι αγαπημένες μου γεύσεις είναι το τσιζκέικ φράουλα και η παχύρρευστη σοκολάτα με κομμάτια μπράουνις. Οχι, το Ανω Κάτω δεν έγινε στήλη ζαχαροπλαστικής. Απλά, τα Ben & Jerry’s ενεπλάκησαν στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης όταν, πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις πωλήσεις στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στο τέλος του 2022, οπότε λήγει το συμβόλαιό της, λέγοντας πως αυτή η πρακτική είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές της.

Κορίνα Βασιλοπούλου

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1978 με έδρα το Βερμόντ (την πολιτεία του Μπέρνι Σάντερς, τυχαίο άραγε;) αποφάσισε να συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει σαφή πολιτική θέση. Το έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν με καμπάνιες και κυκλοφορία ειδικών προϊόντων με διάφορες αφορμές, όπως να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ ή να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Η απόφαση αυτή κέρδισε τα εύσημα των Παλαιστινίων και του κινήματος Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) που καλεί σε μποϊκοτάζ των παράνομων εβραϊκών οικισμών και προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης. Αστραψε και βρόντηξε ο νέος ακροδεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ κατά της εταιρείας, την οποία κατηγόρησε για «αντι-ισραηλινή στάση» και υποσχέθηκε «σκληρά αντίποινα, νομικού και άλλου τύπου». Σύσσωμος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της χώρας ασχολείται με την Ben & Jerry’s. Σε σημείο μάλιστα, όπως σχολίαζε η Guardian, η υπόθεση του παγωτού να επισκιάζει ακόμα και το σκάνδαλο της Pegasus με τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Γιατί τόσος θόρυβος; Γιατί, όπως παραδέχτηκε και ο Αβι Ζίνγκερ, ο πρόεδρος του ισραηλινού παραρτήματος της Ben & Jerry’s, αυτή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιτυχία του κινήματος υπέρ του μποϊκοτάζ στους παράνομους οικισμούς. Και το Ισραήλ φοβάται μήπως υπάρξουν μιμητές. Με αφετηρία το παγωτό; Καλώς να ορίσει. Προσωπικά, σκοπεύω να φάω πολλά παγωτά φέτος το καλοκαίρι.

efsyn.gr/