Συμμαχία ΟΥΝΕΣΚΟ – Νέτφλιξ

Συμμαχία ΟΥΝΕΣΚΟ – Νέτφλιξ

  • |

Οι παραγωγές του σαρώνουν όλο και περισσότερο, όλο και συχνότερα στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, κάμπτοντας σταδιακά -και αναγκαστικά- τις ενστάσεις των οπαδών της «παραδοσιακής» κινηματογραφίας, που φοβούνται ότι οι πλατφόρμες θα κυριαρχήσουν.

Κι ωστόσο, διαθέτοντας το χρήμα και τα μέσα, το Νέτφλιξ βρίσκεται μονίμως ένα βήμα μπροστά. Και όπου δεν έχει επιχειρήματα τα… εφευρίσκει, συλλαμβάνοντας ιδέες προορισμένες για να γοητεύσουν, τελικά, και τους πιο αποφασισμένους πολέμιους της ιδέας της πλατφόρμας.

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Η τόνωση των εθνικών κινηματογραφιών ήταν π.χ. μια τέτοια. Και, στο πλαίσιο αυτό, ο επόμενος άσος βρέθηκε απρόβλεπτα στο μανίκι του και γράφει… ΟΥΝΕΣΚΟ: Ηδη από χθες «τρέχει» διαγωνισμός που συνδιοργανώνει η πλατφόρμα και ο Εκπαιδευτικός Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών: απευθύνεται σε νέους 18-35 ετών, κατοίκους κάποιας από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, που θα εμπνευστούν από κάποιον λαϊκό μύθο της πατρίδας τους, ώστε να γυριστεί σε ταινία μικρού μήκους.

Αναζητούνται οι πιο ευφάνταστες ιδέες κινηματογραφικής μεταφοράς των μύθων, απλά. Οι έξι νέοι που θα επιλεγούν, θα εκπαιδευτούν από επαγγελματίες του κλάδου και θα λάβουν επιχορήγηση για την παραγωγή 75.000 δολάρια έκαστος. Οι έξι ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα στην πλατφόρμα το 2022. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ήταν η ΟΥΝΕΣΚΟ που προσέγγισε το Νέτφλιξ και όχι το αντίστροφο.

Το επιβεβαίωσε ο Ερνέστο Οτόνε που, εκπροσωπώντας το πολιτιστικό τμήμα του Οργανισμού, διευκρίνισε πως προσέγγισαν την πλατφόρμα, αφού πρώτα ολοκλήρωσαν την πρώτη πλήρη χαρτογράφηση των κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών βιομηχανιών της Αφρικής, διαπιστώνοντας πως αυτές οι βιομηχανίες είναι προς το παρόν εξαιρετικά ανεπαρκείς, αλλά θα μπορούσαν να τετραπλασιάσουν τα έσοδά τους και να δημιουργήσουν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση αν ο διαγωνισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί δυτική πρωτοβουλία που θα «καπελώσει» την αυθεντικότητα της αφρικανικής φωνής, ήταν κατηγορηματικός: «Ο σκοπός μας είναι μόνον να βοηθήσουμε νέους που ζουν και δημιουργούν στην Αφρική», είπε.

Η ιδέα μοιάζει εξαιρετική, αλλά αναμένουμε να δούμε αν όντως τα πράγματα είναι τόσο ειδυλλιακά και τι αναταράξεις θα φέρει αυτό ανάμεσα στους κολοσσούς που «τρέχουν» πλατφόρμες, στους παραγωγούς και στις διεθνείς… κινηματογραφικές ισορροπίες.

.efsyn.gr