Πειραματόζωα

Πειραματόζωα

  • |

Tην ώρα που τα αγιασμένα Ραφάλ πετούσαν χθες πάνω από τον αττικό ουρανό ήταν σαν με μιας να εξαφανίζονται όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν. Η εθνική ασφάλεια εκσυγχρονίστηκε και η εθνική υπερηφάνεια ανυψώθηκε. Εξάλλου η πανδημία «νικήθηκε» όπως και η ακρίβεια «νικήθηκε». Ο δε κορονοϊός τελειώνει όπου να ’ναι (σ.σ. αλλά τα μέτρα παρατείνονται), όπως μας ειδοποίησε έγκαιρα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι όμως. H Ελλάδα για 82η συνεχόμενη μέρα χθες ήταν πρώτη σε καθημερινούς θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ των παραδοσιακών δυτικών χωρών. Είχαν προηγηθεί 89 συνεχόμενες μέρες την περασμένη άνοιξη. ΟΚ, δεν πειράζει, θα πει κανείς, «τι είναι 100 θάνατοι τη μέρα, αφού ανοίξαμε τα σχολεία και όλα πάνε καλά». Το κυβερνητικό αφήγημα είναι, πρώτον, πως αν δεν άνοιγαν τα σχολεία όλα αυτά τα 40 χιλιάδες και πλέον κρούσματα δεν θα τα εντόπιζε κανείς (…) και, δεύτερον, πως μειώνονται -λέει- τα κρούσματα στα σχολεία σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα.

Η πραγματικότητα τώρα. Την 1η Ιανουαρίου 2022 μόλις το 13% των κρουσμάτων αντιστοιχούσε στην ηλικία 0-17 χρόνων (πηγή ΕΟΔΥ). Πριν ανοίξουν τα σχολεία το ποσοστό είχε ανέβει στο 22% (με ανάλογο αριθμό τεστ). Χθες το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 33%, δηλαδή πλέον ένα στα τρία κρούσματα είναι παιδί. Και βέβαια όλα αυτά ενώ αυτή την εβδομάδα μειώνονται (!) τα υποχρεωτικά σελφ τεστ από τρία σε δύο. Το επικίνδυνο πείραμα με την ανοσία της αγέλης στα σχολεία συνεχίζεται και η κυβέρνηση βγάζει φιρμάνι που μειώνει τις μέρες άδειας γονιών που αρρωσταίνουν τα παιδιά τους από 14 σε 5 μέρες και τους τιμωρεί και με μείωση 50% στις αποδοχές αν μείνουν σπίτι. Εθνική υπερηφάνεια.

.efsyn.gr/