Μας έχουν μουντζώσει

Μας έχουν μουντζώσει

  • |

Το θέμα της οδικής ασφάλειας και της επιθετικής οδήγησης είναι πολύ σοβαρό για να το λύσουμε με… μούντζες. Διαβάζω παντού στο διαδίκτυο ότι η αγαπημένη χειρονομία του Ελληνα(ρα) οδηγού, η μούντζα, θα τιμωρείται σύμφωνα με προβλέψεις του νέου ΚΟΚ με 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 10 μέρες. Τέρμα λοιπόν οι μούντζες, οι «Παναγίες», τα γ…σταυρίδια, θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη; Τι, όχι;

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Με τόσους νεκρούς στην άσφαλτο ο ΚΟΚ ακόμα δεν προβλέπει ιδιαίτερα σοβαρές ποινές για την εγκατάλειψη θύματος τροχαίου, ενώ οι υπαίτιοι θανατηφόρων τροχαίων πολύ σπάνια τιμωρούνται με πραγματικές ποινές φυλάκισης ή άλλες παραδειγματικές τιμωρίες όπως η κοινωνική εργασία. Δεκάδες οικογένειες ανά την Ελλάδα που έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους περιμένουν για χρόνια τα δικαστήρια, που όταν δεν παίρνουν αλλεπάλληλες αναβολές συνήθως επιβάλλουν ποινές-χάδι. Τα τροχαία προβάλλονται εκτεταμένα μόνο όταν αφορούν επώνυμα θύματα κι ακόμα και τότε συνήθως ως κακιά στιγμή και όχι ως αποτέλεσμα της έλλειψης οδηγικής κουλτούρας, της μαγκιάς στο τιμόνι με μερικά ποτηράκια παραπάνω και παντιλίκια υπό δυνατή μουσική, όπως και των δρόμων-παγίδων.

Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε αυστηρότερες ποινές για παραβίαση κόκκινου, υπερβολική ταχύτητα, αντικανονικές προσπεράσεις και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ούτε όμως αυτά τα μέτρα αρκούν εάν δεν κατανοήσουμε ως κοινωνία ότι δεν βγαίνουμε να τρέξουμε τσιτωμένοι ή για επίδειξη σε κάποιο ράλι σε δρόμους-γυαλί, γεμάτους λακκούβες, οδηγώντας κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα, αλλά απλώς να οδηγήσουμε για να φτάσουμε αρτιμελείς από το σημείο Α στο σημείο Β. Πρόκειται για το πρώτο που λέει σε νέους και νέες ένας μέσος ευσυνείδητος δάσκαλος οδήγησης. Για την καταπολέμηση της επιθετικής οδήγησης που κοστίζει σε αναπηρίες και ζωές δεν αρκεί ένα πρόστιμο – χρειάζεται μια συνολική αλλαγή οδηγικού παραδείγματος που το ελληνικό κράτος διαχρονικά δεν ενδιαφέρεται να προσφέρει.

.efsyn.gr