Τα ΝΕΑ του Βαγγέλη Μαρινάκη

Τα ΝΕΑ του Βαγγέλη Μαρινάκη

  • |

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να ασχοληθεί με τα ΜΜΕ. Και, μάλιστα, πολύ ενεργά σε προσωπικό επίπεδο: ενδιαφέρεται για τα media που του ανήκουν, ενδιαφέρεται όπως οι παλιοί παραδοσιακοί εκδότες εννοώ, που είχαν λόγο στα πρωτοσέλιδα, τα εξώφυλλα των περιοδικών τα Σαββατοκύριακα, τις εκπομπές στο κανάλι κ.ο.κ. Δεν το βρίσκω άσχημο, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες, με το θέμα των υποκλοπών βλέπουμε μία στροφή του Βαγγέλη Μαρινάκη, άλλαξε η στάση του απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου και, βασικά, απέναντι στον ανιψιό του πρωθυπουργού. Από χθες ειδικά έχουμε κορύφωση με το ζήτημα του Ολυμπιακού. Μην ξεχνάτε πως αυτός που βγήκε και μίλησε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση (και σε έκτακτο του Mega!) για «καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη», εκτός από μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού είναι και μέλος του Δ.Σ. του Mega. Ο Γιάννης Βρέντζος είναι το δεξί χέρι του Μαρινάκη, δεν είναι τυχαίος.

Σήμερα τα ΝΕΑ έκαναν στροφή 180 μοιρών στο θέμα των υποκλοπών. Μόλις 39 ημέρες πέρασαν από τότε που η εφημερίδα βγήκε με τίτλο «Υποκλοπές τέλος». Άλλαξε ρότα ταυτόχρονα με τη στροφή του ιδιοκτήτη και βγήκε με τίτλο «Απλετο φως τώρα». Πλήρης μεταστροφή όχι μόνο στο πρωτοσέλιδο αλλά και στην αρθρογραφία, αν εξαιρέσεις κάποιους. Όπως ο Ηλίας Κανέλλης, για παράδειγμα, που γράφει για ελληνικό Γουότεργκέιτ-Δελφινάριο ακυρώνοντας την ίδια του την εφημερίδα στην ουσία, η οποία ζητάει τι δηλαδή, να χυθεί άπλετο φως στο… Δελφινάριο;

Δεν ξέρω αν η συντακτική ομάδα και ο διευθυντής της λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες από τον ιδιοκτήτη. Εννοώ σε καθημερινή βάση. Οπότε και τώρα τούς δόθηκε γραμμή. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε έκαναν λάθος στο παλιό πρωτοσέλιδο κι έχουν δίκιο τώρα. Συμβαίνει σε όλους, δεν είναι κακό. Θα μπορούσαν να το παραδεχτούν και να τελειώσει η συζήτηση, έστω και αν δεν τους πιστέψει κανένας. Διότι όλοι θεωρούν ότι η εφημερίδα άλλαξε στάση επειδή άλλαξε στάση και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αυτό δεν τιμάει βέβαια τη διεύθυνση των ΝΕΩΝ. Θα μου πείτε σιγά το σπουδαίο, μια και το ίδιο συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ. Απλώς εδώ η μεταμόρφωση είναι άμεση και οβιδιακή.

Θυμάστε που ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε δώσει μία συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha; Την επομένη τα ΝΕΑ  τη δημοσίευσαν ολόκληρη σε έξι (!) σελίδες. Δημοσιογραφικά είναι κάτι το αδιανόητο. Και άσχημο. Ούτε οι συνεντεύξεις πρωθυπουργών δεν πιάνουν τόσο χώρο, μέχρι τρεις ή τέσσερις σελίδες φτάνουν. Όχι έξι. Θεωρώ πιθανόν αυτό να μην άρεσε ούτε στον ίδιο τον Μαρινάκη, αλλά προφανώς κάποιοι γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Είναι ίσως ενδεικτικό μιας κατάστασης.

Από την άλλη, βέβαια, αν σκεφτώ κάπως πιο «ρομαντικά», γιατί τα ΝΕΑ δηλαδή να μην άλλαξαν, αφού είδαν και κατάλαβαν τη βρομιά του Μαξίμου; Δεν μας έχουν δώσει όμως τέτοια δείγματα. Αφήστε που δεν είμαι και ρομαντικός…

Τα ΝΕΑ δεν είναι καλή εφημερίδα πλέον. Και δεν φταίνε οι συντάκτες τους, μερικοί εκ των οποίων είναι οι καλύτεροι στον εγχώριο Τύπο. Μπορώ να σας πω πολλά τέτοια ονόματα. Και από το ΒΗΜΑ φυσικά.

.efsyn.gr