Μια ηττοπαθής υπουργική δήλωση

Μια ηττοπαθής υπουργική δήλωση

  • |

«Δεν θα παραδώσουμε καμένη γη» [κάπως έτσι] είπε ο Τσακαλώτος -και πολλοί έσπευσαν να δουν σε αυτήν τη δήλωση ομολογία ήττας του κόμματος που κυβερνά, κυρίως κάποιοι περίεργοι δημοσιογράφοι, που δουλεύουν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ή ξέρω ’γώ σε ποιον επικοινωνιακό θεσμό [ή θεό, δεν έχει σημασία] πιστεύουν ή προσκυνάνε -το ίδιο είναι.

Γιώργος Σταματόπουλος

Και αυτοί του εν λόγω σταθμού ας πούμε ότι είναι φερέφωνα της αντίδρασης [γενικώς] ή εντεταλμένοι να ομιλούν κατά της «αριστερής» κυβέρνησης. Ας πούμε επίσης ότι ο Τσακαλώτος δεν ομιλεί καλά τα ελληνικά και ότι περιέπεσε σε γλωσσικό ολίσθημα· το επισήμαναν αυτό σημαντικοί πολιτικοί αναλυτές στα πρωινά δελτία ενημέρωσης (;). Ναι, αλλά μήπως έχουν δίκιο όσοι επέμεναν ότι ο κορυφαίος υπουργός είπε τα αληθή; Οτι δηλαδή έχει κατανοήσει ότι το κόμμα του, που κυβερνά, έχει πάρει την κάτω βόλτα; Εάν έτσι είναι, τότε ο κρίσιμος για την οικονομική πορεία της χώρας αυτός υπουργός έχει κυριευθεί από ηττοπάθεια -αυτό όμως δεν περιποιεί τιμή για τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Εάν έχουν δίκιο οι «συνάδελφοι» του ΣΚΑΪ, τότε κάτι δεν πάει καλά στις κορυφές της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχουν συνειδητοποιήσει την επερχόμενη εκλογική τους ήττα. Τι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία; Τι συνάγει η κοινωνία εξ αυτού του υπουργικού «ρητού»; [Είναι προφανές ότι έχουν παραδώσει τα όπλα και παλεύουν να περισώσουν μιαν ήττα με αξιοπρέπεια -και πέραν τούτου ουδέν]. Η κοινωνία λοιπόν δεν ξέρει ακόμη πού πατά και πού πηγαίνει [μπερδεύει τον τσάμικο με τον καλαματιανό -άσε που οι πλείστοι αγνοούμε αυτήν τη διάκριση, οι δυστυχείς, όλοι μας, σχεδόν].

Σημειολογικά είναι αυτά και όχι τόσο αληθινά, όταν όμως εκφέρονται από υπουργικά χείλη τέτοια [ηττοπαθή] έπεα δίνουν περιθώρια στους «αντίπαλους» να επιχαίρουν. Δεν είναι δικαιολογία ότι ο εν λόγω υπουργός δεν γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα· είναι τουλάχιστον αστεία αυτή η υπεράσπιση -κάτι άλλο πρέπει να σκαρφιστούν οι οπαδοί αυτής της κυβέρνησης εάν θέλουν να έχουν ελπίδες για μια νέα διακυβέρνηση.

Πίσω από τα ελλιπή ελληνικά του κυρίου Τσακαλώτου πολλοί βλέπουν την αλήθεια [γλώττα αμαρτάνουσα τ’ αληθή λέγει… και τα συμπαρομαρτούντα]. Ισως έτσι να είναι, ίσως όμως ο υπουργός να είναι θύμα της τάχα ευρωπαϊκής νοοτροπίας, που θέλει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Μια τέτοια δήλωση σημαίνει, όντως, παραίτηση από μια νέα διεκδίκηση της εξουσίας και καλό θα ήταν να «συνευρεθούν» οι [δια]χειριστές της εξουσίας και να αποφασίσουν εάν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη διαχείριση ή να αποσυρθούν, προσδοκώντας μια καλύτερη τετραετία, όποτε κι αν είναι αυτή. [Ζήσε, Μαύρε μου, να φας τον Μάη τριφύλλι…].

Εχει ευθύνες [και] η σημερινή κυβέρνηση και μεγάλες μάλιστα για τη θλίψη που έχει κατακυριεύσει την ελληνική κοινωνία -ας πάψουν τουλάχιστον να διαχέουν οποιαδήποτε απαισιοδοξία, ας πάψουν να λένε ανοησίες, ας πάψουν να είναι αδολέσχες [ή να χορεύουν καρσιλαμά…].

.efsyn.gr