Δύο χρόνια μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

Δύο χρόνια μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

  • |

Ζωή να ’χουμε. Κλείσαμε προχθές τα δύο χρόνια από το ναυάγιο (ή βούλιαγμα) του έμφορτου με καύσιμα πετρελαιοφόρου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που, αγκυροβολημένο στη νησίδα Αταλάντη, κοντά στην Ψυττάλεια, βυθίστηκε (ακουσίως ή εκουσίως) στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ρυπαίνοντας επί μήνες τον Σαρωνικό και τις ακτές του.

Πέτρος Μανταίος

Δύο χρόνια μετά, όπως καταγγέλλει το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου της Φύσης (WWF Ελλάς, που κατέθεσε τότε και σχετική μήνυση) και τιτλοφορεί η προχθεσινή «Εφ.Συν.», «Αυτό το “έγκλημα” παραμένει ατιμώρητο». Με άλλα λόγια, μεταξύ προανακριτών, ανακριτών, ειδικών συμβούλων, εισαγγελέων κ.λπ., που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται την ανωτέρω μήνυση του WWF Ελλάς όπως η ίδια υποστηρίζει, κάπου η μήνυση για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» σαν να πάει να… μεταχθεί από αγία ζώνη σε ζώνη… ημίφωτος, αν όχι σε ζώνη σκότους.

Οπότε μετά το πρώτο ναυάγιο (ή καταβύθιση) του πετρελαιοφόρου, θα έχουμε και το ναυάγιο της υπόθεσης (ή καταβύθιση· αφού τα πρώτα πορίσματα μιλούσαν για κάποια… στόμια που… ξεχάστηκαν ανοιχτά· δεν είπαν βέβαια οι εμπειρογνώμονες και πόσα… στόμια κλείστηκαν· και πού να ήξεραν οι άνθρωποι!).

Εδώ όλος ο Πειραιάς βούιζε ότι τα πετρελαιοφοράκια τύπου «Αγία Ζώνη ΙΙ» –στα πρόθυρα διάλυσης τα περισσότερα– που τροφοδοτούσαν με καύσιμα άλλα πλοία, εν πλω, ήταν καργαρισμένα στο λαθραίο καύσιμο από τα άλμπουρα μέχρι τα ύφαλα, και δύο χρόνια τώρα κάποιοι πάνε να τα γυρίσουν και να ρίξουν την ευθύνη του ναυαγίου στα… μαριδάκια του Φαλήρου.

Ενα μόνο σκέφτομαι: Τι να απέγιναν άραγε εκείνες οι δύο χελώνες καρέτα καρέτα, που κολυμπούσαμε παρεούλα στον Μπάτη (ούτε πενήντα μέτρα μακριά μου!) μια βδομάδα πριν από το «ναυάγιο». Χάθηκαν έκτοτε. «Θες να μας βουτήξουν επί υπαιτιότητι;», ίσως σκέφτηκαν, και άλλαξαν θάλασσα…

.efsyn.gr