Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο επιστρέφει για Όσκαρ

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο επιστρέφει για Όσκαρ

  • |

Εκατόν εβδομήντα δυο χρόνια μετά την έκδοσή του το Κομμουνιστικό Μανιφέστο επιστρέφει. Ίσως όχι ως ένα φάντασμα που ταράζει των ύπνο των αστών, καθώς οι τελευταίοι κατόρθωσαν με πολλούς τρόπους το φάντασμα αυτό να μη διεγείρει τον τωρινό ύπνο των κολασμένων, αλλά ως υπενθύμιση, πως τίποτα δεν τελειώνει. Παρέστη και μίλησε στην βραδιά και στην αίθουσα των Όσκαρ.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που κάτι κοινωνικό τάραξε τη βραδιά αυτή κατά την οποία κυριαρχούν τα στράς, τα φλας και τα επιτηδευμένα χαμόγελα. Ίσως η τελευταία ταραχή να έγινε το 1973, όταν ο Μάρλον Μπάρντο έστειλε την Απάτσι  φίλη του Σοσίν Λίτλφεδερ να παραλάβει το βραβείο, υπογραμμίζοντας εμφατικά την διαμαρτυρία του για την αμερικάνικη πολιτική απέναντι στους Ινδιάνους.

Χθες η Τζούλια Ράικερτ, νικήτρια του Όσκαρ για την ταινία ντοκιμαντέρ, «Αμερικανικό εργοστάσιο» (το οποίο μοιράστηκε με τον συν-σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Στίβεν Μπόγκναρ), δήλωσε κατά την απονομή:

«Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα όταν οι εργάτες όλου του κόσμου ενωθούν» δήλωσε η νικήτρια των Όσκαρ για την κατηγορία ντοκιμαντέρ, Τζούλια Ράικερτ, ολοκληρώνοντας την ομιλία της στην τελετή απονομής, για την ταινία (συμπαραγωγοί της οποίας είναι και το ζεύγος Ομπάμα).

Η ταινία έχει ως θέμα τους εργάτες σε ένα πρώην εργοστάσιο της Τζένεραλ Μότορς (GM), το οποίο τώρα πλέον ανήκει σε μια κινέζικη εταιρεία, που προσπαθούν να συνδικαλιστούν και η διεύθυνση δεν τους επιτρέπει.

Να υπενθυμίσουμε πως δεν έχουν περάσει τρεις μήνες απ’ όταν οι εργάτες της Τζένεραλ Μότορς υπενθύμισαν με τον αγώνα διαρκείας και με τη νίκη τους πως το εργατικό κίνημα είναι εδώ.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για επιστροφή. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη.

Αλλά…

Περισσότερα για το Αμερικανικό εργοστάσιο εδώ.

.kommon.gr