Μοιάζω με καραγκιοζάκι

Μοιάζω με καραγκιοζάκι

  • |

Πόσες μέρες εσώκλειστος; Ρητορική η ερώτηση. Θυμάμαι και δεν θέλω να θυμάμαι. Κι όλες αυτές τις μέρες και τις νύχτες, μην τις εξαιρέσουμε από την… εξίσωση της ατομικής ευθύνης. Αντε, χαρίζω τα μεσημέρια λόγω… βαρυστομαχιάς. Να βομβαρδίζεσαι με… αριθμούς, χιλιάδες αριθμούς.

Μάνος Τσαλδάρης

Αριθμούς που αφορούν θανάτους. Αριθμούς που «ξεφουρνίζονται» σε μηνύματα επαναλαμβανόμενα (στο ράδιο, την τηλεόραση, το ίντερνετ). Και το μυαλό. Πόσο να αντέξει κι αυτό στο μέτρημα του πόνου, της θλίψης, της απώλειας; Παύει να λογαριάζει ανθρώπους. Αριθμούς λογαριάζει. Μονάχους, άψυχους, άπονους αριθμούς. Ενα «δίχως» το μυαλό μας, ένα «δίχως» και η ζωή μας. Αριθμοί οι νοσούντες, αριθμοί οι νεκροί, αριθμοί και εμείς: «1» γιατρός, «2» αγορές, «3» τράπεζα, «4» πρόσωπο σε ανάγκη, «5» τελετές, «6» σύντομη μετακίνηση, άσκηση και σκύλος.

Και χτυπά το κινητό και δεν λες «γεια», «καλημέρα». Λες «2». Για πλάκα το λες και ο άλλος καταλαβαίνει ότι κάνεις ψώνια κι απορείς με την τόση εξοικείωση κι έρχεται και σου απαντά: «Εγώ 6».

Και ενώ πρέπει να τρελαθείς, έστω λίγο, να απορήσεις, έστω λίγο, συνεχίζεις την κουβέντα και δίνεις «ραντεβού» το βράδυ να τα πείτε στο fb και κλείνεις. Και παραμένει το μέγα ερώτημα: Φοράμε μάσκες ή δεν φοράμε; Και οι απόψεις διίστανται: «Φορούν οι νοσούντες». «Οχι, φορούν όλοι». «Οχι, μόνο οι νοσούντες». Και ο πρωθυπουργός την πετά τη μάσκα ως easy rider που μόλις ξεκαβάλησε και δώσ’ του τα like και δώσ’ του τα έλεος, τα ανθρωπάκια, τα ακίνητα, τα αμίλητα κι όλα στη σειρά, που όλο και τείνουν να μου μοιάζουν: Καραγκιοζάκι…

efsyn.