O «επίορκος και ανεπαρκής» Στουρνάρας

O «επίορκος και ανεπαρκής» Στουρνάρας

  • |

Δεν εφείσθη απαξιωτικών χαρακτηρισμών προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ο αρχηγός του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό. Και τι δεν του έσουρε, με εκείνο το δηλητηριωδώς ευγενικό του υποχαμόγελο. Επίορκο τον ανέβαζε, επιστημονικά ανεπαρκή τον κατέβαζε -εντελώς άχρηστο, για τα πανηγύρια ο άνθρωπος.

Γιώργος Σταματόπουλος

Ηταν μέγα λάθος του Μητσοτάκη να ανανεώσει τη μακρόχρονη θητεία του, είπε με πάσα βεβαιότητα ο κ. Βαρουφάκης. Καλύτερα θα ήταν, απεφάνθη, να φέρει κάποιον τεχνοκράτη εκ της αλλοδαπής να αναλάβει το κρίσιμο αυτό πόστο, υποστηρίζοντας ότι κανένας Ελληνας δεν είναι ικανός να οιακίσει τον εθνικό αυτόν οργανισμό -προφανώς τους θεωρεί όλους για τ’ ακόνια, για τα σίδερα, κάτι σαν, επιστημονικά [οικονομικά], να τρώνε σανό οι Ελληνες οικονομολόγοι. Ποιος ξέρει αν έχει δίκιο [όχι για τους χαρακτηρισμούς του προς τον Στουρνάρα αλλά για την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό].

Η αλήθεια είναι πως μπορούν τα σύγχρονα κράτη να ανταλλάσσουν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και υπουργούς, θα έλεγα και στρατηγούς, δεν είναι δα αναγκασμένοι να γνωρίζουν τις εθνικές ιδιαιτερότητες ούτε ακόμη να μάθουν τι συνέχει έναν λαό, ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν μια οιονεί μοναδικότητά του, ποια είναι τα συμφέροντά του.

Δεν είναι ανάγκη να ξέρει κανείς τα χούγια, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού ή τα μικροκλίματα του γεωεδάφους του για να τον διοικήσει· σήμερα όλα αυτά έχουν υποχωρήσει [έχουν σχεδόν εξαφανιστεί] μπροστά στη λαίλαπα του ενός και παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, όλα προβάλλονται στην οθόνη των γραφειοκρατών και μετά οι γραφειοκράτες αποφασίζουν για την πορεία της οικονομίας ενός εκάστου λαού. Γιατί, σήμερα, τι διαφορετικό συμβαίνει; Ο Στουρνάρας τι άλλο κάνει παρά ό,τι τον διατάσσουν τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Το σαΐνι αυτό [ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, παρακαλώ] είχε προβλέψει τον Μάρτιο ότι η ύφεση θα εκινείτο στο μηδέν σχεδόν, όταν ο Βαρουφάκης θαρραλέα είχε πει ότι η ύφεση θα ανερχόταν τουλάχιστον στο 10%. Μια μέρα προτού βγει στο CNN ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σηκώσει τους ώμους του στην ερώτηση του Βαρουφάκη «πώς βλέπει την ύφεση». Ποιος να τον ενημερώσει;

Ο Στουρνάρας μήπως ή ο Σταϊκούρας; Μήπως ο Βρούτσης ή μήπως ακόμη ο Αδωνις; Στη συνέντευξη λοιπόν παραδέχτηκε ότι η ύφεση προβλέπεται στο 10,8% (!), αδιαφορώντας για τις αδολεσχίες του Στουρνάρα ή των υπουργών του. Οικονομικό επιτελείο να σου πετύχει!

Τελειώνουν, καθώς όλα δείχνουν, οι μέρες αίγλης και δόξας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [γι’ αυτό ίσως αρχίζουν να διασπείρουν σενάρια για πρόωρες εκλογές, να προλάβουν τα δύσκολα στην οικονομία]. Οσο πιο σύντομα μάλιστα, τώρα που οι δημοσκοπήσεις τούς ευνοούν -και είναι αληθινές· ευλόγως, όταν ένας λαός κρεμιέται από κατευθυντήριες εντολές σε μια τέτοια κρίσιμη για τη ζωή κατάσταση, πράγμα που παραδέχτηκε και ο Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΜέΡΑ 25, η ύφεση θα κινηθεί πια στο 15% με ό,τι αυτό συνεπάγεται [κυρίως πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ανεργία στα ύψη και άλλα θλιβερά].

Από οικονομία μπορεί να είναι κουμπούρες, αλλά από καταστολή τα πάνε θαυμάσια -αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν.

 

 

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.