Αντε γεια!

Αντε γεια!

  • |

Να το πιάσω αμανετζίδικα; Αμανετζίδικα θα το πιάσω, να πήξουμε στη ρομαντζάδα… Λένε πως αν ο χειμώνας είναι ζωγραφική με κάρβουνο, η άνοιξη ακουαρέλα και το καλοκαίρι ελαιογραφία, τότε το φθινόπωρο είναι όλα αυτά μαζί. Εγώ πάλι λέω πως αν υποθέσουμε ότι ακόμα υπάρχουν εποχές, το φθινόπωρο είναι της σιωπής. Ν’ αφουγκραστείς τη φύση (όση μάς έμεινε) που ξεσκαρτάρει το πριν, πρώην, χθεσινό μπας και βγει τίποτα νέο, νυν, καινούργιο. Ενα «άντε γεια!» είν’ το φθινόπωρο και πολύ το γουστάρω, γιατί μιλάει τη γλώσσα μου.

Νόρα Ράλλη
 

Για τη συνέχεια, θα το πιάσω τεκετζίδικα… Πνίγηκε η μισή Ελλάδα. Πνίγηκε, γιατί έχουμε κάνει τον καιρό σαν τον κακό μας τον φλάρο, δεν έχουμε αφήσει αμπάζωτο ρέμα για ρέμα κι ακρογιαλιά γι’ ακρογιαλιά. Και τι είπαν οι κυβερνάρχες; Πως άμα έχετε μπατζανάκη εύκαιρο, πηγαίνετε σ’ αυτόν, αλλιώς ζωή σε μας. Και τι κάνανε; Φιλάγανε χέρια και ράσα παπάδων, γιατί άμα δεν τα ‘χεις καλά με τον λαό (τη φάγανε τη γιούχα τους αυτή τη φορά), ας τα ‘χεις καλά με τους ποιμένες του. Ηλίθιος ήταν ο Νώε; Με τόσο γλείψιμο που ‘ριξε στα θεία, ήρθε και σώθηκε απ’ την πλημμύρα. Βγήκε κι ο Χαρδαλιάς κι είπε πως δεν φίλησε χέρι, φίλησε ράσο. Βγήκε και το ράσο κι είπε πως φίλησε χέρι. Την ώρα που άνθρωποι βρίσκονται πνιγμένοι στα ποτάμια και μαζί, ποτάμια κι άνθρωποι, δεν βρίσκουν διέξοδο… Αντε γεια!

Το ίδιο που κάνουν με τους ντόπιους, κάνουν με τους ξένους. Τους μπαζώσανε με το «έτσι θέλω» Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη στο χειρότερο σημείο της Λέσβου, εκεί που κανένας Μυτιληνιός δεν πάταγε ποτέ – να πάει να κάνει τι στου κρανίου τον τόπο; Με το «έτσι θέλω-αυτό θα κάνεις» βάλανε κι ανθρώπους του υπουργείου να στήσουν τα παραπήγματα των προσφύγων κι έδωσαν και εντολή από τη μια τα ανθρώπινα «μπάζα» να κλειστούν μέσα κι από την άλλη τα κανονικά μπάζα να ριχτούν στη θάλασσα… Βρε, άντε γεια…

efsyn.gr