Το εμβόλιο

Το εμβόλιο

  • |

«Επιλέξτε την υγεία». Η παρότρυνση του Αιθίοπα βιολόγου, ερευνητή δημόσιας υγείας και γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προχθές από το βήμα της 73ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ήταν σαφής. Ο δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ξεκαθάρισε ότι «ένα εμβόλιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια υποεπένδυση σε στοιχειώδεις λειτουργίες της δημόσιας υγείας και ανθεκτικά συστήματα υγείας, ούτε την επείγουσα ανάγκη μιας προσέγγισης “Μιας Υγείας” που να περιλαμβάνει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη που μοιραζόμαστε». «Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη φτώχεια, την πείνα, την κλιματική αλλαγή ή την ανισότητα», διευκρίνισε.

Ντάνι Βέργου

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη «σοκαριστική και αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ των εκτιμώμενων συνεισφορών και των εθελοντικών -σε μεγάλο βαθμό- διατεθέντων κεφαλαίων για την υγεία», παρατηρώντας ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι ισοδύναμος με αυτό που ο πλανήτης ξοδεύει στα προϊόντα καπνού σε μια μέρα (!) και ζήτησε από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να αναλογιστούν αυτό που συμβαίνει.

Κλείνοντας, κάλεσε τις κυβερνήσεις να ηγηθούν βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία λογοδοσία – για να τελειώσει η πανδημία και να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες που βρίσκονται στη ρίζα πολλών προβλημάτων του πλανήτη. «Είναι ώρα ο πλανήτης να αναρρώσει από την καταστροφή που έφερε αυτή η πανδημία και από τις γεωπολιτικές διαιρέσεις που το μόνο που κάνουν είναι να μας οδηγούν πιο βαθιά στο χάσμα ενός ανθυγιεινού, μη ασφαλούς και άδικου μέλλοντος. Σήμερα και κάθε μέρα πρέπει να επιλέγουμε την υγεία. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια».

Εδώ, ακούει κανείς;

.efsyn.gr/