Η ΄΄ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄για την  Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED

Η ΄΄ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄για την  Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED

  • |

Η ΄΄ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄για την  Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED

Τοποθέτηση Κώστα Κούστα στο περιφερειακό συμβούλιο ως ειδικού αγορητή.

Κα Πρόεδρε

Συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι

Mιλάμε για μια ιδιωτική εταιρία την posidon που καταθέτει ένα σχέδιο και που ευελπιστεί με τις πλάτες  των κυβερνήσεων ότι η θα έχει κάποια στιγμή την τελική έγκριση χρηματοδότησης και κατασκευής!

Συζητάμε σήμερα σαν να μην συμβαίνει τίποτα γύρω μας και ειδικότερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου .

Ένας λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να αντιληφθεί  την  παγκόσμια  γεωπολιτική αναδιάταξη που συντελείτε και με αφορμή την σύγκρουση ανάμεσα στις Η.Π.Α –ΝΑΤΟ  και την  Δύση απ΄την μια μεριά και την Ρωσία από την άλλη και με αφορμή το ενεργειακό αλλά και την προσπάθεια συντήρησης της παγκόσμιας  κυριαρχίας των ΗΠΑ που έχει παρέλθει. Η συμφωνία Εast med  αποτελεί  σχέδιο  σε κατεύθυνση  λογικής  περιχαράκωσης και μόνο σε δυτικές πηγές ενέργειας  την  οποία θεωρούν ευκαιρία  όλα τα μνημονιακά κόμματα, υποταγμένα σε δυτικοφανείς λογικές  κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και έχει στόχο την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Εκτιμούμε  ότι  δεν πρόκειται να ωφελήσει τον ελληνικό λαό αφού θα είναι ένα κλειστός αγωγός και μόνο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο  και στην συνέχεια πράσινο  υδρογόνο (πρόφαση εν αμαρτίες) στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η χώρα μας δεν θα είναι κόμβος αλλά ενδιάμεσος αδιάφορος φορέας αφού δεν θα υπάρχει παροχές φ.αερίου για την χώρα μας . Οι επιπτώσεις στο πέρασμά του από τα όρια περιοχών Natura θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε χλωρίδα και πανίδα ευαίσθητών οικοσυστημάτων που δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα ανεξάρτητα αν στην εισήγηση παρουσιάζετε ότι θα είναι αναστρέψιμες ή προσωρινές.

Οι  κύριες  ενδεχόμενες  επιπτώσεις  κατά  την  κατασκευή  εκτιμάται  πως  θα  είναι  προσωρινές  και αναστρέψιμες. Από που προκύπτει ότι θα είναι αναστρέψιμη;

Τι θα πεί πιθανή όχληση των φυσικών οικοτόπων (χλωρίδα και πανίδα συμπεριλαμβανομένης της Posidonia  oceanica  στο  παράκτιο  τμήμα που είναι πνεύμονάς μας στην θάλασσα).Τι θα πεί προσωρινές  αλλαγές  στο  τοπίο, πόσο προσωρινές  μπορεί να είναι όταν μεταβάλλεται συνολικά ο οικότοπος, όταν αποδομείτε. Πόσο προσωρινή θα είναι η παρέμβαση  στις  αλιευτικές  δραστηριότητες  και  η  χρήση  γης  κατά  τη  διέλευση  του  αγωγού;

Τι θα πει επιπτώσεις στη χρήση γης και στους πόρους διαβίωσης; (ποιοι είναι οι πόροι διαβίωσης που θα δεχτούν σοβαρές πιέσεις και ποια θα είναι η αθροιστική η συσσωρευτική παρέμβαση ;

Κατά  τη λειτουργία,  οι  εκτιμώμενες  πιθανές  επιπτώσεις  περιλαμβάνουν  αλλαγές  στο  τοπίο  περιορισμένες λέει η εισήγηση της ΜΠΕ τηςεταιρίας. Ποιος βεβαιώνει ότι οι εκμπομπές θορύβου  και  αερίων  από  τη  λειτουργία  των  χερσαίων  εγκαταστάσεων  και  τις  εργασίες συντήρησης του αγωγού και προσωρινή διατάραξη θαλάσσιων ειδών κατά τη συντήρηση.

Αναλογιστείτε ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις χωρίς ευχολόγια και την λέξη πιθανά ή προσωρινά που αναφέρει η εισήγηση  !
Εκτιμούμε ότι εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και το λέμε αυτό με πλήρη συναίσθηση των συγκρούσεων  που  γενούν  γεωπολιτικές  εξελίξεις  απρόβλεπτες για την χώρα μας που έχει τοποθετηθεί πλέον μονομερώς στο άρμα των ΗΠΑ και ΕΕ. και συνολικά της δύσης . .

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed θα μπορούσε  επικαιροποιήσει τις διαθέσεις  σύγκρουσης  ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο γεωπολιτικός και κλιματικός κίνδυνος του αγωγού East Med» δείχνει ότι «οι υπάρχουσες  πολεμικές συγκρούσεις  στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν εφαρμοστεί το σχέδιο κατασκευής του.

Εκτίμησή μας είναι ότι μιλάμε για ένα μια μελέτη ελλιπέστατη  έναν πανάκριβο, οικονομικά μη βιώσιμο και τεχνικά προβληματικό αγωγό, που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του Ισραήλ και της Ε.Ε., που μετά και την πρόσφατη επίθεση του Ντετανιάχου στο Ιράν και Συρία είναι φανερό ότι οι Η.Π.Α  δυναμιτίζουν ξανά την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κλίμα πολέμου φοβούμαστε ότι σύντομα θα αγγίξει και την χώρα μας.

Η Ελληνική κοινωνία  οφείλει να αντιδράσει και να αγωνιστεί για να επιβάλει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που να εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού μας και όχι των επιχειρηματικών  κύκλων ,ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών  και της πλουτοκρατίας.

Καταθέτουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή του αγωγού East Med υπερασπιζόμενοι  την ειρήνη και καταψηφίζουμε!

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος