Δώστε ενεργειακό χώρο στους δήμους!

Δώστε ενεργειακό χώρο στους δήμους!

  • |

 

Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα χειροτερεύει. Δήμοι, πολίτες και επιχειρήσεις καλούνται για μια ακόμη φορά να «βγάλουν απ’ τη μύγα ξύγκι». Ως πότε όμως, τη στιγμή κατά την οποία η ενεργειακή φτώχεια είναι ήδη παρούσα;

Αρμόδιοι υπουργοί καλούν την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει πλέον με την… όπισθεν και τα φώτα “σβηστά”… Δεν είναι λύσεις αυτές σε μια ευνομούμενη πολιτεία και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης!

Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι πολύ συγκεκριμένες:

ü  Να δοθεί ενεργειακός χώρος στους δήμους από τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να “ανασάνουν” τα φτωχά νοικοκυριά των δήμων.

ü  Να προχωρήσει ειδικό πρόγραμμα αντικατάστασης δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led. Ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ακούει;

ü  Να ενεργοποιηθεί επιτέλους το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και δημοτικά κτήρια, όπως π.χ. τα σχολεία των δήμων.

ü  Να δοθεί προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες των δήμων και όχι σε αυτές των ιδιωτών.

ü  Να χρηματοδοτηθούν αυτόνομα οι ΔΕΥΑ, όπως και οι δήμοι για το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους που έχει εκτιναχθεί απ’ τις αρχές του έτους και να εξετασθεί η δυνατότητα, σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία, αλλαγής παρόχου από την ΔΕΥΑΜ.

ü  Να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ σε νέο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ως προς το ενεργειακό και λειτουργικό τους κόστος.

Μόνο έτσι και σε χρονικό ορίζοντα, κατά την άποψή μας, τριετίας, θα έχουμε εξοικονόμηση 80%, αντί της προσδοκίας (;) ότι θα έχουμε μείωσε 10% όταν σβηστούν… τα φώτα, λύση εξόχως προβληματική!

 

Πάνος Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»