Αριστείας το ανάγνωσμα…εδάφιον 3ον

 Αριστείας το ανάγνωσμα…εδάφιον 3ον

  • |

 

Διανύοντας την δεύτερη φάση διαχείρισης της πανδημίας η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Παιδεία όπου:

·         Μετατρέπει το σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο) σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου (σχεδόν τα διπλασιάζει από 12 σε 21), θεσμοθετώντας την τράπεζα θεμάτων σε όλο το Λύκειο καθιστώντας αναιτιολόγητα πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία προαγωγής και απόλυσης.

·         Πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη» και στην εκπαίδευση, επιχειρεί την αυστηροποίηση των ποινών των μαθητών και μαθητριών, επαναφέροντας ακραίες αναχρονιστικές ρυθμίσεις, που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (πολυήμερες αποβολές), δίνοντας εκ νέου βάρος στην τιμωρία και όχι την πρόληψη και την παιδαγωγική διαδικασία. Επαναφέρει επίσης το ακατανόητο και αντιπαιδαγωγικό μέτρο της αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στους απολυτήριους τίτλους, που θα συνοδεύουν τους μελλοντικούς πολίτες σε όλη τους της ζωή.

·         Η αξιολόγηση ως θεσμική λειτουργία υπήρχε με το νομοθετημένο πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο νόμου επαναφέρει μια αυταρχική μορφή εσωτερικής και κυρίως πολλαπλής εξωτερικής αξιολόγησης για σχολεία και εκπαιδευτικούς με τιμωρητική σκοπιμότητα, οδηγώντας στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου στα όρια της θεσμοθετημένης χειραγώγησης και του ελέγχου των εκπαιδευτικών.

·         Ορθώνει νέους φραγμούς στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και «κλείνει» ΕΠΑΛ θεσμοθετώντας ηλικιακό όριο και αποκλείοντας την επαναφοίτηση αποφοίτων λυκείου

·         Επιδιώκει να αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του νηπιαγωγείου δίνοντάς του χαρακτηριστικά Γυμνασίου με εκτεταμένη εισαγωγή ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων (!), αγνοώντας τα αναλυτικά προγράμματα και τα περί διαθεματικότητας και ολιστικής γνώσης, την ίδια την έννοια της Προσχολικής Αγωγής.

·         Βηματίζοντας προς τα πίσω, με το σχέδιο νόμου αυξάνει τον ανώτερο αριθμό μαθητών/τριών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, ανά τμήμα από 22 μέχρι και σε 26, σε απόλυτη αντίθεση με κάθε παιδαγωγική θεωρητική αρχή και εμπειρία. Αντί να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, τις εξαλείφουν μειώνοντας τμήματα και απαιτήσεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

 

Δυστυχώς ενώ η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και με την συνακόλουθη οικονομική ύφεση, η κυβέρνηση επιμένει στις πλέον πελατειακές, αναχρονιστικές, αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για το συλλογικό συμφέρον, τηρώντας απολύτως υπεύθυνη στάση  στο ζήτημα της υγειονομικής κρίσιμης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσει άφεση αμαρτιών στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του γι’ όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους πολίτες θα δώσει καθημερινά τη μάχη για την ανατροπή των σχεδίων του  κ. Μητσοτάκη και της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησής του.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ